Νέες πρωτοβουλίες για μέτρα στήριξης το επόμενο διάστημα προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του "Κόντρα", ενώ αναφέρθηκε και στο αίτημα προς την ΕΕ για πρόσθετα δάνεια από τα αδιάθετα ποσά του SURE. Παραδέχθηκε επίσης πως τον Ιανουάριο υπήρχαν πιέσεις στα έσοδα.
Αναφορικά με τα έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού το μήνα Ιανουάριο και την πληροφορία ότι υπήρχε πτώση της τάξης του 20% ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως είναι προφανές πως η οικονομία λειτουργεί με περισσότερους περιορισμούς σε σχέση με το βασικό σενάριο που είχε εκτιμηθεί στον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν την προηγούμενη Παρασκευή έχουν προσθέσει βάρη της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ σε μηνιαία βάση, επανέλαβε. Και «άρα σε ότι αφορά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και στο κόστος το οποίο σηκώνει η πραγματική οικονομία, είναι προφανές ότι αυτό είναι μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις» λόγω των περισσότερων περιοριστικών μέτρων.
Για το πρόγραμμα SURE (δάνεια για δράσεις στήριξης απασχόλησης), επανέλαβε πως έχει γίνει επίσημο αίτημα πριν από δύο εβδομάδες. Ωστε πέρα από τα 2,7 δισ. ευρώ που έχουν ήδη έρθει στη χώρα με βάση την αρχική κατανομή, να δοθεί δικαίωμα για επιπλέον πόρους. «Αλλά το πόσους πόρους θα πάρουμε εξαρτάται από τα πόσα αιτήματα θα γίνουν στην Ευρώπη από όλα τα κράτη-μέλη» είπε.
Για το αν υπάρχει περίπτωση για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας ένα μέρος τους να μην επιστρέφεται, ανέφερε πως «την κατάλληλη στιγμή θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις». Μίλησε για ένα πλέγμα μέτρων και παρεμβάσεων.
Για το πόσα χρήματα πέραν των 7,5 δισ. απαιτούνται για μέτρα στήριξης το 2021 επισήμανε πως «η ελληνική Πολιτεία θα είναι κοντά στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί». Η πορεία της πανδημίας απαιτεί μεγαλύτερη στήριξη και «αυτό θα πράξουμε» είπε, αλλά πρόσθεσε ότι «οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες από τους πόρους που είναι διαθέσιμοι».
Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους κλάδους οι οποίοι πλήττονται». «Ιδιαίτερα αυτούς που παραμένουν κλειστοί», ανέφερε. Προαναγγέλλοντας νέες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Επισήμανε ότι θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε και τις νέες επιχειρήσεις στο επόμενο κύκλο μέτρων στήριξης.
«Έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για τη ρύθμιση οφειλών» επισήμανε ο Υπουργός. «Ότι καινούργιο προκύψει θα προκύψει από τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης και θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα βλέποντας πως πηγαίνει η κατάσταση» πρόσθεσε.
Στο πεδίο της ανάπτυξης είπε πως «μόλις μπήκε ο Φεβρουάριος και δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά όταν ακόμα δεν έχουμε τα στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2020». Μίλησε για μία περίοδο μεγάλης, εξαιρετικής αβεβαιότητας. Η Ευρώπη θα γυρίσει τα επίπεδα του 2019 στο τέλος του 2022, επισήμανε.
«Μπορούμε να πετύχουμε πολύ σύντομα και σε ρεαλιστικούς χρόνους την επενδυτική βαθμίδα» εκτίμησε ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας για την πορεία της χώρας στις αγορές το τελευταίο διάστημα, αλλά και για την αναβάθμιση που πέτυχε μέσα στην κρίση.
Ο στόχος για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% παραμένει στο τραπέζι είπε, αλλά το ποτέ αυτός θα υλοποιηθεί συνδέεται με το πότε θα τελειώσει η άσκηση των αντικειμενικών αξιών που έχει μεγάλα εμπόδια λόγω της πανδημίας, πρόσθεσε. Αν η άσκηση αυτή τελειώσει φέτος και ενσωματωθεί στον ΕΝΦΙΑ του 2021 «θα δούμε τι θα προκύψει στα καθαριστικά». Δεν θα υπάρχουν πάντως, επισήμανε, αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ εκτός από κάποιες περιοχές στις οποίες θα πρέπει να γίνει αυτή η κίνηση. Το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο υπάρξει, θα δοθεί για τα χαμηλότερα εισοδήματα και για τη μεσαία τάξη, είπε δεν αποκλείοντας να καταστεί εφικτό να υλοποιηθεί και η δέσμευση για μείωση κατά 8%.