Σκληρό παζάρι για τα «κόκκινα δάνεια»

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκληρό παζάρι για τα «κόκκινα δάνεια»

Σε εξέλιξη βρίσκονται εδώ και δύο ώρες οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη με τους Θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια ενώ στη εισήλθε πριν από λίγο και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος συνοδευόμενος από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι εκκρεμότητες να κλείσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα, ώστε να «κλειδώσει» η βασική συμφωνία ύψους 5,4 δισ. ευρώ έως το 2008.

Η Κυβέρνηση, ωστόσο, θα πρέπει να δώσει μάχη και στο δεύτερο μέτωπο, αυτό των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς ελλείμματος 3,5% έως το 2018. «Διακαής πόθος» στο Μαξίμου είναι τα πρόσθετα αυτά μέτρα να μην περάσουν από τη Βουλή, καθώς το πολιτικό διακύβευμα είναι ήδη μεγάλο με τη βασική συμφωνία.

Για να το πετύχει αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να επιτύχει πολιτική συμφωνία ώστε να αποφευχθεί ο σκόπελος της νομοθέτησης των προληπτικών μέτρων, η οποία ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται από την ισχύουσα εθνική νομοθεσία.

Οι συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου θεωρούν πως από τα 3,5 δισ. ευρώ, μόλις τα 500 εκατ. ευρώ μπορούν να ευρεθούν μέσα από τη περαιτέρω μείωση των λειτουργικών - καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου. Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περικοπές στη μισθοδοσία του Δημοσίου και στις πιστώσεις που σχετίζονται με την καταβολή συντάξεων.

Για την «καυτή πατάτα» των προληπτικών μέτρων συγκλήθηκε το πρωί της Δευτέρας μίνι υπουργικό συμβούλιο στο οποίο συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Τα «ανοιχτά» ζητήματα σε φορολογικό – κόκκινα δάνεια

  • Στο θέμα του αφορολογήτου ο υπουργός Οικονομικών επιμένει στη διατήρησή του στις 9.100 ευρώ, ωστόσο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταθέσει και εναλλακτική που προβλέπει αφορολόγητο 8.900 ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί. Στην πρώτη περίπτωση η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ, στη δεύτερη μειώνεται στα 1.958 ευρώ.
  • Αλλά και στη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια, η οποία εμφανίζεται ως «ώριμη» για να κλείσει υπάρχουν ακόμη διαφορές. Μπορεί η απόσταση στο ζήτημα του ύψους των ορίων για την προστασία από την πώληση των δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία να έχει μειωθεί, ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία στη «φορολογική αμνήστευση» των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Θέλοντας να καταστήσουν ελκυστική των πώληση των δανείων σε funds οι ΔΝΤ,ΕΕ και ΕΚΤ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εξαιρεθούν από τη φορολογία οι σχετικές συναλλαγές. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά όχι μόνον αντιτάσσεται σθεναρά σε αυτό, αλλά έχει ζητήσει και γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εάν η εξαίρεση αυτή επιτρέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία. Αυτή η γνωμοδότηση αναμένεται εντός των ημερών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider