«Μαύρο κουτί» ο ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαύρο κουτί» ο ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι συνολικές απώλειες εσόδων ΦΠΑ σε σχέση με το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο ανέρχονται έως και σε 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Άγνωστο παραμένει το έλλειμμα συμμόρφωσης στον τομέα του ΦΠΑ στην Ελλάδα σε σχέση με τις διασυνοριακές παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, Ευρωπαϊκές υπηρεσίες ζήτησαν από την Ελλάδα σχετικά στατιστικά στοιχεία και εκτιμήσεις, ωστόσο η χώρα μας δεν ήταν σε θέση να τα παράσχει.

Το έλλειμμα συμμόρφωσης στον τομέα του ΦΠΑ είναι η διαφορά μεταξύ των ποσών που θα έπρεπε να εισπράττονται σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και των ποσών που στην πραγματικότητα εισπράττουν οι φορολογικές αρχές. Ευρωπαϊκές ελεγκτικές υπηρεσίες εξέτασαν κατά πόσον το έλλειμμα αυτό υπολογίζεται και αν ναι, με ποιον τρόπο, όσον αφορά τις διασυνοριακές παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου στην ΕΕ.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι συνολικές απώλειες εσόδων ΦΠΑ σε σχέση με το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, οι οποίες οφείλονται στη δασμολογική απαλλαγή που εφαρμόζεται σε αποστολές μικρής αξίας, ανέρχονται έως και σε 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Στο πλαίσιο μελέτης της Deloitte πραγματοποιήθηκε εκτίμηση του ελλείμματος συμμόρφωσης στον τομέα του ΦΠΑ που σχετίζεται με τις εξ αποστάσεως πωλήσεις από χώρες εντός και εκτός της ΕΕ. Οι απώλειες κυμαίνονται μεταξύ 2,6 και 3,8 δισ. ευρώ ετησίως στην ΕΕ.

Όσον αφορά στην ΕΕ συνολικά, μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία μελετών Copenhagen Economics επισημαίνει τα κενά του συστήματος. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, ΦΠΑ εισπράττεται μόνο στο 35 % των εισαγωγών μέσω ταχυδρομείου και το έλλειμμα αυτό μεταφράζεται άμεσα σε απώλεια εσόδων ΦΠΑ ύψους περίπου 1,05 δισ. ευρώ. Επίσης, εκτιμάται ότι τα ελλείμματα στην είσπραξη εισαγωγικών δασμών έχουν ως αποτέλεσμα πρόσθετη απώλεια εσόδων ύψους 0,25 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider