ΕΚΤ: Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΚΤ: Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 17 Σεπτεμβρίου και 26 Οκτωβρίου 2018 και καλύπτει την περίοδο από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2018.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση στο σύνολο της Eυρωζώνης, όπως προκύπτει από τα ευρήματα έρευνας που έδωσε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Survey on the Access to Finance of Enterprises in the euro area).

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 17 Σεπτεμβρίου και 26 Οκτωβρίου 2018 και καλύπτει την περίοδο από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2018. Το συνολικό μέγεθος του δείγματος ήταν 11.020 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 10.033 (91%) είχαν λιγότερους από 250 εργαζομένους.

Από την έρευνα προκύπτει πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα συνέχισαν να επηρεάζονται έντονα από την έλλειψη πρόσβασης στη χρηματοδότηση, με το 17% να το αναφέρει ως το πιο σημαντικό πρόβλημα. Ακολούθησαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ιταλία, που το 9% ανέφερε την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ως το κύριο μέλημά τους.

Στην ίδια βάση, τα ποσοστά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανέφεραν δυσκολία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό μειώθηκε στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, τα εμπόδια χρηματοδότησης παρέμειναν σχετικά μεγάλα στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία (και 10%) και κυρίως στην Ελλάδα (22%).

Η ζήτηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τραπεζικά δάνεια μειώθηκε στο 19%, από 23% στην προηγούμενη έρευνα και η ζήτηση για πιστώσεις ανήλθε στο 22%, από 28% αντίστοιχα. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην άνοδο του κόστους χρήματος και των προμηθειών.

Μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, στην Ιρλανδία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία και την Ελλάδα κατεγράφησαν υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, ενώ το αντίθετο ίσχυσε για την Ολλανδία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία. Όσον αφορά στις αυξήσεις των λοιπών δαπανών χρηματοδότησης (επιβαρύνσεις, αμοιβές και προμήθειες), οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις περισσότερες χώρες ανέφεραν κάποια συγκράτηση σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο έρευνας, εκτός από την Ελλάδα, όπου το σχετικό ποσοστό αυξήθηκε σε 37%, από 26%!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider