Ντράγκι: Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντράγκι: Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση
Η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι εξαιρετική πρόεδρος της ΕΚΤ, τη γνωρίζω περισσότερο απ’ όσο θα θέλαμε και οι δύο να θυμόμαστε, είπε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Μάριο Ντράγκι.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να δράσει εάν οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας επιδεινωθούν περαιτέρω, με μείωση των επιτοκίων και νέα ποσοτικής χαλάρωση, δήλωσε από τη Φρανκφούρτη ο Μάριο Ντράγκι.

Στη σημερινή της ανακοίνωση, η ΕΚΤ υπογράμμισε την ανάγκη για υιοθέτηση μιας εξαιρετικά υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε επίμονα χαμηλά επίπεδα. «Το Δ.Σ. είναι αποφασισμένο να αναλάβει δράση» αναφέρει η ανακοίνωση.

Για τη διάδοχό του, Κριστίν Λαγκάρντ, ο «Σούπερ Μάριο» δήλωσε ότι «θα είναι εξαιρετική πρόεδρος της ΕΚΤ, τη γνωρίζω περισσότερο απ’ όσο θα θέλαμε και οι δύο να θυμόμαστε. Η ανάληψη αποφάσεων στον ΔΝΤ προσομοιάζει τις διαδικασίες της ΕΚΤ, συμπλήρωσε.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας έδωσε έμφαση στη δυνατότητα επιλογών που έχει στη διάθεσή της η κεντρική τράπεζα και στην αποφασιστικότητά της να δράσει εάν οι προοπτικές για αύξηση του πληθωρισμού εξακολουθούν να μην συνάδουν με τον στόχο της ΕΚΤ. Για πρώτη φορά, αναθέτει στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος να διερευνήσουν τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της και ενδεχόμενα νέα μέτρα που ίσως χρειαστεί να λάβει.

«Δεν μας αρέσει ο πληθωρισμός στα επίπεδα που διαμορφώνεται σήμερα, δεν αποδεχόμαστε αυτό που βλέπουμε», διαμήνυσε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο κεντρικός τραπεζίτης. Ένας νέος όρος που εισήγαγε στην τυπική της ανακοίνωση η ΕΚΤ είναι η «συμμετρία» όσον αφορά στον πληθωρισμό, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για χαμηλότερους στόχους όσον αφορά στον πληθωρισμό.

«Βλέπουμε ενδείξεις ενίσχυσης της οικονομίας αλλά η προοπτική της οικονομίας επιδεινώνεται διαρκώς και ιδίως στον τομέα της μεταποίησης, με επιπτώσεις για το σύνολο της Ευρωζώνης», δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. «Η αβεβαιότητα επιμένει για σχεδόν έναν χρόνο τώρα, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, του εμπορικού πολέμου και του «σκληρού» Brexit, τελευταία. Εξασθενούν και οι προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του έτους, υπονομεύοντας προσδοκίες ανάκαμψης», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το κρυπτονόμισμα Libra που εξήγγειλαν κολοσσοί όπως το Facebook, ο κεντρικός τραπεζίτης απάντησε ότι το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς στη σύνοδο του G7. «Υπάρχει ενδιαφέρον για τις κυβερνήσεις του G7 αλλά συμφωνούμε όλοι ότι υφίστανται ακόμη πηγές ανησυχίας που θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν», σημείωσε.

Οι πηγές αυτές είναι η κυβερνοασφάλεια, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, φοροδιαφυγή και παγκόσμιο σύστημα πληρωμών - ανησυχίες που συνδέονται με την ανωνυμία και το απόρρητο των συναλλαγών. Αυτοί οι παράγοντες ανησυχίας θα πρέπει να εξαλειφθούν, υπογράμμισε ο Ντράγκι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider