Τράπεζα Πειραιώς: O κοροναϊός απειλεί την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα Πειραιώς: O κοροναϊός απειλεί την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας
«Στα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία προστέθηκε και ο κοροναϊός», επισημαίνουν οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς.

«Ο κοροναϊός θα μπορούσε να ανακόψει, τουλάχιστον μερικώς, την παρατηρούμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας (εμπόριο και μεταποίηση) και των αγορών», προβλέπουν οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς, στην «Επενδυτική Στρατηγική» για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση, το 2019 οι διεθνείς αγορές απέδωσαν, στο σύνολο τους, εντυπωσιακά κέρδη, τόσο οι ριψοκίνδυνες αξίες (μετοχές και εν μέρει εμπορεύματα) όσο και οι αμυντικές (κρατικά ομόλογα και χρυσός). Τα ασφαλή καταφύγια είχαν θετικές αποδόσεις κυρίως λόγω της στροφής της νομισματικής πολιτικής της FED προς το ήπιο, με παράλληλη απουσία πληθωριστικών πιέσεων, ενώ οι ριψοκίνδυνες αξίες ενισχυθήκαν από έναν συνδυασμό της πολιτικής αυτής της FED με τη σταδιακή αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Οι αβεβαιότητες

Οι αβεβαιότητες που απομένουν είναι η εμμένουσα ύφεση στον παγκόσμιο μεταποιητικό τομέα και το γεγονός ότι η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας κρίνεται ως επιφανειακή καθώς δεν αντιμετωπίζει τους πρωταρχικούς παράγοντες της διένεξης. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου για τη μεταποίηση δείχνουν σημάδια ανάκαμψης (ιδιαίτερα στις ΗΠΑ), εξέλιξη πολύ σημαντική, καθώς δείχνει ότι ακόμα και η επιφανειακή αυτή συμφωνία δεν οδηγεί μόνο τις αγορές ψηλότερα αλλά προκαλεί και μια βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Παρά τη σημαντική βελτίωση σε μερικούς βασικούς πρόδρομους δείκτες και τη θετική τεχνική εικόνα, στο στάδιο αυτό πολλοί θετικοί παράγοντες είναι προεξοφλημένοι. Σχετικά με τα κέρδη του S&P 500, το 2020 οι αναλυτές αναμένουν άνοδο 9,6%. Η συντελούμενη ανάπτυξη στην μεταποίηση μπορεί να μην είναι συμβατή με σημαντική ύφεση στην κερδοφορία, δύσκολα όμως θα συνηγορούσε σε αύξηση των κερδών πάνω από το 5%. Σε ένα περιβάλλον διαρθρωτικών προβλημάτων και υψηλών αποτιμήσεων προστέθηκαν οι ανησυχίες για τις επικείμενες επιπτώσεις του κοροναϊού.

Ήπια αρνητική στις μετοχές η Τράπεζα Πειραιώς, ουδέτερη στα ομόλογα

Παραμένουμε ήπια αρνητικοί στις μετοχικές αγορές. Παρά τις θετικές εξελίξεις στα εμπορικά θέματα και τις ενδείξεις βελτίωσης της μεταποίησης, οι αποδόσεις των ομολόγων παρέμειναν χαμηλά, αντικατοπτρίζοντας την υψηλή ρευστότητα που παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες και διαρθρωτικούς κινδύνους ενώ στα ρίσκα προστέθηκε ο κοροναϊός. Υιοθετούμε ουδέτερη άποψη στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα από ήπια αρνητική. Σε αυτό το πλαίσιο η άποψη μας για τα ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης ΗΠΑ υποβαθμίζεται σε ουδέτερη από σχετικά θετική καθώς το spread τους έχει προσεγγίσει τα χαμηλά του 2007.

Ο συνδυασμός, πιθανής μεσοπρόθεσμης σταθεροποίησης του δολαρίου και βελτίωσης της σχέσης ζήτησης προς προσφορά και επανεκκίνησης του μεταποιητικού κύκλου, καθιστά τα εμπορεύματα φτηνά ωστόσο βραχυπρόθεσμα η δυναμική τους είναι ιδιαίτερα αρνητική κυρίως λόγω των ανησυχιών για τον κοροναϊό. Αντίστοιχα, για το δολάριο παραμένουμε σχετικά αρνητικοί σε ορίζοντα έτους αλλά η άμεση δυναμική του έχει εκ νέου βελτιωθεί (αρνητική για τα εμπορεύματά) εν μέρει λόγω και του ιού και τον αντίκτυπο του στην παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider