Επανέλεγχος των κρατικών ενισχύσεων προς τις τράπεζες – Στο στόχαστρο η DG COMP

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επανέλεγχος των κρατικών ενισχύσεων προς τις τράπεζες – Στο στόχαστρο η DG COMP
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διενεργεί έλεγχο με αντικείμενο το κατά πόσο η παρακολούθηση από την Κομισιόν της δημόσιας στήριξης που χορηγήθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα της ΕΕ τα τελευταία έτη ήταν ορθή.

Το κατά πόσο η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ έπραξε τα δέοντα στις περιπτώσεις των κρατικών ενισχύσεων προς τις ελληνικές τράπεζες και το σε ποιο βαθμό επόπτευσε επαρκώς επιμέρους ζητήματα όπως η εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης τους, θα βρεθεί στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Την παρούσα περίοδο το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διενεργεί έλεγχο με αντικείμενο το κατά πόσο η παρακολούθηση από την Κομισιόν της δημόσιας στήριξης που χορηγήθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα της ΕΕ τα τελευταία έτη ήταν ορθή.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διασφαλίσει ή διασφαλίζει ότι οι ενισχύσεις αυτές έχουν εξαιρετικό χαρακτήρα και ότι περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες, ενώ αξιολογούν επίσης την καταλληλότητα και την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων διαδικασιών για τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων.

Κατά κανόνα, οι κρατικές ενισχύσεις (δηλαδή η δημόσια χρηματοπιστωτική στήριξη) απαγορεύονται βάσει του δικαίου της ΕΕ, επειδή στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά. Ωστόσο, η κρατική παρέμβαση μπορεί να κριθεί αναγκαία και να επιτραπεί υπό ορισμένες ειδικές περιστάσεις, όπως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Μεταξύ του 2008 και του 2017, η ΕΕ ενέκρινε ενισχύσεις για τον χρηματοπιστωτικό τομέα συνολικού ύψους 1,459 τρις ευρώ για κεφαλαιακή ενίσχυση, και επιπλέον 3,65 τρις ευρώ για ενίσχυση ρευστότητας. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον έλεγχο των εν λόγω κρατικών ενισχύσεων, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα διερευνήσει τις ελεγκτικές δραστηριότητες σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, αρχής γενομένης από την έκδοση της νέας ανακοίνωσης για τον τραπεζικό τομέα, το 2013.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θέτει και επιβάλλει τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, στο πλαίσιο του ελέγχου θα αξιολογηθεί τόσο ο σχεδιασμός όσο και η εκτέλεση του ελέγχου εκ μέρους της.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές θα εξετάσουν κατά πόσον η Επιτροπή διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία και πόρους για τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένων αυστηρών εσωτερικών ελέγχων, κατά πόσον οι ισχύοντες κανόνες και διαδικασίες σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις επιτρέπουν τον εντοπισμό και τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων προς τις τράπεζες, διατηρώντας παράλληλα τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στο ελάχιστο αναγκαίο επίπεδο, αλλά και το κατά πόσον η Κομισιόν επαληθεύει ότι επιτυγχάνονται πράγματι τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Σε σχέση με τις επιδόσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ τόσο στην επόπτευση των αυξήσεων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών που έγιναν με δημόσιο χρήμα, όσο και στην παρακολούθηση της εφαρμογής των σχεδίων αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, ήδη το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εντοπίσει σημαντικές παραλείψεις και προβλήματα, τα οποία τα έχει αποτυπώσει σε παρελθούσα έκθεσή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider