Φάρμακο κατά του κοροναϊού οι δημόσιες επενδύσεις - Τι συστήνει ο ΟΟΣΑ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φάρμακο κατά του κοροναϊού οι δημόσιες επενδύσεις - Τι συστήνει ο ΟΟΣΑ
Ο ΟΟΣΑ τονίζει πως η νομισματική πολιτική διεθνώς πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική.

Σε εκτενή ανάλυσή του για τον κοροναϊό ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναθεώρησε χθες επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020, στο 2,4% από 2,9% προηγουμένως. Ωστόσο, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές είναι οι αναφορές του ΟΟΣΑ στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί τους επομένους μήνες, ώστε να ξεπεραστούν σύντομα οι επιπτώσεις του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ τονίζει πως η νομισματική πολιτική διεθνώς πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική. «Οι επιπρόσθετες προκλήσεις και η αβεβαιότητα που σχετίζονται με την επιδημία του κοροναϊού καθιστούν απαραίτητη τη στήριξη των νομισματικών πολιτικών σε όλες τις οικονομίες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.

Κατά τον ΟΟΣΑ, με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις για την ανάπτυξη, υπάρχει περιορισμένη ανάγκη για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός εάν αυξηθούν οι κίνδυνοι και υπάρξει ταχύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης. Για τη ζώνη του ευρώ και την Ιαπωνία ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την ανάγκη για εφαρμογή πρόσθετων αντισυμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής, εάν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός κινηθούν χαμηλότερα από τον στόχο. Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει πως τόσο η ευρωζώνη όσο και η Ιαπωνία έχουν περιορισμένα περιθώρια για σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους.

Στη βάση αυτή ο ΟΟΣΑ στέλνει το μήνυμα πως εκεί που η νομισματική πολιτική δεν επαρκεί πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική στήριξη μέσω ισχυρότερων δημόσιων επενδύσεων.

«Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια παρέχουν την ευκαιρία για πιο ενεργή χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής για την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων έκτακτων δαπανών για την άμβλυνση των επιπτώσεων της επιδημίας του κοροναϊού στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις. Εφόσον οι επιπτώσεις από την επιδημία του κοροναϊού αρχίσουν να εξασθενούν, ο κατάλληλος βαθμός δημοσιονομικής στήριξης θα εξαρτηθεί από τις κυκλικές εξελίξεις, το μέγεθος των αυτόματων δημοσιονομικών σταθεροποιητών, τις πτυχές της βιωσιμότητας του χρέους και την ανάγκη εξισορρόπησης του μείγματος πολιτικής», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει πως μετά από μια μακρά περίοδο συγκράτησης των δαπανών μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σημάδια έλλειψης δημόσιου κεφαλαίου σε διάφορες οικονομίες, ιδίως στη ζώνη του ευρώ. «Με τα μακροπρόθεσμα επιτόκια κοντά στο μηδέν σε πολλές προηγμένες οικονομίες, ο κοινωνικός ρυθμός απόδοσης των δημόσιων επενδύσεων είναι πιθανόν να υπερβεί το κόστος χρηματοδότησης πολλών έργων», υπογραμμίζουν με νόημα.

Στο σημείο αυτό οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ αναφέρουν πως αν και οι δυνατότητες σημαντικής δημοσιονομικής χαλάρωσης είναι περιορισμένες σε ορισμένες προηγμένες χώρες με σχετικά υψηλά χρέη και δημοσιονομικά ελλείμματα, οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών μπορούν να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα μεταβάλλοντας τη διάρθρωση των δαπανών και των φόρων σε δράσεις που θα συμβάλλουν στη συγκράτηση των επιπτώσεων του κοροναϊού σε συγκεκριμένους οικονομικούς κλάδους (π.χ. τουρισμός, εμπόριο, κ.α..).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider