«Τσουνάμι» πωλήσεων στο ΧΑ - Ψυχραιμία στις διεθνείς αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τσουνάμι» πωλήσεων στο ΧΑ - Ψυχραιμία στις διεθνείς αγορές
Βούλιαξε με χαρακτηριστική ευκολία το ΧΑ. Ξεπούλημα σε βαριά χαρτιά αλλά και τράπεζες. Τεράστια πακέτα σε ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ.

Κωμικοτραγικές καταστάσεις σε μια ρηχή εγχώρια αγορά. Το placement ΤΧΣ σε ΕΤΕ σε σημαντικά πιο ελκυστικές τιμές, ήτοι στα 7,55 ευρώ και ο «θόρυβος» που προκλήθηκε στη Μέση Ανατολή, αποτέλεσαν ικανές συνθήκες για να βουλιάξουν τα εγχώρια χαρτοφυλάκια το ταμπλό.

Άλλωστε δε μιλάμε για κάποια αγορά με άμυνες και γερά πορτοφόλια. Κάθε φορά το ταμπλό της Λ. Αθηνών υπεραντιδρά σε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, αλλά «σέρνεται» στις μεγάλες ανοδικές κινήσεις. Τα εγχώρια χαρτοφυλάκια και κυρίως το retail πούλαγε σε όλο τα ταμπλό στη σημερινή συνεδρίαση προκειμένου να συμμετέχει στο placement ΕΤΕ, κοκκινίζοντας με περισσή ευκολία μετοχές όπως η ΔΕΗ, η Metlen, ο ΟΤΕ, η Aegean και άλλες και μάλιστα με πενιχρό τζίρο. Στο στόχαστρο βρέθηκαν, ως εύκολη λεία και οι υπόλοιπες τράπεζες. Άτσαλες πωλήσεις από βιαστικούς και γρήγορους χωρίς καμία τακτική αλλά και έξυπνες αγορές από όσους περίμεναν τον πανικό για να τοποθετηθούν σε εισηγμένες με ισχυρά θεμελιώδη και προοπτικές.

Οι αγορές έδειξαν να στρεσάρονται ελαφρώς εκτιμώντας πως το Ισραήλ έχει ως στόχο να αλλάξει το χάρτη της Μ. Ανατολής. το Η κυβέρνηση του Ισραήλ απείλησε πως θα ανταποδώσει την εκτόξευση από το Ιράν χθες Τρίτη περίπου 200 πυραύλων εναντίον της επικράτειάς του, σε αντίποινα για τους θανάτους των ηγετών της λιβανικής Χεζμπολάχ και της παλαιστινιακής Χαμάς, με την Τεχεράνη να διαμηνύει από την πλευρά της ότι θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του εβραϊκού κράτους εάν δεχτεί ισραηλινή επίθεση. Μάλιστα, Νετανιάχου και στρατιωτική ηγεσία φαίνεται να στοχεύουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν κάτι που θα πυροδοτήσει ράλι στις τιμές του μαύρου χρυσού.

Στα εγχώρια, με νέα ανακοίνωση για το τίμημα διάθεσης του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, το ΤΧΣ περιόρισε ακόμη περισσότερο το εύρος των τιμών που θα γίνονται αποδεκτές. Συγκεκριμένα, έκανε γνωστό ότι μετά από απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, οι διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στην διεθνή προσφορά ότι προσφορές κάτω του ποσού 7,55 ευρώ, «κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ληφθούν υπόψιν στην κατανομή Προσφερόμενων Μετοχών».

Όπως έγραφε το insider.gr, η ζήτηση που έχει καταγραφεί από διεθνείς επενδυτές καταρρίπτει τα ρεκόρ των προηγούμενων placement, με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν τις προς διάθεση μετοχές περισσότερο από 11 φορές. Ωστόσο, η υπερκάλυψη στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης (7,95 ευρώ) ή κοντά σε αυτό ανέρχεται σε 2 φορές.

Χάος από την άλλη στο ταμπλό του ΧΑ, με τον ΓΔ να βουλιάζει κατά 1,26% στις 1.428,81 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται κοντά στα 197,7 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώσε βουτιά 1,49% και ο ΔΤΡ -1,54% στις 1.219,46 μονάδες.

Την αγορά κράτησε ουσιαστικά η ΕΕΕ με κέρδη 1,38% όπως και το ΔΑΑ με την ΤΕΝΕΡΓ που έκλεισαν με ήπια άνοδο

Βουτιά για τη μετοχή της Aegean στο -3,65% και τα 10,57 ευρώ, όπως και για τη Metlen στο -3,09% επιστρέφοντας βίαια εντός λίγων ημερών στα 33,86 ευρώ.

Απώλειες άνω του 2% για Viohalco, ElvlaHalcor, Cenergy και ΟΤΕ. Με απώλειες 2% η ΔΕΗ στα 11,74 ευρώ, ενώ κατά 3,07% βούλιαξε η Ελλάκτωρ.

Στο κόκκινο με ισχυρές απώλειες τα διυλιστήρια, ο ΟΠΑΠ στο -1,45%, η Jumbo στο -1,91% και η Τιτάν στο -1,27%.

Στις τράπεζες τα βλέμματα στράφηκαν στην ΕΤΕ όπου έκλεισε σταθερή στα 7,65 ευρώ, με τζίρο 74,55 εκατ. ευρώ. Βαριές απώλειες επίσης με υψηλό τζίρο 28,71 εκατ. ευρώ για την ΕΥΡΩΒ στα 1,975 ευρώ. Απώλειες 3,03% για ΑΛΦΑ στα 1,49 ευρώ και -1,85% για την Πειραιώς στα 3,72 ευρώ.

Κρατήθηκε κάπως η Κύπρου υποχωρώντας κατά 0,86% όπως και η Optima στο -0,31% και τα 12,88 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider