Στα 14,53 δισ. ευρώ τα έσοδα από τόκους του ευρωσυστήματος από τα SMP’s

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στα 14,53 δισ. ευρώ τα έσοδα από τόκους του ευρωσυστήματος από τα SMP’s
Αναλυτικά στοιχεία για τα καθαρά έσοδα από τόκους επί ελληνικών τίτλων που αποκτήθηκαν από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος στο πλαίσιο του προγράμματος για τις αγορές τίτλων (SMP) την περίοδο 2012-2016 παρέσχε σήμερα ο Μάριο Ντράγκι.

Αναλυτικά στοιχεία για τα καθαρά έσοδα από τόκους επί ελληνικών τίτλων που αποκτήθηκαν από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος στο πλαίσιο του προγράμματος για τις αγορές τίτλων (Securities Markets Programme – SMP) την περίοδο 2012-2016 παρέσχε σήμερα ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία στην οκταετή περίοδο από το 2010 τα καθαρά έσοδα από τόκους επί ελληνικών τίτλων που αποκτήθηκαν από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος διαμορφώθηκαν σε 12,87 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι από το 2018 έως το 2037, οπότε και θα λήξουν οι τελευταίοι ανεξόφλητοι ελληνικοί τίτλοι που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος SMP, θα καταστούν δεδουλευμένα επιπλέον 1,66 δισ. ευρώ. Δηλαδή το ποσό θα ανέλθει στα 14,53 δισ. ευρώ.

Ο Μάριο Ντράγκι υπενθυμίζει στην απάντηση του πως στις 22 Ιουνίου 2018 το Eurogroup συμφώνησε να υλοποιήσει δέσμη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν κάτω από 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, καθώς και ότι το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε διατηρήσιμη καθοδική τροχιά.

Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνουν τη χρήση ποσών ίσων με τα έσοδα των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο πλαίσιο του προγράμματος SMP τα οποία κατατέθηκαν το 2014 στον διαχωρισμένο λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) όπου και έκτοτε διατηρούνται, καθώς και την αποκατάσταση της μεταβίβασης ποσών ίσων με το μερίδιο εσόδων των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ στο χαρτοφυλάκιο του προγράμματος SMP ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2017.

Σε αυτά θα προστεθούν ποσά ίσα με τα έσοδα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης επί των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που διακρατούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας για καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (Agreement on Net Financial Assets – ANFA).

Με βάση την απόφαση του Eurogroup, αλλά και διευκρινιστικό κείμενο της Κομισιόν που ακολούθησε, τα χρήματα θα αποδοθούν στην Ελλάδα σε οκτώ δόσεις συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, έως τον Ιούνιο του 2022. Τα ποσά αυτά θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα σε ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις μέσω του διαχωρισμένου λογαριασμού του ESM.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider