Πώς και πότε ο κορονοϊός αυξάνει τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς και πότε ο κορονοϊός αυξάνει τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων
Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 3,27%, κατά μέσο όρο, τους πρώτους επτά μήνες του 2020.

Μια από τις επιπτώσεις του κορονοϊού είναι πως αυξάνει τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων σε πραγματικούς όρους. Αυτό το «επιτυγχάνει» μέσω των αποπληθωριστικών πιέσεων που η πανδημία έχει τροφοδοτήσει.

Είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα το πραγματικό επιτόκιο των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε αντίστοιχα σε 3,84% και 5,45%, κατά μέσο όρο, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020 (υψηλότερα κατά 50 και 97 μονάδες βάσης αντίστοιχα έναντι των μέσων όρων της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019).

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και τις αναμενόμενες τάσεις στις βασικές συνιστώσες του εγχώριου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, καθώς και το ότι στο πρώτο 9μηνο του 2020 σημειώθηκε αντιπληθωρισμός 0,3%, προβλέπεται πως ο τιμάριθμος θα υποχωρήσει φέτος μεταξύ 1,6 -1,8%, κάτι που θα επιδράσει πρόσθετα στα πραγματικά επιτόκια.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός δεν επιδρά στα ονομαστικά επιτόκια των τραπεζών, ήτοι το επιτόκιο που συμφωνείται και καταβάλλεται (σ.σ. το επιτόκιο που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες κατοικίας επί του στεγαστικού δανείου τους ή η απόδοση που λαμβάνουν οι αποταμιευτές για τις καταθέσεις τους. Οι δανειολήπτες καταβάλλουν το ονομαστικό επιτόκιο, ενώ οι αποταμιευτές το λαμβάνουν).

Αν δεν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, το κόστος τραπεζικής χρηματοδότησης για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο το 2020 σε χαμηλότερο επίπεδο έναντι του προηγούμενου έτους.

Ειδικότερα, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 3,27%, κατά μέσο όρο, τους πρώτους επτά μήνες του 2020 (73 μονάδες βάσης χαμηλότερα έναντι του μέσου επιτοκίου του 2019).

Όμοια με τις επιχειρήσεις, το κόστος τραπεζικού δανεισμού προς τα νοικοκυριά υποχώρησε κατά μέσο όρο το 2020 έναντι του προηγούμενου έτους. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων προς τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε σε 4,89% κατά μέσο όρο το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020 (27 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο του 2019)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider