ΤΑΙΠΕΔ: «Βάζει μπρος» την αξιοποίηση του Καταφυγίου Σπηλιάς στην Κέρκυρα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: «Βάζει μπρος» την αξιοποίηση του Καταφυγίου Σπηλιάς στην Κέρκυρα
Προκήρυξε διαγωνισμό για την υπο-παραχώρηση λιμενικών υπηρεσιών και εξυπηρετήσεων και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των κινητών και/ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και/ή της θαλάσσιας ζώνης. Προσφορές στις 20 Δεκεμβρίου. Η επιφάνεια των 75.000 τ.μ. και οι θέσεις ελλιμενισμού

Το εγχείρημα της αξιοποίησης του Καταφυγίου Σπηλιάς στην Κέρκυρα «βάζει μπρος» το ΤΑΙΠΕΔ. Χτες, το Ταμείο δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προσφορών για την υπο-παραχώρηση λιμενικών υπηρεσιών και εξυπηρετήσεων και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του Καταφυγίου Σπηλιάς. Ειδικότερα, προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό, σε μία φάση, για την υπο-παραχώρηση λιμενικών υπηρεσιών και εξυπηρετήσεων και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των κινητών και/ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και/ή της θαλάσσιας ζώνης του Καταφυγίου Σπηλιάς στην Κέρκυρα (Καταφύγιο Σπηλιάς) για χρονικό διάστημα 25 ετών. Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών ορίστηκε για τις 20/12/2024 (ανάρτηση του Σχεδίου της Σύμβασης Υπο-Παραχώρησης στην Εικονική Αίθουσα Τεκμηρίωσης, τον Σεπτέμβριο). Η συνολική επιφάνεια της χερσαίας ζώνης του Καταφυγίου Σπηλιάς είναι 7.800 τ.μ., ενώ η θαλάσσια ζώνη είναι επιφάνειας 35.000 τ.μ. Με την υφιστάμενη διάταξη δημιουργούνται συνολικά 80 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους έως 25 μ.

Που βρίσκεται και πώς είναι η υποδομή

Όπως αναφέρεται, το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη θέση Σπηλιά έχει χωροθετηθεί στον Παλαιό Λιμένα Κέρκυρας προ των Πλατειών Παλιού Λιμανιού και 10ου Συντάγματος Πεζικού. Το έργο της πλήρους ανάπτυξης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το πέρας του διαγωνισμού. Στη θαλάσσια ζώνη του Καταφυγίου Σπηλιάς, επιφάνειας 35.000 τ.μ., είναι υπό διαμόρφωση λιμενολεκάνη, η οποία οριοθετείται προς τα νότια από τα παραλιακά κρηπιδώματα, προς τα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά από προσήνεμο και υπήνεμο μώλο αντίστοιχα.

Οι δύο μώλοι φέρουν θωράκιση από φυσικούς ογκολίθους. Στην εσωτερική πλευρά του υπήνεμου μώλου πρόκειται να τοποθετηθεί πλωτός προβλήτας, μήκους 100 μ., για την πρόσδεση σκαφών. Τα παραλιακά κρηπιδώματα, συνολικού μήκους 340 μ. περίπου, οριοθετούν τη λιμενολεκάνη από τα νοτιοδυτικά έως τα νοτιοανατολικά εκτεινόμενα και εγκάρσια στο παραλιακό μέτωπο, στη ρίζα του προσήνεμου μώλου. Στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης επί του νότιου παραλιακού μετώπου ποντίζονται δύο πλωτοί προβλήτες μήκους 60 μ. (δυτικός) και 48 μ. (ανατολικός). Τα παραλιακά κρηπιδώματα χρησιμοποιούνται τόσο για την πρυμνοδέτηση σκαφών, όσο και για την πρόσβαση στους πλωτούς προβλήτες.

Οι θέσεις ελλιμενισμού και οι παροχές

Η διαμορφούμενη λιμενολεκάνη έχει ορθογώνιο σχήμα, επιφάνεια 16,5 στρεμμάτων περίπου και ωφέλιμο βάθος -3,5μ για την επίτευξη του οποίου έχει πραγματοποιηθεί βυθοκόρηση του θαλασσίου πυθμένα. Ο είσπλους και έκπλους των σκαφών στη λιμενολεκάνη γίνεται από τα βορειοανατολικά. Με την ανωτέρω διάταξη δημιουργούνται συνολικά 80 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους έως 25 μ..

Όλα τα μέτωπα πρόσδεσης σκαφών εξοπλίζονται με κατάλληλες δέστρες για την ασφαλή πρόσδεση των σκαφών. Τα σκάφη θα προσδένονται προς μεν την πλευρά του κρηπιδώματος ή του πλωτού προβλήτας στις δέστρες, προς δε την πλευρά της θάλασσας σε μόνιμα αγκυροβόλια (ρεμέτζα). Στις θέσεις ελλιμενισμού σκαφών προβλέπεται παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και δικτύου τηλεφώνου, καθώς και εγκατάσταση πυρόσβεσης. Στη ρίζα του προσήνεμου μώλου και συγκεκριμένα επί της απόληξης του παραλιακού κρηπιδώματος στη θέση αυτή, τοποθετούνται οι αντλίες και οι δεξαμενές καυσίμων για τον ανεφοδιασμό των σκαφών και οι αντλίες και δεξαμενές για την απάντληση των λυμάτων και των ακαθάρτων ελαίων και σεντινόνερων από τα σκάφη (σταθμός καυσίμων και παραλαβής καταλοίπων).

Η ράμπα του Πολεμικού Ναυτικού

Στο βορειοανατολικό άκρο του Καταφυγίου Σπηλιάς (αμέσως ανατολικά της απόληξης του υπήνεμου μώλου) διαμορφώνεται κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα), μήκους 30μ περίπου και ωφέλιμου βάθους προ αυτού -6,0μ, για χρήση από το Πολεμικό Ναυτικό.

Η επιφάνεια και οι εγκαταστάσεις

Η συνολική επιφάνεια της χερσαίας ζώνης του Καταφυγίου Σπηλιάς είναι 7.800 τ.μ. και εκτείνεται όπισθεν των παραλιακών κρηπιδωμάτων. Στη χερσαία ζώνη του Καταφυγίου Σπηλιάς αναπτύσσονται οι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του καταφυγίου στεγασμένοι ή υπαίθριοι χώροι. Οι χώροι αυτοί περιλαμβάνουν κτιριακές εγκαταστάσεις στη θέση «Καφέ Γυαλί» συνολικού εμβαδού 350τ.μ. περίπου που αφορούν σε Η/Μ εγκαταστάσεις, WC-λουτρά, γραφείο διοίκησης, και κυλικείο αναψυχής. Η χερσαία ζώνη του Καταφυγίου Σπηλιάς περιλαμβάνει ακόμη διαμορφώσεις κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, παγκάκια, θέσεις στάθμευσης και μικρής κλίμακας διαμορφώσεις πρασίνου. Τα ανωτέρω έργα και διαμορφώσεις επί της χερσαίας ζώνης του Καταφυγίου Σπηλιάς είναι υπό κατασκευή και θα ολοκληρωθούν πριν το πέρας του διαγωνισμού.

Η πρόσβαση

Η πρόσβαση στη χερσαία ζώνη του Καταφυγίου Σπηλιάς θα γίνεται μέσω της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και εν συνεχεία του οδικού τμήματος που οδεύει παράλληλα με το όριο της χερσαίας ζώνης του Καταφυγίου Σπηλιάς προς νότο. Προβλέπονται τρεις είσοδοι οχημάτων και πεζών κατά μήκος του νότιου αυτού ορίου της χερσαίας ζώνης, όπου τοποθετείται και αντίστοιχος αριθμός φυλακίων. Μία επιπλέον είσοδος πεζών προβλέπεται μέσω κλίμακας από την οδό Αρσενίου, στο βορειοανατολικό άκρο της χερσαίας ζώνης του Καταφυγίου Σπηλιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Η επόμενη μέρα και τα οφέλη από τη συμφωνία για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου

gazzetta
gazzetta reader insider insider