Στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την 10η αξιολόγηση που θα έχει με τους επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να «κλειδώσει» τις έκτακτες παρεμβάσεις που συνδέονται με τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 τα οποία θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να αποτραπούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν φέτος για τα νοικοκυριά τα οποία πλήττονται από την πανδημία.
Στο τραπέζι, κυβέρνησης και θεσμών θα βρεθούν οι ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια αλλά και οι δόσεις πληρωμής του φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα καθώς και η έκπτωση φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του εκκαθαριστικού.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από 6,5 εκατ. φορολογούμενους αναμένεται να ανοίξει στο πρώτο 15μερο του Μαΐου ενώ και φέτος φορολογούμενοι και λογιστές θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου που ορίζει ο νόμος αναμένεται να παραταθεί έως το τέλος Ιούλιου. Ωστόσο η πλατφόρμα δεν θα κλείσει. Θα παραμείνει ανοιχτή και τον Αύγουστο και οι δηλώσεις που θα υποβληθούν τότε από τους φορολογούμενους δεν θα θεωρηθούν εκπρόθεσμες.
Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα που θα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση τον Ιούλιο θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου 2022.
Όσοι θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους τον Αύγουστο θα έχουν και εκείνοι 8 δόσεις με τη διαφορά ότι θα πρέπει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν διπλή δόση, τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου. Στη συνέχεια θα καταβάλουν τις υπόλοιπες έξι μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο.
Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του εκκαθαριστικού οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 2%-3%.
Μετά την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος που αποφασίστηκε για τους αγρότες για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε 5 έτη από την ημερομηνία ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ καθώς και τους αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να κλείσει με τους θεσμούς άλλες δυο εκκρεμότητες:
1. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Το βασικό σενάριο προβλέπει να μην ισχύσει ειδικά για φέτος (εισοδήματα 2020) το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα. Παρά την σημαντική αύξηση που καταγράφεται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η κατανάλωση δέχθηκε ισχυρό πλήγμα το 2020 λόγω της πανδημίας και των δυο lockdown.Πολλοί φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με την πληρωμή έξτρα φόρου.
2. Τεκμήρια: Η μείωση των εισοδημάτων το 2020 λόγω της πανδημίας απειλεί χιλιάδες φορολογούμενους. Για να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με άδικο φόρο εξετάζεται η έμμεση απενεργοποίησή τους. Οι αφορολόγητες κρατικές ενισχύσεις όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση για χαμένα ενοίκια θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους φορολογούμενους για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια.