IBM: Ανοίγει το πρώτο Quantum Data Center στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IBM: Ανοίγει το πρώτο Quantum Data Center στην Ευρώπη
Η επέκταση του στόλου κβαντικών υπολογιστών μεγάλης κλίμακας (utility scale) της IBM στο Ehningen της Γερμανίας σηματοδοτείται με την κοπή της κορδέλας από τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz και στελέχη της παγκόσμιας βιομηχανίας.

Η επέκταση του στόλου κβαντικών υπολογιστών μεγάλης κλίμακας (utility scale) της IBM στο Ehningen της Γερμανίας σηματοδοτείται με την κοπή της κορδέλας από τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz και στελέχη της παγκόσμιας βιομηχανίας.

Το νέο κβαντικό κέντρο δεδομένων (Quantum Data Center) της IBM στην Ευρώπη θα περιλαμβάνει σύντομα το σύστημα ΙΒΜ Quantum βασισμένο στο Heron με χαμηλά ποσοστά σφαλμάτων, 16 φορές καλύτερες επιδόσεις και 25 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τα συστήματα IBM Quantum του 2022.

Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των Crédit Mutuel, Bosch, E.ON, Volkswagen Group και Ikerbasque, έχουν πρόσβαση στους κβαντικούς υπολογιστές της IBM παγκοσμίως στην προσπάθειά τους να προωθήσουν την ανακάλυψη κβαντικών αλγορίθμων.

Με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz, ανώτερους Ευρωπαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολυεθνικές επιχειρήσεις με έδρα την Ευρώπη, η IBM παρουσίασε το πρώτο IBM Quantum Data Center εκτός ΗΠΑ. Πρόκειται για το δεύτερο κβαντικό κέντρο δεδομένων της εταιρείας στον κόσμο και σηματοδοτεί μια σημαντική επέκταση του στόλου των προηγμένων, κβαντικών συστημάτων μεγάλης κλίμακας που είναι διαθέσιμα σε χρήστες σε όλο τον κόσμο μέσω του cloud.

Το πρώτο ευρωπαϊκό IBM Quantum Data Center, το οποίο βρίσκεται πλέον σε λειτουργία στο Ehningen της Γερμανίας, περιλαμβάνει δύο νέα κβαντικά υπολογιστικά συστήματα της IBM μεγάλης κλίμακας βασισμένα στο Eagle, και σύντομα θα διαθέτει ένα νέο σύστημα IBM Quantum βασισμένο στο Heron. Αυτά τα συστήματα μπορούν να εκτελούν υπολογισμούς πέρα από τις δυνατότητες προσομοίωσης brute-force των κλασικών υπολογιστών.

Το IBM Heron, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους, είναι το πιο αποδοτικό κβαντικό τσιπ της εταιρείας και προάγει την αποστολή της εταιρείας να αναπτύξει χρηστικούς κβαντικούς υπολογιστές, επιτρέποντας στους χρήστες να αυξήσουν την πολυπλοκότητα των αλγορίθμων που εξετάζουν σε πραγματικό κβαντικό υλικό.

Όταν το σύστημα της IBM βασισμένο στο Heron διατεθεί στο IBM Quantum Data Center στην Ευρώπη, θα είναι το τρίτο IBM Heron που θα εγκατασταθεί σε ολόκληρο τον στόλο κβαντικών συστημάτων της IBM, στον οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση το παγκόσμιο κβαντικό δίκτυο της εταιρείας που αποτελείται από περισσότερες από 250 επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και οργανισμούς. Το IBM Heron προσφέρει έως και 16 φορές μεγαλύτερη απόδοση και 25 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τους προηγούμενους κβαντικούς υπολογιστές της IBM.

Όταν αναπτυχθεί παράλληλα με τα συστήματα μεγάλης κλίμακας που είναι πλέον διαθέσιμα και έχουν εγκατασταθεί στο νέο IBM Quantum Data Center, το σύστημα IBM βασισμένο στο Heron θα επεκτείνει τους περισσότερους από τους δώδεκα κβαντικούς υπολογιστές που προσφέρει σήμερα η IBM μέσω του cloud - τον μεγαλύτερο στόλο του είδους του στον κόσμο.

Τα εγκαίνια του νέου κβαντικού κέντρου δεδομένων πραγματοποιήθηκαν σε μια εκδήλωση κοπής κορδέλας στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων του Γερμανού καγκελάριου Olaf Scholz και της Dr. Nicole Hoffmeister-Kraut, Υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων, Εργασίας και Τουρισμού του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της IBM Arvind Krishna προχώρησε σε δηλώσεις μαζί με τον Καγκελάριο Scholz, ο οποίος επίσης συζήτησε εκτενώς με στελέχη της IBM, όπως τον Dario Gil, Senior Vice President και Director of Research της IBM, την Ana Paula Assis, Γενική Διευθύντρια της IBM EMEA, τον Jay Gambetta, Αντιπρόεδρο του IBM Quantum, καθώς και την ομάδα της IBM Quantum που εδρεύει στη Γερμανία, για τη σημασία της υιοθέτησης και της ανάπτυξης της κβαντικής πληροφορικής στην περιοχή.

Επιπλέον, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ανώτατα στελέχη από διεθνείς επιχειρήσεις με έδρα την Ευρώπη, όπως οι Crédit Mutuel, Bosch, E.ON, Volkswagen Group, καθώς και ερευνητικά ιδρύματα όπως το Ikerbasque στην Ισπανία και το Fraunhofer-Gesellschaft. Αυτοί οι οργανισμοί συγκαταλέγονται στους περισσότερους από 80 οργανισμούς με έδρα την Ευρώπη που συμμετέχουν στο IBM Quantum Network. Πολλοί από αυτούς έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα συστήματα του IBM Quantum Data Center στην Ευρώπη, με σκοπό να αναζητούν αλγορίθμους και εφαρμογές κβαντικής πληροφορικής που μπορούν να επιλύσουν μερικές από τις πιο σύνθετες προκλήσεις του κάθε κλάδου.

«Το IBM Quantum Data Center στο Ehningen αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη γερμανική αγορά και θα συμβάλει στην προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικής ανάπτυξης. Με το νέο κέντρο δεδομένων, η IBM ανοίγει νέους ορίζοντες για την εξέλιξη της κβαντικής πληροφορικής στη Γερμανία ενώ η γερμανική κυβέρνηση παρέχει στοχευμένη υποστήριξη στην ανάπτυξη κβαντικών τεχνολογιών, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος», δήλωσε ο Olaf Scholz, καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

«Η λειτουργία του πρώτου κβαντικού κέντρου δεδομένων της IBM στην Ευρώπη σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή για την τεχνολογική ανάπτυξη της περιοχής, αποδεικνύει τη δέσμευσή μας στην Ευρώπη και υπογραμμίζει τον καθοριστικό ρόλο της συνεργασίας με τη βιομηχανία, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φορείς χάραξης πολιτικής, με στόχο την προώθηση ενός πανευρωπαϊκού κβαντικού οικοσυστήματος. Η υπερσύγχρονη αυτή εγκατάσταση θα προωθήσει την καινοτομία στην κβαντική πληροφορική, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για την προσέλκυση ταλέντων και διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να ηγείται των παγκόσμιων τεχνολογικών εξελίξεων», δήλωσε η Ana Paula Assis, Γενική Διευθύντρια και Πρόεδρος IBM Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

«Η κβαντική πληροφορική έχει τη δυνατότητα να φέρει την επόμενη μεγάλη επανάσταση στην επίλυση προβλημάτων, όπως η επιστήμη των υλικών, η βελτιστοποίηση της ροής της κυκλοφορίας στις πόλεις και η βαθιά μάθηση, αλλάζοντας τον κόσμο. Το Quantum Data Center της IBM στην Ευρώπη προσφέρει πρόσβαση στη μοναδική κβαντική υποδομή της και αποτελεί κρίσιμο κομμάτι της γέφυρας που συνδέει τους κβαντικούς υπολογιστές με τις βιομηχανικές εφαρμογές μεγάλης κλίμακας. Είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το ταξίδι, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των κβαντικών υπολογιστών για να προάγουμε τη βιωσιμότητα και την έξυπνη κινητικότητα στο μέλλον», δήλωσε ο Dr. Nikolai Ardey, Executive Director στη Volkswagen Group Innovation.

Το IBM Quantum Data Center στην Ευρώπη είναι διαθέσιμο μέσω της IBM Quantum Platform, συνεχίζοντας την αποστολή της IBM να διευκολύνει την ανάπτυξη εφαρμογών κβαντικής υπολογιστικής. Παράλληλα, υποστηρίζει τους πελάτες της στην ανακάλυψη αλγορίθμων, προσβλέποντας στην επίτευξη του κβαντικού πλεονεκτήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Tesla: Αύξηση 66% στις πωλήσεις στην Κίνα τον Σεπτέμβριο - Ο καλύτερος μήνας του 2024

BMW: Πτώση 13% στις παγκόσμιες πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο

Deutsche Telekom: Σχεδιάζει επαναγορά μετοχών έως 2 δισ. ευρώ για το 2025

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider