Οι πιέσεις έχουν αυξηθεί τόσο στο εσωτερικό του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που χρειάζεται πλέον μόνο η αφορμή για να υποχρεωθεί να προαγγείλει αλλαγή κατεύθυνσης στις 10 Ιούνη η κα Λαγκάρντ.
Και η αφορμή σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν στους διαδρόμους του μεγάρου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη θα είναι ο αυξημένος πληθωρισμός, ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας στο Α εξάμηνο και τα αποτελέσματα της καμπάνιας εμβολιασμού στην Ευρωζώνη.
Αυτό το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τον ΟΔΔΗΧ, για λιγότερο από ενάμιση μήνα προκειμένου να κινηθεί με άνεση καλύπτοντας με νέες εκδόσεις στις αγορές τα υπόλοιπα του προγράμματος δανεισμού μέχρι τα 14 – 15 δισ. ευρώ.
Οι φήμες που κυκλοφορούν μεταξύ των primary dealers λένε ότι αμέσως μετά το Πάσχα ο ΟΔΔΗΧ «θα πρέπει» να τρέξει με μία έκδοση επταετούς ομολόγου κλείνοντας κάποια κενά που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στην καμπύλη του φάσματος των διαθέσιμων τίτλων κρατικού χρέους.
Σ’ αυτό άλλωστε συνηγορεί και η πρόσφατη ευχάριστη έκπληξη της S&P με την αναβάθμιση και βελτίωση του προφίλ του κρατικού χρέους.
Όλα αυτά βέβαια πέραν της ενίσχυσης του αποθεματικού για το ΥΠΟΙΚ εν όψη παράτασης των μέτρων στήριξης μέσα στο 2021, λειτουργούν σαν ένα μοναδικό εφαλτήριο τόσο για την προώθηση του Ηρακλή Ι και ΙΙ, όσο και για τις προγραμματισμένες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.
Άλλωστε, όπως επιμένουν να υποστηρίζουν από την πλευρά τους αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, «ο ΟΔΔΗΧ δεν δανείζεται για να καλύψει ελλείμματα, αλλά για να ανταποκρίνεται - με «τσιγκουνιά» είναι αλήθεια - στην ισχυρή ζήτηση για τα ελάχιστα πλέον «αποδοτικά» κρατικά χαρτιά που κυκλοφορούν στην Ευρωζώνη…». Αυτή η ισορροπία επιτρέπει – σε συνάρτηση βέβαια με τις αγορές του PEPP – να μένει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ευρωζώνης.
Αλλαγές στον ορίζοντα
Η κατάσταση όμως αλλάζει, καθώς οι Κεντρικοί Τραπεζίτες αρχίζουν να σηκώνουν τον τόνο των αντιρρήσεων απέναντι στο ενδεχόμενο να μεταλλαχθεί το PEPP σε μόνιμο εργαλείο, αντί να αποσυρθεί σε λιγότερο από 11 μήνες από σήμερα (Μάρτιος 2022).
Ήδη από τις Κεντρικές Τράπεζες στις Κάτω Χώρες η πίεση με την …αβάντα της Bundesbank, για να μπει στο ημερολόγιο η ημερομηνία που θα αναγγελθεί η σταδιακή μείωση των αγορών κρατικών τίτλων μέσω του PEPP έχει αυξηθεί δραματικά.
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Κλάους Κνότ, που λειτουργεί λίγο πολύ σαν το μεγάφωνο του κ. Βαϊντμαν (Bunsedbank), δημόσια έθεσε το θέμα προκαταλαμβάνοντας την αντίδραση της Λαγκάρντ, η οποία υποχρεώθηκε να θίξει και αυτή το θέμα λέγοντας πως είναι πρόωρο να συζητηθεί τώρα.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ήδη στις αγορές η τάση φαίνεται να είναι με την πλευρά του κ. Κνότ, όπως καταγράφεται στο ακόλουθο διάγραμμα, όπου αποτυπώνεται η δράση των Κεντρικών Τραπεζών αλλά και η πρόβλεψη για τα επόμενα βήματα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές τα προγράμματα αγοράς τίτλων από τις Κεντρικές Τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν το εύρος τους, αλλά δεν θα γυρίσουν αρνητικά.
Με άλλα λόγια η επανεπένδυση των κεφαλαίων που θα προκύπτουν από την λήξη των ήδη «αγορασμένων» τίτλων θα διατηρήσει την διαδικασία στήριξης.
Το ερώτημα όμως είναι αφ’ ενός αν αυτό είναι αρκετό προς το παρόν και αφ΄ εταίρου το πως θα προεξοφλήσουν οι αγορές αυτή την πρώτη απόπειρα του tapering, όταν η πρώτη απόπειρα το 2013 λίγο ακόμα και θα προκαλούσε μία δεύτερη χειρότερη “στιγμή Lehman Brothers”, υποχρεώνοντας τότε την Fed να κάνει στροφή 180 μοιρών…
Αν η τάση του διαγράμματος αυτού αποτυπώνει με ρεαλιστικούς όρους την προβολή της επόμενης ημέρας, τότε για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης, ειδικά όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά ακόμα και η Ελλάδα (παρά την αναδιάρθρωση του χρέους της το 2012 και το 2018), το παράθυρο ευκαιρίας για να καλύψουν τους δανειακούς στόχους τους ίσως «κλείνει» οσο αφορά την Ευρωζώνη στις 10 Ιούνη.