Γιατί οι θεσμοί φοβούνται την αναστροφή των μεταρρυθμίσεων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι θεσμοί φοβούνται την αναστροφή των μεταρρυθμίσεων
Oι δανειστές επιμένουν στη διατήρηση των μεταρρυθμίσεων και στην ενίσχυσή τους και «ξορκίζουν» πράξεις που ξηλώνουν συμφωνημένες πολιτικές.

Οι αναλύσεις των θεσμών υποστηρίζουν πως η άνοδος της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας που οφείλεται στις διαρθρωτικές αλλαγές που υλοποιήθηκαν στη χώρα στο πλαίσιο των Μνημονίων, είναι σήμερα ο βασικός τροφοδότης της ανάπτυξης και θα εξακολουθήσει να είναι και όλη την επόμενη δεκαετία. Για αυτό άλλωστε οι δανειστές επιμένουν στη διατήρηση των μεταρρυθμίσεων και στην ενίσχυση τους και «ξορκίζουν» πράξεις που ξηλώνουν συμφωνημένες πολιτικές.

Οι θεσμοί διαβλέπουν παράλληλα μια θετική επίπτωση στο ΑΕΠ από τη συσσώρευση κεφαλαίου, η οποία θα υποστηριχθεί από την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού μετά την πολυετή επενδυτική άπνοια και την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό, αλλά θεωρούν πως αυτή η «αναπτυξιακή ένεση» δεν θα είναι τόσο μεγάλη.

Προβολές που έχουν γίνει από φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζουν ότι την επόμενη δεκαετία η ετήσια συμβολή της παραγωγικότητας στην αύξηση του δυνητικού προϊόντος θα ανέλθει σε 0,9 της ποσοστιαίας μονάδας, ενώ η εργασία και το κεφάλαιο θα συνεισφέρουν ετησίως από 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας έκαστο. Συνεπώς, η κυρίαρχη συνιστώσα της μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να είναι η αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συμβολή των επιμέρους συντελεστών στο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης δεν ήταν πάντοτε ίδια. Την περίοδο 1970- 2008 η συμβολή της παραγωγικότητας ήταν ανάλογη με αυτή του κεφαλαίου, 37% και 43% της μέσης ετήσιας ανάπτυξης αντίστοιχα, ενώ η συμβολή της εργασίας ήταν μόλις 20%. Συνεπώς, κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης κατά την εν λόγω περίοδο ήταν η αύξηση της έντασης κεφαλαίου της παραγωγής, η οποία συνέβαλε στην άνοδο της συνολικής παραγωγικότητας.

Η υψηλή σχετική συμβολή του κεφαλαίου ειδικά την δεκαετία 1998-2008 οφείλεται στη μεγάλη δημόσια και ιδιωτική δαπάνη για επενδύσεις. Ειδικότερα, μέσω των μεταβιβάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, έγιναν σημαντικές επενδύσεις σε βασικές υποδομές. Επίσης πραγματοποιήθηκαν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλού κόστους κεφαλαίου λόγω της συμμετοχής της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Αυτές οι εποχές όμως έχουν παρέλθει και ελλείψει σημαντικών επενδυτικών εισροών ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η δυναμική της οικονομίας είναι η τόνωση της παραγωγικότητας, κυρίως μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υπάρξει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider