Γόρδιος δεσμός η «επιστρεπτέα προκαταβολή»

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γόρδιος δεσμός η «επιστρεπτέα προκαταβολή»
Η κυβέρνηση εξήγγειλε χθες χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ σε χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Εξαιρετικά δύσκολη άσκηση αποδεικνύεται η «επιστρεπτέα προκαταβολή», καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι ακόμη σε θέση να απαντήσουν το πως θα υλοποιηθεί.

Η κυβέρνηση εξήγγειλε χθες χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ σε χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως θα υλοποιηθεί ένα διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, υπό τη μορφή «επιστρεπτέας προκαταβολής», με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, το ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούν. Ως προϋπόθεση λήψης αυτής της χρηματοδότησης θα είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ερωτήθηκαν για το πως θα τρέξει το σχετικό σχήμα παρέπεμψαν στον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη.

Η στήριξη θα δοθεί εντός του επόμενου διμήνου

Χθες ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε πως η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα μέτρο που θα χρησιμεύσει στο να αποφθεχθεί ο κατακερματισμός της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και πως θα διασφαλίσει πως θα λάβουν στήριξη όλοι οι επιλέξιμοι για αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη η στήριξη αυτή θα δοθεί εντός του επομένου διμήνου και θα δοθεί μέσω του Taxisnet, θα πάει δηλαδή απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως επιστρεπτέα σημαίνει ότι όλη ή ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης θα επιστραφεί στην Πολιτεία μέσα στα επόμενα χρόνια, με χαμηλό επιτόκιο.

Όπως τόνισε, οι παράμετροι για να αποφασιστούν οι κλάδοι στους οποίους θα ισχύσει αυτό και οι επιχειρήσεις, είναι η πτώση του τζίρου, ο αριθμός των εργαζομένων, η δομή κόστους του κάθε κλάδου και η καταστροφή αποθεμάτων, που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της κρίσης, καθώς και άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.

Ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου που ρωτήθηκαν σχετικά αναγνώρισαν την ανάγκη η επιστρεπτέα προκαταβολή να χορηγηθεί με τραπεζικά κριτήρια, ήτοι να διασφαλιστεί πως όσοι θα την λάβουν θα έχουν το απαραίτητο πιστωτικό προφίλ, που θα εγγυάται πως θα αποπληρώσουν αυτή τη χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider