Σύντομη ήταν η συζήτηση που έγινε στο Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς η εκλογή της νέας κυβέρνησης δεν επέτρεψε μια εκτενή ανάλυση των όσων εμπεριέχονται στην τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας.
Ωστόσο, εκφράσθηκαν ανησυχίες για τις αποφάσεις για παροχές που λήφθηκαν το τελευταίο δίμηνο και οι οποίες δεν θεωρούνται καλές από τους θεσμούς ούτε για την ανάπτυξη, ούτε και για την βιωσιμότητα του χρέους.
Μετά την ολοκλήρωση της Ευρωομάδας ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανέφερε πως η Ελλάδα επέστρεψε στην ατζέντα του συμβουλίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την τρίτη μεταμνημονιακή έκθεσή της. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως λόγω των χθεσινών εκλογών η συζήτηση ήταν σύντομη.
«Αναμένουμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με την νέα ελληνική κυβέρνηση. Θα συζητήσουμε τα όσα έχει εντοπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της και όσα θέλει να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στην οποία καταγράφεται η πρόοδος της Ελλάδος στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
«Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε λακωνικά ο Επίτροπος, ενώ προσέθεσε πως η απερχόμενη ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες και πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της σημερινής κατάστασης της Ελλάδος και της κατάστασης που ήταν η χώρα το 2015, όταν βρέθηκε λίγο πριν το Grexit.
«Αναμένουμε μια εποικοδομητική και στενή συνεργασία με την νέα ελληνική κυβέρνηση. Ανυπομονούμε για τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι ένα πολύ γνώριμο πρόσωπο», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί για τον Χρήστο Σταϊκούρα, προσθέτοντας πως η Κομισιόν έχει ως στόχευση την ανάταξη της Ελλάδος και την αύξηση των θέσεων εργασίας.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε από την πλευρά του πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν ειδική σημασία για τον ESM, καθώς είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας και έχει μακρά σχέση με την Ελλάδα.
«Ανυπομονούμε να εργαστούμε με την νέα κυβέρνηση», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Επιτροπής επισημαίνονται ανησυχίες που αναδείχτηκαν πρόσφατα.
«Είμαστε ανήσυχοι για αποφάσεις που λήφθηκαν το τελευταίο δίμηνο και οι οποίες υποστηρίχτηκαν από όλα τα κόμματα και δεν είναι καλές για την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα του χρέους», είπε ο επικεφαλής του ESM, προσθέτοντας πως άπτεται της πολιτικής βούλησης και των αποφάσεων της νέα ελληνικής κυβέρνησης για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο δεύτερο εξάμηνο.
«Θα είμαι στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και θα είναι μια καλή ευκαιρία για πρώτες επαφές με την νέα ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Ρέγκλινγκ.