«Βαρόμετρο» τα στοιχεία για το ΑΕΠ που θα ανακοινώσει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βαρόμετρο» τα στοιχεία για το ΑΕΠ που θα ανακοινώσει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ
H σημερινή συγκυρία βρίσκει την ελληνική οικονομία σε ανοδική τροχιά, αλλά με ρυθμούς μεγέθυνσης που είναι σχετικά ασθενείς.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, αλλά και συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019, θα ανακοινώσει σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Τα στοιχεία πρώτου εξαμήνου είναι πολύ σημαντικά, καθώς θα δώσουν μια εικόνα για το πώς πορεύεται η οικονομία και θα αποτελέσουν «πρόδρομο δείκτη» για την εξέλιξη του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Ως προς τις τάσεις στις συνιστώσες του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο 2019, η εγχώρια κατανάλωση ήταν ουσιαστικά αμετάβλητη, καθώς περιορίστηκε οριακά (-0,1%), μεταβολή η οποία δεν διέφερε σημαντικά εκείνης ένα έτος νωρίτερα, όταν είχε ανέλθει κατά 0,2%. Οι επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 21,2% στην αρχή του 2019, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την κάμψη τους κατά 23,2% στην αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ως προς τις εξελίξεις στο εξωτερικό ισοζύγιο της οικονομίας, η άνοδος των εξαγωγών συνεχίστηκε για τρίτο έτος στο πρώτο τρίμηνο. Όμως ήταν ηπιότερη από πέρυσι (8,6%) και πρόπερσι (6%), καθώς δεν ξεπέρασε το 4%. Εκ των δύο βασικών συνιστωσών των εξαγωγών, η άνοδος προήλθε αποκλειστικά από τις εξαγωγές υπηρεσιών, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 8,7%, περισσότερο από ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα του 2018 (+5,1%). Οι εξαγωγές προϊόντων ήταν ελαφρώς λιγότερες από ότι πριν ένα χρόνο (-0,7%), όταν παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών (+11,1%).

Ιδρύματα όπως το ΙΟΒΕ εκτιμούν πως η σημερινή συγκυρία βρίσκει την ελληνική οικονομία σε ανοδική τροχιά, αλλά με ρυθμούς μεγέθυνσης που είναι σχετικά ασθενείς. Κατά το ΙΟΒΕ το τρέχον έτος, ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί κάτω από 2%, πιθανότερα πέριξ του 1,8%.

Αυτός ο ρυθμός μεγέθυνσης, είναι σαφώς κατώτερος από αυτόν που είχε τεθεί ως στόχος από την οικονομική πολιτική, εξέλιξη που συμβαίνει τα τρία τελευταία χρόνια. Είναι επίσης χαμηλότερος από τον αντίστοιχο άλλων οικονομιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας όταν έβγαιναν από τα δικά τους προγράμματα προσαρμογής, αλλά και από αυτόν που μεσοπρόθεσμα θα επιτρέψει την ομαλή διαχείριση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στην οικονομία.

Με αυτό το δεδομένο, οι κινήσεις στην οικονομική πολιτική πρέπει να είναι αποφασιστικές και κατάλληλα στοχευμένες, αν το ζητούμενο είναι η συστηματική ενίσχυση της ανάπτυξης.

Η δρομολόγηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης είναι αδήριτη ανάγκη, δεδομένου πως δεν μπορεί να αποκλείονται και αναταράξεις στο εξωτερικό περιβάλλον. Και αυτή η επιδίωξη δεν είναι εύκολη δεδομένου ότι σήμερα το επίπεδο επενδύσεων στην Ελλάδα είναι περίπου στο μισό από αυτό στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές οικονομίες και η ανεργία περίπου τέσσερις φορές πιο πάνω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider