Προς το παρόν η πορεία των φορολογικών εσόδων το Δεκέμβριο είναι μεν πτωτική, αλλά η εικόνα είναι λίγο καλύτερη από αυτή του Νοεμβρίου, επισημαίνουν αρμόδιες πήγες. Εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η μεγάλη πίεση που αναμενόταν λόγω της λόγω της παράτασης του lockdown ίσως τελικά να μην επαληθευτεί… πλήρως.
Αρμόδιες πήγες εξηγούν πως οι πληρωμές ΦΠΑ στηρίζουν τη ροή εσόδων. Και τούτο καθώς η αγορά φαίνεται πως λειτουργεί πιο πολύ από ό,τι τον προηγούμενο Απρίλιο.
Ωστόσο, κάνουν σαφές πως υστέρηση θα υπάρχει εν συγκρίσει με τους αρχικούς στόχους εσόδων Δεκεμβρίου. Και τούτο λόγω της παράτασης στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Επιπλέον σε αναστολή τελεί ένα μεγάλο ποσό φόρων που έφτανε στα τέλη Νοεμβρίου στα 2 δισ. ευρώ…
Από την πλευρά της «ψυχολογίας» της αγοράς, μία πρώτη ερμηνεία για την ροή πληρωμών στα κρατικά ταμεία είναι πως τα 2,2 δισ. ευρώ που μοίρασε η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 είχαν τελικά πιο μεγάλη επίδραση. Το ίδιο ισχύει, όπως επισημαίνουν, και για τα επιδόματα αλλά και για την αποπληρωμή των αναδρομικών σε συνταξιούχους.
Η εικόνα για την πορεία των εσόδων πάντως ενημερώνεται καθημερινά, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Και οι μαζικές πληρωμές υποχρεώσεων αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Οι αυξημένες συναλλαγές και το αγκάθι του τουρισμού
Όπως ανέφερε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στην ΕφΣυν «για να οδηγηθούμε σε ύφεση μεγαλύτερη από 10,5% φέτος, σημαίνει ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 θα έχουμε απώλειες πάνω από 16% στο ΑΕΠ» κάτι που δεν εκτιμά πως θα επαληθευτεί.
Εξηγεί πως στο πρώτο lockdown «μαζί με την ολοσχερή απώλεια του τουρισμού τον Μάιο και τον Ιούνιο και την απώλεια του τζίρου του Πάσχα πήγαμε στο τρίμηνο στο -14,2%. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος στο lockdown αυτό να έχουμε μεγαλύτερες απώλειες». Κι τούτο «αν κρίνω τουλάχιστον από τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπου ώς τώρα ο Δεκέμβριος πηγαίνει εμφανώς καλύτερα συγκριτικά με τον περσινό Απρίλιο» ανέφερε.
Άλλες πηγές υπενθυμίζουν πως ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που λαμβάνει χώρα το 25% του τζίρου στον χειμερινό τουρισμό. Κάτι που συνεπάγεται μεγάλους τριγμούς για του επιχειρηματίες του κλάδου ο «λογαριασμός» για τους οποίους θα γίνει τον Ιανουάριο.
Όσον αφορά στο 2021, οι πιέσεις αναμένεται να συνεχισθούν. Το πόσο έντονες θα είναι, εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Το αντιστάθμισμα θα είναι το νέο πακέτο μέτρων στήριξης με το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ να επιχειρεί τη διάθεση του 5ου γύρου της Επιστρεπτέας το ταχύτερο δυνατό. Με έκδοση της σχετικής απόφασης ακόμη και τις τελευταίες ημέρες του χρόνου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης από την πλευρά του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναδρομικής αύξησης των κινήτρων μη επιστροφής του ποσού στο 50% και για τους 3 πρώτους γύρους του μέτρου. Σημειώνεται πως το οικονομικό επιτελείο είχε από το προηγούμενο μήνα κατά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Νοεμβρίου προϊδεάσει για τη χειροτέρευση των συνθηκών στα κρατικά ταμεία το επόμενο διάστημα.
Διαβάστε ακόμη:
Φωτογραφία: Getty / Ideal Images