Το ΔΝΤ και η ελληνική κρίση: Μύθοι και πραγματικότητες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΔΝΤ και η ελληνική κρίση: Μύθοι και πραγματικότητες
Ο Τόμσεν έχει εμφανισθεί πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ωστόσο είχε εστιάσει στην ανάγκη αλλαγής του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να καταστεί  ποιο φιλικό προς την ανάπτυξη.

Εκδήλωση με θέμα «Το ΔΝΤ και η ελληνική κρίση: Μύθοι και πραγματικότητες» διοργανώνουν στο Λονδίνο η Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.

Βασικός ομιλητής στη εκδήλωση θα είναι ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος θα συνομιλήσει με τον Κέβιν Φέδερστον, διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, στο London School of Economics.

Στην τελευταία δημόσια τοποθέτηση του για την Ελλάδα, προ εξαμήνου, ο Τόμσεν είχε ερωτηθεί για το εάν τάσσεται υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής του Ταμείου από την Ελλάδα. Στη βάση αυτή είχε αναφέρει πως οι πόροι του ΔΝΤ «δίνονται προσωρινά» και στη βάση αυτή καλωσόρισε το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του Ταμείου.

Ο ίδιος είχε εμφανισθεί πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ωστόσο είχε εστιάσει στην ανάγκη αλλαγής του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να καταστεί ποιο φιλικό προς την ανάπτυξη.

Για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και ειδικά για το εάν θα χρειαστούν φρέσκα κεφάλαια ο Τόμσεν είχε πει πως δεν είχε διαθέσιμα στοιχεία που να του επιτρέπουν να διατυπώσει εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά είχε τονίσει πως υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων και πως η κεφαλαιακή δομή των ελληνικών τραπεζών αποτελείται από αναβαλλόμενο φόρο.

Στο σημείο αυτό ο Τόμσεν είχε πει πως μια στρατηγική στη βάση της οποίας οι τράπεζες προσπαθούν για πολλά χρόνια να μειώσουν σταδιακά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους, αλλά και να χρηματοδοτήσουν παράλληλα την οικονομία, δεν θα είναι επιτυχημένη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider