Αυξάνεται η εποπτεία στις οντότητες δημόσιου συμφέροντος- Ο ρόλος ελεγκτών και λογιστών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνεται η εποπτεία στις οντότητες δημόσιου συμφέροντος- Ο ρόλος ελεγκτών και λογιστών
Η υπόθεση της Folli Follie ανέδειξε πολλά ζητήματα πλημμελούς ελέγχου και έθεσε σε συναγερμό το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Στη βάση αυτή εστάλη ειδικό ερωτηματολόγιο προς τις Επιτροπές Ελέγχου οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος, ώστε να διαπιστωθεί εάν συμμορφώνονται με νέο θεσμικό πλαίσιο που αφενός ενισχύει τον ρόλο και τις αρμοδιότητες τους, αφετέρου διευρύνει και τις ευθύνες τους.

Το ερωτηματολόγιο της ΕΛΤΕ συντάχθηκε από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Φορέων Εποπτείας Ελεγκτών (ΕΕΦΕΕ) – Committee of European Authority Oversight Boards (CEAOB), με πρωτοβουλία του Αντιπρόεδρου της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων Παναγιώτη Γιαννόπουλου και περιλάμβανε αναφορές τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο, καθώς επίσης και σχετικές οδηγίες για τη συμπλήρωση του και τη χρονική περίοδο αναφοράς.

Μετά την παρέλευση περισσότερων από 100 ημερών τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από τις Επιτροπές Ελέγχου οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη αποσταλεί στην ΕΛΤΕ.

Στο ελληνικό λογιστικό δίκαιο ως οντότητες δημόσιου συμφέροντος ορίζονται εκείνες που υπόκεινται στον Ελληνικό νόμο και των οποίων οι μετοχές ή άλλες κινητές αξίες είναι εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη περιλαμβάνονται οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις που καθορίζονται από τη νομοθεσία ως δημόσιου συμφέροντος, κ.α..

Με μία ευρεία προσέγγιση του όρου, ως οντότητες του δημόσιου συμφέροντος νοούνται οι οντότητες εκείνες που λόγω του μεγέθους τους, της φύσης των δραστηριοτήτων τους ή λόγω της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών (μετοχές ή ομολογίες) που έχουν εκδώσει σε οργανωμένα χρηματιστήρια, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την εθνική ή τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα αλλά και την κοινωνία συνολικά.

Το άρθρο 44 του ν. 4449/2017 προβλέπεται ότι κάθε οντότητα δημόσιου συμφέροντος διαθέτει Επιτροπή Ελέγχου η οποία αποτελείται από τρία τουλάχιστον μέλη. Όσον αφορά στα προσόντα και την καταλληλότητα των μελών των Επιτροπών Ελέγχου με το νέο νομικό πλαίσιο απαιτείται από αυτά να διαθέτουν στο σύνολό τους επαρκή γνώση στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται η ελεγχόμενη οντότητα. Η παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 4449/2017 προβλέπει ότι ένα τουλάχιστον μέλος της επιτροπής ελέγχου πρέπει να είναι ορκωτός ελεγκτής λογιστής σε αναστολή ή συνταξιούχος ή διαθέτει επαρκή γνώση στην ελεγκτική και λογιστική.

Στις αρχές της εβδομάδος η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάλεσε τους ελεγκτικές εταιρείες και τους ορκωτούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ελέγχουν μια οντότητα δημόσιου συμφέροντος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

«Ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία που διενεργεί τον υποχρεωτικό έλεγχο μιας οντότητας δημόσιου συμφέροντος έχει καθήκον να αναφέρει άμεσα, στις αρμόδιες αρχές που εποπτεύουν την εν λόγω οντότητα δημόσιου συμφέροντος ή, όταν τούτο καθορίζεται από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, στην αρμόδια αρχή που είναι υπεύθυνη για την εποπτεία του νόμιμου ελεγκτή ή του ελεγκτικού γραφείου, κάθε στοιχείο που αφορά την εν λόγω οντότητα δημόσιου συμφέροντος του οποίου έχει λάβει γνώση κατά τη διενέργεια του υποχρεωτικού ελέγχου και το οποίο μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε από τα εξής:

  • Ουσιαστική παραβίαση των νομοθετικών, κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων που ορίζουν, κατά περίπτωση, τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας ή διέπουν συγκεκριμένα τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εν λόγω οντότητας δημόσιου συμφέροντος.
  • Ουσιαστική απειλή ή αμφιβολία όσον αφορά τη συνεχή λειτουργία της οντότητας δημόσιου συμφέροντος.
  • Άρνηση έκδοσης γνώμης ελέγχου σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις ή έκδοση αρνητικής γνώμης ή γνώμης με επιφύλαξη.

Τέλος, η ΕΛΤΕ ανέφερε πως ελεγκτικές εταιρείες και ορκωτοί ελεγκτές λογιστές υποχρεούνται να έχουν θεσπίσει τις κατάλληλες πολιτικές και διαδικασίες στα πλαίσια των εσωτερικών τους συστημάτων διασφάλισης ποιότητας προκειμένου να ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανωτέρω προβλέψεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider