Προ των πυλών η 9η φορολογική περαίωση μέσα σε 41 χρόνια - Όλο το ιστορικό

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προ των πυλών η 9η φορολογική περαίωση μέσα σε 41 χρόνια - Όλο το ιστορικό
Η πρώτη καταγεγραμμένη περαίωση πραγματοποιήθηκε το 1978 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Θανάση Κανελλόπουλο και η τελευταία καταγεγραμμένη περαίωση έγινε επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το Ν.3888/2010.

Μια τακτική που μετρά πάνω από 40 έτη εφαρμογής είναι η φορολογική περαίωση που επιστρατεύει και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να τονώσει τα φορολογικά έσοδα. Η νέα περαίωση θα αφορά στις χρήσεις από το 2013 και μετά και θα έχει ως στόχο να αντληθούν έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με φοροτέχνες η πρώτη καταγεγραμμένη περαίωση πραγματοποιήθηκε το 1978 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Θανάση Κανελλόπουλο και τελικά διήρκεσε μέχρι τις 31 Απριλίου του 1981. Η επόμενη περαίωση έγινε μετά από επτά χρόνια. Συγκεκριμένα, το 1988 δόθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Τσοβόλα η δυνατότητα στους επιτηδευματίες να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποθέσεις.

Το Μάρτιο του 1991 με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασά δόθηκε η δυνατότητα της περαίωσης σε όλες τις εταιρείες, ανεξαρτήτως τζίρου. Τρία χρόνια πέρασαν και για την αμέσως επόμενη περαίωση. Το 1994 ο τότε υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος έτρεξε μια περαίωση με αρκετούς περιορισμούς, η οποία μάλιστα 11 χρόνια μετά κρίθηκε αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το 2002 με υφυπουργό Οικονομικών τον Απόστολο Φωτιάδη έτρεξε νέα περαίωση. Αυτή αφορούσε μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις εταιρείες που τηρούσαν βιβλία Α’ και Β΄ κατηγορίας.

Δύο χρόνια αργότερα επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη έτρεξε νέα περαίωση -αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες- η οποία παρατάθηκε μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2005. Ο ίδιος υπουργός έτρεξε περαίωση και το 2008 (είναι ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών έως σήμερα που έχει προωθήσει δύο διαδικασίες περαίωσης μέσα μία τετραετία). Από αυτή την περαίωση ωστόσο είχαν εξαιρεθεί οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 9 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία περαίωση έγινε επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το Ν.3888/2010 και αφορούσε στη διευθέτηση των εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων μέχρι και 31/12/2009. Η περαίωση αυτή που είχε χαρακτηριστεί ως η «τελευταία» είχε εισφέρει στα κρατικά ταμεία πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Εφόσον προχωρήσει η νέα φορολογική περαίωση θα είναι η 9η μέσα σε διάστημα 41 ετών !

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider