Περίπου 325 χιλ. Έλληνες χρηματοδότησαν νέες επιχειρηματικές ιδέες το 2019

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περίπου 325 χιλ. Έλληνες χρηματοδότησαν νέες επιχειρηματικές ιδέες το 2019

Ισχυρός παραμένει στην Ελλάδα ο ρόλος των «άτυπων επενδυτών» για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων, όπως προκύπτει από την Ετήσια Έκθεση Επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ για την περίοδο 2019-2020.

Ουσιαστικά πρόκειται για άτομα, συνήθως του κοντινού περιβάλλοντος του εν δυνάμει επιχειρηματία, που τον χρηματοδοτούν προκειμένου να υλοποιήσει μια νέα επιχειρηματική ιδέα, χωρίς όμως οι ίδιοι να εμπλέκονται ή να δραστηριοποιούνται άμεσα σε αυτή.

Στην Ελλάδα το 2019, περίπου 325 χιλιάδες άτομα ηλικίας 18-64 ετών (ποσοστό 5%) δήλωσε πως διαδραμάτισε ρόλο άτυπου επενδυτή για τη χρηματοδότηση ενός νέου εγχειρήματος που ξεκίνησε κάποιος άλλος. Το ποσοστό είναι μεν υψηλότερο από το 2018, αλλά χαμηλότερα από το μέσο όρο των χωρών υψηλού εισοδήματος (7,5%).

Τουλάχιστον ένας στους δύο άτυπους επενδυτές, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, είναι άτομα του στενού οικογενειακού κύκλου, ενώ ένα 11,4% προέρχεται από τον ευρύτερο οικογενειακό κύκλο και ένα σημαντικό 27,6% από το ευρύτερο φιλικό περιβάλλον.

Πάντως το 2019, για τρίτη συνεχή χρονιά, όπως επισημαίνεται, εξασθενεί ο ρόλος της στενής οικογένειας (55,0%) προσεγγίζοντας όλο και περισσότερο το μέσο όρο διαχρονικά, αλλά αντίθετα ενισχύεται το ευρύτερο φιλικό περιβάλλον.

Συνολικά, ένα ποσοστό της τάξης του 66% των άτυπων επενδυτών είναι μέλη του στενότερου ή ευρύτερου οικογενειακού κύκλου, όταν στην προηγούμενη έρευνα το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 75%. Αυτή η μείωση, όπως σημειώνεται, μπορεί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη, καθώς η άντληση κεφαλαίων για την υλοποίηση μια επιχειρηματικής ιδέας μπορεί να καλυφθεί και από ξένα κεφάλαια, εκτός οικογενειακού κύκλου, γεγονός που δείχνει ότι ενδεχομένως αυτά τα νέα εγχειρήματα πράγματι να συγκέντρωσαν κάποιους πιο «ορθολογικούς» επενδυτές.

insider

Διαβάστε επίσης:

ΙΟΒΕ: Ανθεκτική στην πανδημία η νέα επιχειρηματικότητα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider