Ο Covid-19 και οι μεταλλάξεις του κάνουν… καλό στο ελληνικό χρέος

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Covid-19 και οι μεταλλάξεις του κάνουν… καλό στο ελληνικό χρέος
Το βασικό σενάριο προβλέπει την βελτίωση της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων μέχρι την εξάντληση της διάρκειας του PEPP, γεγονός που θα επιτρέψει την ομαλή ενοποίηση του PEPP και του APP με τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριλαμβάνονται στην επιλεξιμότητας των αγορών της ΕΚΤ.

Στην ΕΚΤ η ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις από τις μεταλλάξεις του covid-19, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί σοβαρά το Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, έχει ζητηθεί στις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις να διερευνηθούν οι πιθανές συνέπειες, καθώς η εμφάνιση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού – λόγω της αντίδρασης των αγορών - διαφαίνεται ικανή να επηρεάσει σοβαρά τα χρονοδιαγράμματα του βασικού σεναρίου της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Προς το παρόν και μέχρι να διαπιστωθούν τα όρια των αλλαγών που θα μπορούσε να προκαλέσει η εμφάνιση της μετάλλαξης του covid στην Ευρώπη, στην ΕΚΤ παραμένουν σε ετοιμότητα αλλά χωρίς άμεσες παρεμβάσεις καθώς οι πρόσφατες επεκτάσεις του PEPP και τα νέα προγράμματα των TLTROs κρίνονται ως υπερ-επαρκής όρος για να αντιμετωπισθεί κάθε αναταραχή στις αγορές. Σε κάθε περίπτωση όμως – όπως είναι ήδη προαποφασισμένο στο Εκτελεστικό Συμβούλιο – η ετοιμότητα «λεκτικής» ενίσχυσής τους σε περίπτωση ισχυρής ανησυχίας «είναι δεδομένη..».

Η ανησυχία πέραν του σκέλους της υγείας, αφορά το ενδεχόμενο να γίνει το «επεισόδιο» της μετάλλαξης του covid αφορμή μιας ισχυρής και βίαιης διορθωτικής κίνησης στις διεθνείς αγορές. Σ’ αυτό το μέτωπο η ετοιμότητα από πλευράς ΕΚΤ θα είναι εν ενεργεία μέσα στις γιορτές.

Όσο αφορά τις πιθανές συνέπειες από την εμφάνιση των μεταλλάξεων του covid, εκτός απροόπτου, η γραμμή της ΕΚΤ θα παραμείνει ή ίδια, ήτοι η εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας σε όλα τα μέτωπα.

Το ευνοϊκό περιβάλλον και τα ελληνικά ομόλογα

Η σταθερότητα στην γραμμή αυτή, έχει ως άμεση συνέπειά της την διατήρηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα βραχυ-μεσοπρόθεσμα, γεγονός που έχει συμπαρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα σε επίπεδα τιμών και αποδόσεων ιστορικά χαμηλά.

Αναλυτές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγης τις συζητήσεις στο εσωτερικό της Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στους οποίους απευθύνθηκε το insider.gr, υποστηρίζουν ότι η «επόμενη ημέρα» για την ΕΚΤ, δρομολογεί εξελίξεις οι οποίες θα ενσωματώσουν τα «έκτακτα εργαλεία» που χρησιμοποιήθηκαν στην πανδημία όπως το PEPP, αλλά με διαφορετικούς όρους.

Όσο αφορά σε αυτό το στοιχείο, που είναι και το πλέον σημαντικό για την διαχείριση του ελληνικού χρέους, οι «ιδέες» που έχουν τεθεί προς συζήτηση προβλέπουν διάφορα σενάρια, ενσωμάτωσης του PEPP στο APP (το κανονικό QE, που ξεκίνησε ο Μάριο Ντράγκι στις 12/9 του 2019).

Η ενσωμάτωση του κανονικού με το έκτακτο QE, θα αυξήσει σε πρωτοφανή επίπεδα την δυναμική παρέμβασης της ΕΚΤ αλλά θα αλλάξει τους όρους συμμετοχής. Όπως είναι γνωστό το PEPP έχει συμπεριλάβει και τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι δεν διαθέτουν προς το παρόν την διαβάθμιση investment grade.

Τριακονταετή ομόλογα και από την Ελλάδα;

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις το βασικό σενάριο προβλέπει την βελτίωση της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων μέχρι την εξάντληση της διάρκειας του PEPP, γεγονός που θα επιτρέψει την ομαλή ενοποίηση του PEPP και του APP με τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριλαμβάνονται στην επιλεξιμότητας των αγορών της ΕΚΤ.

Το βασικό πρόβλημα όμως μέχρι τότε δεν φαίνεται να είναι τόσο η αναβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων όσο η πιθανή υποβάθμιση των ιταλικών ή ισπανικών ομολόγων.

Ακριβώς για το ενδεχόμενο αυτό τα εναλλακτικά σενάρια ενσωματώνουν «τροποποιήσεις» στήριξης του κρατικού χρέους (εξ αιτίας του προβλήματος σε Ιταλία, Ισπανία,κ.λ.π.) οι οποίες συμπαρασύρουν θετικά και τα ελληνικά ομόλογα.

Στο πλαίσιο αυτών των προοπτικών ακόμα και αν υπάρξουν επιπλοκές λόγω των μεταλλάξεων του covid 19, στους κύκλους των primary dealers αυξάνονται οι πιέσεις προς τον ΟΔΔΗΧ για την επέκταση της διάρκειας των εκδόσεών του έως και την 30ετία.

Οι πιέσεις είναι τόσο ισχυρές που δεν αποκλείεται η κατακόρυφη αύξηση αυτής της ζήτησης να οδηγήσει σε ανάλογης διάρκειας εκδόσεις στις αρχές του έτους (Ιανουάριο).

Έτσι κι αλλιώς αυτή είναι η καλύτερη περίοδος και η πλειονότητα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου θα επιχειρήσει τότε να καλύψει το μέγιστο της ανα-χρηματοδότησης του χρέους.

Όπως παρατηρείται αρμοδίως η διατήρηση της ανησυχίας και οι πιθανές αναταράξεις στις αγορές την επόμενη περίοδο τροφοδοτούν με νέα μέτρα τις έκτακτες παρεμβάσεις κυρίως στην νομισματική πολιτική, γεγονός που βελτιώνει και διατηρεί το ευνοϊκό περιβάλλον για τα ελληνικά ομόλογα.

Στην διαδρομή αυτή οι τίτλοι του ελληνικού κρατικού χρέους «διασταυρώνονται» με τις αναπόφευκτες παρεμβάσεις στήριξης λόγω της πανδημίας στην Ευρωζώνη, αλλά και της ανησυχίας για το ιταλικό χρέος, με αποτέλεσμα να ευνοούνται σε επίπεδα πρωτοφανή για την μεταπολεμική περίοδο…

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider