Το πολιτικό εχθές και σήμερα «γεφύρωσε» ο Ντράγκι - Συναντά τον Μητσοτάκη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πολιτικό εχθές και σήμερα «γεφύρωσε» ο Ντράγκι - Συναντά τον Μητσοτάκη
«Είχε πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς στελέχη της τρέχουσας πολιτικής ηγεσίας και της αντιπολίτευσης να συντρώγουν με αφορμή την έλευση του Ντράγκι», αναφέρει πηγή που παρερεύθηκε στο δείπνο του Στουρνάρα.

Για πρώτη φορά στη διάρκεια της οκταετούς θητείας του επισκέπτεται σήμερα, Τετάρτη, το Μέγαρο Μαξίμου ο απερχόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρότι η παράδοση της σκυτάλης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης στην Κριστίν Λαγκάρντ -σε έναν μήνα από σήμερα- δεν επιτρέπει στον Ιταλό τραπεζίτη να προβεί σε δηλώσεις πολιτικής και να λάβει δεσμευτικές θέσεις, ωστόσο, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους Ευρωπαίους αξιωματούχους που διαχειρίστηκαν την ευρωπαϊκή κρίση σχεδόν σε όλη της τη διάρκεια -αλλά και όλο της το μεγαλείο, αναλαμβάνοντας καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Πηγές που παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις της Τρίτης, πάντως, κάνουν λόγο για ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ και τα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης -τα οποία είχαν στενή συνεργασία με τη Φρανκφούρτη στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακλώτος, και ο πρώην αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης, ο Γιάννης Δραγασάκης κ.α. οι οποίοι παρακάθισαν και στο γεύμα που παρέθεσε ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας το βράδυ της Τρίτης.

«Είχε πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς στελέχη της τρέχουσας πολιτικής ηγεσίας και της αντιπολίτευσης να συντρώγουν με αφορμή την έλευση του Ντράγκι, ο οποίος χάρηκε ιδιαίτερα που περιστοιχιζόταν από στελέχη ολόκληρου του πολιτικού κόσμου της χώρας», αναφέρει στο insider.gr ένας εκ των καλεσμένων της εκδήλωσης. Στο ίδιο τραπέζι βρίσκονταν, επίσης, οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και άλλοι παράγοντες της οικονομικής ζωής.

Ακριβώς πριν το γεύμα στην ΤτΕ, σε μια λαμπρή τελετή στην Ακαδημία Αθηνών, ο «Σούπερ Μάριο» -όπως είναι γνωστός παγκοσμίως για τα αποφασιστικά μέτρα που έλαβε στη διάρκεια της κρίσης του ευρώ- βραβεύτηκε για την προσφορά του στη διάσωση της Ευρωζώνης. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος πήρε και την πρωτοβουλία της πρόσκλησης του Ντράγκι στην Αθήνα, τον χαρακτήρισε «επιφανή οικονομολόγο, με παγκόσμια εμβέλεια και αναγνώριση», με ερευνητικό και συγγραφικό έργο που καλύπτει ευρύ φάσμα της οικονομικής επιστήμης.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας δήλωσε με τη σειρά του ότι «πολλές χώρες, και κυρίως η Ελλάδα, έχουν καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για να ευημερήσουν ως μέλη της νομισματικής ένωσης». Υπογράμμισε δε ότι «έχουν συντελεστεί σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ευρωζώνης, ιδίως μέσω της δημιουργίας της τραπεζικής ένωσης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Tο ευρώ έχει επωφεληθεί από πολλές απόψεις και σήμερα είναι πιο δημοφιλές από ποτέ».

Κατόπιν, ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον κ. Ντράγκι, τονίζοντας ότι «είχε πολύ σημαντική συμβολή για να αποφευχθεί το Grexit και να διατηρηθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών». «Οδήγησε την ΕΚΤ με ισχυρή ηγεσία και λογική, επιδιώκοντας πάντα τη συναίνεση, με συναισθηματική νοημοσύνη και τέλος, ισχυρή βούληση». «Θα μας λείψεις πολύ, Μάριο, αλλά ελπίζουμε έντονα ότι θα συνεχίσεις να παρεμβαίνεις και να προτείνεις ορθολογικές οικονομικές πολιτικές με στόχο να βελτιωθεί η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και να μεγιστοποιηθεί η ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε ο κ Στουρνάρας.

Στις 9:30 το πρωί της Τετάρτης, ο Μάριο Ντράγκι συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό και στα θέματα της ατζέντας περιλαμβάνεται η επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω της δημοσιονομικής «χαλάρωσης» και της μείωσης της φορολογίας, καθώς και η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος με επίμαχο ζήτημα την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» που βρίσκεται στο τραπέζι της Επιτροπής Ανταγωνισμού για έγκριση.

Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, θα αναχωρήσει για τη Φρανκφούρτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider