Διατήρηση του «lockdown» στους πλειστηριασμούς για όλο το 2021

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διατήρηση του «lockdown» στους πλειστηριασμούς για όλο το 2021
Έντονος προβληματισμός για το σχέδιο επανεκκίνησης των πλειστηριασμών που καλείται να παρουσιάσει στους Θεσμούς η κυβέρνηση. Η προοπτική της άρσης των μέτρων στήριξης, ανάγει σε ζητούμενο τη διασφάλιση προστασίας μέχρι τον Ιούλιο και συζήτηση για προπαρασκευαστικές πράξεις πλειστηριασμών από Σεπτέμβριο. Μόλις 9.464 οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν το 2020, μειωμένοι κατά 45% από το 2019.

Σε καθεστώς «lockdown» οδηγούνται οι πλειστηριασμοί για ολόκληρο το 2021, όπως διαφαίνεται από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών παραμένει το ζητούμενο των Θεσμών, ωστόσο, η εξέλιξη της πανδημίας και η παράταση στο κλείσιμο της Οικονομίας επιβάλλουν «lockdown» και στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημική κρίση και ο ορίζοντας της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης, ο οποίος θα αποκαλύψει το βάθος των επιπτώσεών της σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το σχέδιο επανεκκίνησης των πλειστηριασμών. Αυτό φαίνεται πως καταρτίζεται με το βλέμμα – και τις ανησυχίες - στον Μάιο, όταν επιχειρήσεις που τώρα παραμένουν υπό την ομπρέλα των κυβερνητικών (και των τραπεζικών) μέτρων στήριξης, θα κληθούν να καταβάλουν και πάλι φόρους, εισφορές, ενοίκια και δάνεια.

Ο έντονος προβληματισμός που διαμορφώνει η προοπτική αυτή, μετά από ένα παρατεταμένο lockdown της Οικονομίας, φαίνεται πως υπαγορεύει παράταση στο «πάγωμα» των πλειστηριασμών μέχρι και τον Ιούλιο. Ακόμη και αν αυτό δεν διατυπωθεί ρητά από την κυβέρνηση στο σχέδιο που καλείται να παρουσιάσει στους Θεσμούς, πρόκειται για την ελάχιστη επιδιωκόμενη προστασία από τους πλειστηριασμούς που επιθυμεί να διασφαλίσει, ώστε το θέμα να συζητηθεί ξανά από Σεπτέμβριο.

Στην πράξη, πάντως, ακόμη και αν οι πλειστηριασμοί «ξεπαγώσουν» από τον ερχόμενο μήνα, κανένας προγραμματισμένος πλειστηριασμός δεν θα μπορούσε να διενεργηθεί αφού, με τα δικαστήρια να είναι κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα είχε δοθεί στους οφειλέτες το δικαίωμα να ασκήσουν τα ένδικα μέσα. Παράλληλα, ο προσδιορισμός μελλοντικών πλειστηριασμών δεν θα μπορούσε να είναι άμεσος, αφού από τις προπαρασκευαστικές πράξεις, που επίσης παραμένουν «παγωμένες», μέχρι τη διενέργεια των πλειστηριασμών μεσολαβούν τουλάχιστον 7 – 8 μήνες.

Πρακτικά, επομένως, το «lockdown» στους πλειστηριασμούς για φέτος είναι δεδομένο.

Το σημείο, πάντως, στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς είναι αρκετά θολό. Τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων υποδεικνύει το γεγονός ότι ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ημερομηνία για την επανέναρξη των πλειστηριασμών ή ακόμη και των διαδικαστικών πράξεων που προηγούνται ή έπονται αυτών. Παράλληλα, δεν έχει δοθεί από τους Θεσμούς η τελική έγκριση στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» με το οποίο θα επιδοτηθούν από το κράτος για 8 μήνες οι δόσεις επιχειρηματικών δανείων. Σημειώνεται πάντως, ότι η πρόθεση της κυβέρνησης για την εφαρμογή του «Γέφυρα 2» την 1η Απριλίου, οριοθετεί και τα περιθώρια για τις ανακοινώσεις αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, αφού πλειστηριασμοί και «Γέφυρα 2» πάνε «πακέτο» στις διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι το «lockdown» στους πλειστηριασμούς το 2021, θα είναι μια εντονότερη συνέχεια της κατάστασης που επικράτησε το 2020, οπότε μόλις το 34% επί συνόλου 27.882 πλειστηριασμών ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Σύμφωνα με στοιχεία του www.eauction.gr, που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων, Delfi Analytics, o αριθμός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς το 2020 περιορίστηκε σε 9.464, κάτι που αντιστοιχεί σε ετήσια μείωση της τάξης του 45% περίπου, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αναλυτικότερα, το 2019 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς 17.165 ηλεκτρονικές δημοπρασίες ενώ το 2018 αντίστοιχα 19.521. Η δραστική αυτή μείωση οφείλεται κυρίως στην κρατική παρέμβαση που είχε στόχο την αναβολή των πλειστηριασμών λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, για το 2020 είχαν προγραμματιστεί 27.882 δημοπρασίες, μόλις 2% λιγότερες σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, από αυτές μόλις το 34% πραγματοποιήθηκε, το 57% αναβλήθηκε ενώ το 1% ακυρώθηκε.

Διαβάστε επίσης:

Delfi Partners: Σε καθεστώς «lockdown» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ελλάδα το 2020

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider