Διαφορετικές θέσεις, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του νέου ασφαλιστικού συστήματος, διατυπώνουν Αθήνα και Βρυξέλλες.
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, να διαβεβαιώνει ότι το νέο ασφαλιστικό είναι δημοσιονομικά βιώσιμο, ωστόσο η 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που έδωσε, την Τετάρτη, στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμπεριέχει σημαντικές παρατηρήσεις για τις επιδιωκόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.
Σταϊκούρας: Δημοσιονομικά βιώσιμο το νέο ασφαλιστικό
Μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.)», ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την πεποίθηση πως το κόστος του νέου ασφαλιστικού συστήματος κινείται εντός του δημοσιονομικού πλαισίου της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το νέο σύστημα είναι πιο δίκαιο, θα ενισχύσει την απασχόληση και την παραγωγικότητα, ενώ, όπως ανέφερε, καλλιεργεί και την ασφαλιστική συνείδηση.
Αντίθετοι οι θεσμοί
Παρά τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών, βασικές προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού βρίσκουν αντίθετους τους θεσμούς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνεί με τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, καθώς θεωρεί πως θα οδηγήσουν σε πολύ υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτή άλλωστε είναι η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίει και το ΔΝΤ, το οποίο συστηματικά επαναλαμβάνει πως στην Ελλάδα η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ.
Αντίθετη εμφανίζεται η Κομισιόν σε σχέση με το κόστος των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με την έκθεσή της, μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και ως εκ τούτου η κυβέρνηση να σχεδιάζει να επαναφέρει τις συντάξεις αυτές στο επίπεδο που ήταν προ της εν λόγω μείωσης, ωστόσο το δημοσιονομικό κόστος από την παρέμβαση θα ανέλθει σε 290 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς και σε 72 εκατ. ευρώ για τις αναδρομικές πληρωμές για τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019. «Θα οδηγήσει σε ένα γενικό έλλειμμα του συστήματος επικουρικών συντάξεων περίπου 1,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2024, την οποία οι αρχές σκοπεύουν να καλύψουν μέσω της πώληση μέρους των περιουσιακών στοιχείων του ΕΤΕΑΕΠ», αναφέρει η έκθεση.
Ως φιλόδοξο θεωρεί η Επιτροπή το σχέδιο δράσης του υπουργείου Εργασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ενώ διατυπώνει έμμεσες επικρίσεις για το ότι η Ελλάδα έχασε το στόχο εξόφλησης των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες αυξήθηκαν απρόβλεπτα την περίοδο Μαΐου –Δεκεμβρίου 2019.
Τέλος, για το νέο σύστημα ελεύθερης επιλογής εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες η Κομισιόν επισημαίνει πως η κυβέρνηση αναμένει πως περίπου το 80% των αυτοαπασχολουμένων θα επιλέξουν τις κατώτατες εισφορές και έτσι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος θα είναι πιθανότατα σε γενικές γραμμές ουδέτερος βραχυπρόθεσμα.
Σημειώνεται πως η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αναμένεται να διεξαχθεί νωρίς το βράδυ της Πέμπτης και θα προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νέου ασφαλιστικού, καθώς και επί της διάταξης που αφορά στην κατάργηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης».