Της Δήμητρας Καδδά
Με σχετική ανακούφιση τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παρακολουθούν την πορεία των εσόδων η οποία καταγράφει μεν μεγάλη μείωση σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί προ πανδημίας, άλλα όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, κινείται εντός των αναθεωρημένων προβλέψεων του Προϋπολογισμού. Συνολικά, σε δημοσιονομική βάση, στόχος είναι φέτος να καταστεί εφικτή η έλευση εσόδων περί τα 49 δισ. ευρώ, δηλαδή να είναι μειωμένα κατά 10% έναντι του στόχου που είχε τεθεί πριν την υγειονομική κρίση.
Πλέον, το μεγάλο στοίχημα είναι το πώς θα κινηθούν τα έσοδα τον Δεκέμβριο. Και τούτο μετά την επίσημη ανακοίνωση πως θα επεκταθεί το lockdown τουλάχιστον έως τις 7/01/21 για ένα μεγάλο μέρος της αγοράς: για την εστίαση, την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό και εμμέσως για τη διαμονή, αφού απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό αλλά και η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων (σ.σ. ο χειμερινός τουρισμός βασίζει το 25% του τζίρου του στην περίοδο των Χριστουγέννων).
Ο τζίρος του λιανικού εμπορίου και κλάδων των υπηρεσιών που θα ανοίξουν (όπως για παράδειγμα τα κομμωτήρια), θα δώσει μία ανάσα στην αγορά, αλλά και στα κρατικά ταμεία, εξηγούν αρμόδιες πήγες. Η ανάγκη να «λειτουργήσει» ένα μέρος της οικονομίας είναι ζωτικό, επισημαίνουν.
Αλλά εξηγούν πως έχει σημασία και το πως θα εξελιχθεί το υγειονομικό τοπίο. Δηλαδή, τι θα γίνει τον Ιανουάριο και τους επόμενους μήνες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς καθορίζοντας τις ανάγκες για «αποθέματα» διαθεσίμων.
Η στήριξη
Αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου υπενθυμίζουν και τη δυστοκία των θεσμών να αποδεχθούν μία νέα ρύθμιση οφειλών. Και επισημαίνουν την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να αποφύγει νέες αναβολές πληρωμών. Ειδικά στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών…
Παρόλα αυτά, νέα μέτρα στήριξης έχουν προαναγγελθεί. Για να περιοριστούν οι τριγμοί ειδικά σε όσους κλάδους παραμένουν κλειστοί αναμένονται.
Το πρώτο βήμα ήταν η – αναμενόμενη – επέκταση των παρεμβάσεων που ήδη ισχύουν και για τον Δεκέμβριο. Αλλά και η παράταση κατά 2 μήνες του περιθωρίου πληρωμής των τελών κυκλοφορίας σε συνδυασμό με την προαναγγελία της Επιστρεπτέας 5 για τον Ιανουάριο.
Ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει κάνει σαφές πως τον Ιανουάριο θα γίνει ο απολογισμός των επιπτώσεων των περιορισμών που θα ισχύσουν και αυτό το μήνα. Προανήγγειλε πως πέραν των 7,5 δισ. ευρώ τα οποία επισήμως εγγράφονται στον προϋπολογισμό του 2021 και θα χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της αγοράς, θα ληφθούν επιπλέον όσα μέτρα είναι αναγκαία.
Ήδη πέραν της Επιστρεπτέας 5 που έχει ορισθεί για τον Ιανουάριο έχει προαναγγελθεί ένας 6ος γύρος τον Μάρτιο. Δεν αποκλείεται επίσης και ένας ακόμη (7ος) γύρος Επιστρεπτέας Προκαταβολής ο οποίος στο πιο πιθανό σενάριο στόχος είναι να συνδέεται με το εμβόλιο και με το «άνοιγμα» της αγοράς.
Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά και σε επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και για αναδρομική κάλυψη δαπάνης για θερμαντικά μέσα στην εστίαση. Επίσης προχωρά και η πληρωμή όσων μετέχουν στις επιδοτήσεις των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για πληττόμενες επιχειρήσεις.
Ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα στην εφημερίδα Ναυτεμπορική δεν απέκλεισε και νέα μέτρα στήριξης εντός του Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι η διαχείριση της κρίσης γίνεται από την κυβέρνηση «με τρόπο δυναμικό». Αντιθέτως, στο θέμα περαιτέρω διευκολύνσεων στην αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ήταν σαφής λέγοντας ότι «στα θέματα ρυθμίσεων υπάρχει ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον των θεσμών, οι οποίοι επισημαίνουν τη σημασία που έχει η διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών στη διάρκεια και την επαύριο της κρίσης».