Σε τροχιά ανάπτυξης οδεύουν τα επαγγελματικά ταμεία στην Ελλάδα, καθώς σήμερα λειτουργούν 23 ταμεία και άλλα τέσσερα βρίσκονται σε τροχιά αδειοδότησης.
Εργοδότες και ΓΣΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός υπερ-επαγγελματικού ταμείου για το σύνολο των μισθωτών, ενώ διάφοροι κλάδοι εργαζομένων στο Δημόσιο μελετούν το σενάριο συσπείρωσης γύρω από το επαγγελματικό ταμείο του υπουργείου Οικονομικών.
Δεδομένων των αλλαγών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και ειδικά στην επικουρική ασφάλιση, ομάδες εργαζομένων αλλά και επιχειρήσεις αναζητούν διέξοδο στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης.
Ειδικά όταν την τελευταία 5ετία τα αποθεματικά των επαγγελματικών ταμείων αυξήθηκαν κατά 40% και από 135 εκ. ευρώ άγγιξαν το 1,6 δις ευρώ.
Ποσοστό άνω του 50% των επενδύσεων κατευθύνεται σε ομόλογα και το υπόλοιπο ποσοστό σε επενδύσεις αυξημένου ρίσκου όπως μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια.
Ορισμένα ταμεία, όπως για παράδειγμα των εργαζόμενων στο υπουργείο Οικονομικών καταγράφουν ρεκόρ αποδόσεων της τάξης του 84%, πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο που ανέρχεται σε 4%.
Τα δύο μεγάλα πλεονεκτήματα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, όπως τα παρουσίασε ο Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος της Ένωσης ΤΕΑ (ΕΛΕΤΕΑ), συνοψίζονται στα εξής:
- Όλες οι εισφορές (τακτικές, έκτακτες, προς κάλυψη λειτουργικών εξόδων κλπ.) είναι αφορολόγητες.
- Η παροχές σε μορφή εφάπαξ είναι αφορολόγητη, ενώ ως σύνταξη, φορολογείται κανονικά με βάση την κλίμακα εισοδήματος.
Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν 23 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα το 2019, ενώ η αξία των περιουσιακών στοιχείων τους αγγίζει το 1,6 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για 19 Ταμεία Προαιρετικής ασφάλισης και 4 Υποχρεωτικής ασφάλισης με συνολικά μέλη 155.484.
Το μεγαλύτερο Ταμείο είναι των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών με 12.115 μέλη και ενεργητικό ύψους 1,7 εκατ. ευρώ και ακολουθούν εκείνο των ΕΛΤΑ με 5.195 μέλη και 75 εκατ. ευρώ ενεργητικό και της Διεθνούς Ένωσης Πυροσβεστών- Αστυνομικών-Λιμενικών με 4.630 μέλη και 18,4 εκατ. ευρώ ενεργητικό.
Τα ΤΕΑ (2ος πυλώνας ασφϊλισης) υιοθετούν τα καλύτερα στοιχεία του 1ου πυλώνα (τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα καθώς και τα στοιχεία αλληλεγγύης του) και του 3ου πυλώνα (πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και ελέγχου).