Σε ενημέρωση του EuroWorking Group για τα ευρήματα της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης εποπτείας της Ελλάδος, η οποία προβλέπει πως μετά τις παροχές Τσίπρα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα κλείσει στο 2,5% και όχι στο 3,5% του ΑΕΠ, θα προχωρήσουν σήμερα οι θεσμοί.
Οι θεσμοί θεωρούν πως τα μέτρα που ψήφισε προεκλογικά η κυβέρνηση εκτιμώνται περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ, σχεδόν 200 εκατ. ευρώ πάνω από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, ενώ διαβλέπουν και αρνητική επίπτωση στα φορολογικά έσοδα από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, την οποία προσδιορίζουν κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.
Η απόκλιση αυτή του 1% του ΑΕΠ καθιστά δύσκολο το έργο της επόμενης κυβέρνησης, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο πως θα της ζητηθούν διορθωτικές κινήσεις για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Για τους θεσμούς το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο είναι η μείωση του αφορολογήτου το 2020, μέτρο που κοστολογείται στο 1% του ΑΕΠ, ήτοι στα 1,8 δισ. ευρώ.
Πάντως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά πως αύριο θα ανακοινωθούν υποστηρικτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2019 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Εάν ισχύσει αυτό, τότε θα μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει πως μέρος του δημοσιονομικού κενού θα καλυφθεί από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας. Αν ωστόσο αυτές οι προσδοκίες δεν επιβεβαιωθούν τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα.
Συνήθως το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο κάθε έτους είναι τα πιο δυνατά από πλευράς ανάπτυξης για την Ελλάδα. Να σημειωθεί πως στο πρώτο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,3% σε ετήσια βάση. Η ανάπτυξη αυτή της ελληνικής οικονομίας είχε προέλθει κατά κύριο λόγο από την αύξηση των εξαγωγών, σε συνδυασμό με τη μείωση των εισαγωγών, καθώς κατανάλωση και ιδιωτικές επενδύσεις είχαν αρνητικό πρόσημο. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2018 σε όρους όγκου είχε παρουσιάσει αύξηση κατά 1,6%, καταγράφοντας μείωση κατά 0,1%, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2018.