Δεν έχει ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, καθώς η έλευση των θεσμών στην Αθήνα για την πέμπτη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για αργότερα μέσα στον μήνα.
Η ελληνική πλευρά έχει ήδη κάνει γνωστές τις προθέσεις της για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και για διοχέτευση των κερδών από τα ομόλογα SMPs και ANFAs για επενδυτικούς σκοπούς, ωστόσο η σχετική συζήτηση θα ανοίξει στο EWG και εν συνεχεία στο Eurogroup κατά το Μάιο.
Τι θα εξετάσουν οι θεσμοί όταν έρθουν στην Αθήνα
Προτεραιότητα έχουν οι προαπαιτούμενες δράσεις τις οποίες αναμένεται να εξετάσουν οι θεσμοί κατά την επίσκεψη τους στην Αθήνα στο τέλος Ιανουαρίου.
Σε αυτές περιλαμβάνονται δράσεις σχετικές με:
– Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στόχος είναι η μείωση τους κατά 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.
– Προστασία πρώτης κατοικίας: Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι η τετράμηνη παράταση έως το τέλος Απριλίου που δόθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας είναι η τελευταία και θέλουν να δουν το διάδοχο σχήμα..
– Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων: Οι θεσμοί έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τον αργό ρυθμό διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
– Αντικειμενικές αξίες: Η προετοιμασία της ένταξης στο σύστημα αντικειμενικών αξιών περίπου 3.000 περιοχών είναι ψηλά στην ατζέντα των θεσμών.
– Ληξιπρόθεσμα Δημοσίου: Ο μηδενισμός των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, είναι και αυτός βασική προτεραιότητα για τους θεσμούς.
– Οι ιδιωτικοποιήσεις: Η ΔΕΠΑ και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αποτελούν κεντρικές αποκρατικοποιήσεις που παρακολουθούν στενά οι θεσμοί.
– Ενέργεια: Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα και ειδικά οι παρεμβάσεις στο σύστημα δημοπρασιών NOME είναι κεντρικό θέμα.
– Δικαιοσύνη: Στόχος των θεσμών είναι η εφαρμογή τριετούς σχεδίου δράσης για τη Δικαιοσύνη με στόχο την ηλεκτρονική κατάθεση νομικών εγγράφων σε όλα τα Δικαστήρια.