Μέχρι να καταλήξουν για τα κόκκινα δάνεια... κοκκίνισαν τα ταμεία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέχρι να καταλήξουν για τα κόκκινα δάνεια... κοκκίνισαν τα ταμεία

Μέρες του καλοκαιριού του 2015 θυμίζει η κατάσταση με τα άδεια ταμεία του Δημοσίου καθώς η παρατεταμένη διαπραγμάτευση με την τρόικα, έχει οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση των χρηματικών διαθεσίμων.

Η Κυβέρνηση για μία ακόμη φορά, έχοντας εμπλακεί σε μία ατέρμονη διαπραγμάτευση με την τρόικα, επιχειρεί την ύστατη ώρα συντεταγμένα να συγκεντρώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος όσα διαθέσιμα διαθέτουν οι φορείς του Δημοσίου προκειμένου μέσω αυτών να χρηματοδοτήσει με repos τις βραχυχρόνιες ανάγκες της. Η εξέλιξη αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη, όπως είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτιμώντας ότι «αν η αξιολόγηση πάει για τον Μάιο ή τον Ιούνιο καήκαμε».

Ήδη στην την ΤτΕ έχουν μεταφερθεί από τις εμπορικές τράπεζες αποθεματικά των νοσοκομείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΟΑΕΔ, ενώ σύντομα τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και αυτά του ΕΟΠΥΥ.

Με απόφαση, εξάλλου, του προέδρου της Νίκου Βούτση πέρασαν στην ΤτΕ τα αποθεματικά της Βουλής ύψους 67 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η τότε πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωσταντοπούλου είχε αρνηθεί αντίστοιχο αίτημα που της είχε υποβάλει η Κυβέρνηση, επικαλούμενη ότι η «Βουλή δεν είναι Δημόσια Επιχείρηση για να δώσει τα λεφτά».

Η μεταφορά των αποθεματικών στην ΤτΕ τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε repos, δηλαδή σε βραχυχρόνιο εργαλείο δανεισμού για το Δημόσιο, δίνει μία ανάσα η οποία όπως εκτιμούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μπορεί να κρατήσει μέχρι τα τέλη Μαΐου. Αν στη συνέχεια δεν υπάρξει έστω και τμηματική καταβολή της δόσης, τότε η κατάσταση γίνεται οριακή.

Στις ανελαστικές δαπάνες του Μαΐου δεν περιλαμβάνονται υψηλές πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει περίπου 460 εκατ. ευρώ για τόκους και χρεολύσια (κυρίως την πληρωμή ομολόγων 225 εκατ. ευρώ που δεν περιελήφθησαν στο PSI και τόκους προς το ΔΝΤ 120 εκατ. ευρώ). Ωστόσο η κατάσταση επιβαρύνεται - όπως και πέρυσι - από τον τακτικό προϋπολογισμό με την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στο άνοιγμα του taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση οι μηνιαίες ανάγκες του Δημοσίου για την καταβολή μισθών και συντάξεων υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ περίπου.

Στην περίπτωση που η συμφωνία κλείσει μέχρι την Μεγάλη Πέμτπη τότε η «βλάβη δεν είναι μη αναστρέψιμη». Όμως ακόμη και σε αυτό το ευνοϊκό σενάριο απαιτείται αρκετός χρόνος για την εξομάλυνση της κατάστασης, καθώς η καταβολή της δόσης δεν γίνεται «με συνοπτικές διαδικασίες». Ωστόσο στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα αποπληρώσει εγκαίρως τις πληρωμές τόκων και χρεωλυσιών τον Ιούνιο, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider