Η ελληνική οικονομία εισέρχεται στο 2021 σε συνθήκες ενίσχυσης του lockdown πανευρωπαϊκά. Διατηρώντας τις ελπίδες της πως τους επόμενους μήνες θα ισορροπήσει μέσω του εμβολίου, αλλά και της αναπτυξιακής ώθησης που μπορεί να δώσει το Σχέδιο Ανάκαμψης και η έλευση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την μέχρι στιγμής επίπτωση της υγειονομικής κρίσης στην Ελληνική οικονομία, που παρουσιάστηκαν και χθες στη Βουλή από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα, η ανθεκτικότητα της της οικονομίας σε εγχώριο επίπεδο παραμένει υπαρκτή.
Καταγράφεται μάλιστα στο εννεάμηνο ως η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη σε όρους διατήρησης της εσωτερικής ζήτησης. Διατηρώντας έτσι υπαρκτές τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού του 2021 που ψήφισε χθες η Βουλή για ύφεση περί το 10,5%, παρά την παράταση του lockdown.
Ωστόσο, το πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό είναι πάρα πολύ μεγάλο. Και οι προοπτικές εξόδου από την υγειονομική κρίση δυσχεραίνουν μετά και από τα νέα κύματα lockdown που καλύπτουν σταδιακά τις χώρες της Ευρώπης.
Νέα αποτίμηση
Οι Υπουργοί Οικονομικών σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αποτιμήσουν την κατάσταση που προκαλεί η Πανδημία. Αλλά και θα συζητήσουν τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών για το 2021, εξετάζοντας και τα περιθώρια που υπάρχουν για μέτρα στήριξης.
Η κυβέρνηση, στον Προϋπολογισμό του 2021 περιλαμβάνει παρεμβάσεις αξίας 7,5 δισ. ευρώ. Δεσμευόμενη για περαιτέρω μέτρα στήριξης, αν αυτά καταστούν αναγκαία.
Χθες στην ομιλία του κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε τη διεύρυνση του μέτρου των ενοικίων και για τον Ιανουάριο και για τον Φεβρουάριο του 2021. Και μάλιστα με αυξημένο ποσοστό έκπτωσης στο 80%.
Επίσης ανήγγειλε ότι στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής - που θα ενεργοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου - θα υπάρξει κατώτατο όριο 1.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αίτημα χορήγησης. Διασφαλίζοντας έτσι ένα ελάχιστο εισόδημα στους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία.
Όσον αφορά στις ελπίδες του 2021, αυτές συνδέονται προφανώς με την εύρεση εμβολίου αλλά και με τις πρωτοβουλίες που επιχειρούν να διασφαλίσουν πως οι απώλειες στο πεδίο του τουρισμού (σ.σ. που θεωρούνται δεδομένες, έστω και σε μικρότερο βαθμό και τον επόμενο χρόνο), θα αντισταθμιστούν από δύο παράγοντες:
- Από την επιτυχία του Σχεδίου Ανάκαμψης το οποίο αυξάνει ρυθμούς αναφορικά με την προετοιμασία που γίνεται σε εγχώριο επίπεδο, αλλά και στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα με τις Βρυξέλλες. Και τούτο ούτως ώστε να διασφαλισθεί πως θα έρθουν 5,5 δισ ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία, αλλά και πως τα κεφάλαια θα ενισχυθούν - μέσω μόχλευσης - από τον ιδιωτικό τομέα.
- Από την έλευση επιπλέον ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με τη βοήθεια των νέων κινήτρων που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση από την αρχή του νέου έτους, αλλά και από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την αύξηση της ελκυστικότητας της χώρας. Ένα ακόμα βήμα αναμένεται να είναι η σημερινή ανακοίνωση - παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη - της επενδύσεις στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης. Ο λόγος για την «Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας» μεταξύ της Enterprise Greece και της εταιρείας Next.e.GΟ για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα που θα τεθεί επι τάπητος σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Electric Cars e.GO Made in Greece» στην οποία θα μετέχει ο Πρωθυπουργός.