Έρχεται αναπροσαρμογή ασφαλίστρων σε μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται αναπροσαρμογή ασφαλίστρων σε μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας
Η νομοθετική πρωτοβουλία στηρίζεται στην ουσιώδη παραδοχή ότι η διακύμανση του κόστους των αποζημιώσεων υγείας που προκύπτει από την πρόοδο της ηλικίας του ασφαλισμένου δεν είναι η ίδια σε όλων των ειδών τα προγράμματα ασφάλισης υγείας.

Ακόμη και σήμερα πολλές συμβατικές ρήτρες αναπροσαρμογής ασφαλίστρων σε μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας δεν πληρούν την αρχή της διαφάνειας, με αποτέλεσμα να κρίνονται άκυρες και έτσι να επηρεάζεται η βιωσιμότητα των συμβάσεων αυτών. Διάταξη που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» αποσκοπεί να το αλλάξει αυτό.

Με τη σχετική διάταξη επιδιώκεται η νομοθετική ρύθμιση των όρων αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων σε μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας, προκειμένου να πληρούν την αρχή της διαφάνειας και να μην κρίνονται καταχρηστικοί.

Συγκεκριμένα το άρθρο 268 του νομοσχεδίου παρέχει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων σε μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας, δίνοντας το δικαίωμα στον λήπτη της ασφάλισης να καταγγείλει την ασφαλιστική σύμβαση, εφόσον δεν συμφωνεί, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερολογιακών ημερών από τη γνωστοποίηση της αναπροσαρμογής.

Κατά τη διάταξη αυτή τα ασφάλιστρα θα μεταβάλλονται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά κάθε ομάδας κινδύνου και σύμφωνα με διαφανείς δείκτες οι οποίοι είναι συναφείς με τα δεδομένα που επηρεάζουν το κόστος των παρεχόμενων ασφαλιστικών υπηρεσιών αλλά πάντως με κριτήρια εύλογα για τον λήπτη της ασφάλισης.

Ουσιαστικά η νομοθετική πρωτοβουλία στηρίζεται στην ουσιώδη παραδοχή ότι η διακύμανση του κόστους των αποζημιώσεων υγείας που προκύπτει από την πρόοδο της ηλικίας του ασφαλισμένου δεν είναι η ίδια σε όλων των ειδών τα προγράμματα ασφάλισης υγείας.

Τα οφέλη της παρούσας ρύθμισης είναι τα ακόλουθα:

  • Επιλύεται το επί σειρά ετών αμφισβητούμενο ζήτημα των κριτηρίων που μπορούν να καθορίζουν τη συμβατική αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων στις μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας σε περιπτώσεις που η συμβατική ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ασαφής ή ελλιπής ή δεν πληροί την αρχή της διαφάνειας και της καταλληλότητας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην διάταξη κριτήρια. Συγκεκριμένα, προβλέπονται ενδεικτικά κριτήρια, όπως παράγοντες και δείκτες, για τους σκοπούς της τήρησης των αρχών της διαφάνειας και της καταλληλότητας κατά τη συμβατική αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων στις εν λόγω συμβάσεις ασφάλισης.
  • Εξειδικεύεται, με την πρόβλεψη ενδεικτικών κριτηρίων, η αρχή της διαφάνειας προς όφελος των ληπτών της ασφάλισης και των ασφαλισμένων. Με άλλα λόγια, η ρύθμιση παρέχει προστασία στους λήπτες της ασφάλισης με την ιδιότητά τους ως καταναλωτών, επειδή προβλέπει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κριτηρίων στις ρήτρες αναπροσαρμογής προς αποφυγή αδιαφάνειας.
  • Προβλέπεται η υποχρέωση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να ενημερώνουν το λήπτη της ασφάλισης για κάθε επερχόμενη αναπροσαρμογή. Επίσης, προβλέπεται το δικαίωμα του λήπτη της ασφάλισης να καταγγείλει την ασφαλιστική σύμβαση, εάν δεν συμφωνεί με την επερχόμενη αναπροσαρμογή.
  • Επιπλέον, η εν λόγω διάταξη εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων προς όφελος των ασφαλισμένων, καθώς με τα ενδεικτικά κριτήρια αναπροσαρμογής ρυθμίζεται η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων βάσει αρχών, όπως η διαφάνεια και η καταλληλότητα. Περαιτέρω, αποφεύγονται περιπτώσεις οι οποίες θα οδηγούσαν σε ακυρότητα αυτών των ρητρών και ως εκ τούτου αδυναμία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να προβαίνουν σε αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων εις βάρος της κεφαλαιακής τους επάρκειας εν τέλει.
  • Τέλος, όπως προαναφέρθηκε εξορθολογίζεται ο τρόπος ενημέρωσης των ληπτών της ασφάλισης από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις με την πρόβλεψη της ενημέρωσής τους μέσω συστημένων επιστολών ή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider