Oι απαιτήσεις των Θεσμών στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας στο δημοσιονομικό πεδίο καλύπτονται. Αλλά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων πρέπει το επόμενο διάστημα να διατηρηθεί – ή και να επιταχυνθεί – ο ρυθμός σε μία σειρά από πεδία που θεωρούνται κρίσιμα.
Στο δημοσιονομικό πεδίο η Ελλάδα καλύπτεται από τη ρήτρα διαφυγής, αλλά και από τις δεσμεύσεις που εντάσσονται στο ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας. Περιλαμβάνουν τους νέους στόχους για την αποπληρωμή των οφειλών προς ιδιώτες (που αυξήθηκαν και τον Μάρτιο), για τις κρατικές εγγυήσεις, αλλά και τον οδικό χάρτη επιστροφής σε πλεονάσματα από το 2023.
Έτσι, η έμφαση δίδεται κυρίως στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, με τους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις μέρες που ολοκληρώνεται το πόρισμα με στόχο να δοθεί στη δημοσιότητα στις 26 Μαΐου (σ.σ. μαζί με το πακέτο των δημοσιονομικών συστάσεων), να καταγράφουν 5 μεγάλα μέτωπα.
Το βασικότερο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες και η συγκράτηση των κόκκινων δανείων. Ειδικής σημασίας θεωρείται το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και οι θεσμοί περιμένουν να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή. Επίσης, δίνουν έμφαση στην πρόοδο στις 2 ιδιωτικοποιήσεις που θεωρούν εμβληματικές και για το «μήνυμα» που μεταφέρουν στο εξωτερικό, αλλά και ως ένδειξη προθέσεων για την επιτάχυνση του προγράμματος: στο θέμα του Ελληνικού αλλά και της Εγνατίας Οδού. Επίσης, πολύ σημαντική θεωρείται η επιτάχυνση των διαδικασιών σχετικά με το Κτηματολόγιο η οποία καταγράφεται να διατηρηθεί.
Εκτιμούν πηγές των θεσμών πως οι παραπάνω κινήσεις είναι μεγάλης σημασίας γιατί θωρακίσουν την οικονομία. Επιπλέον, μεταφέρουν προς τα «έξω» το μήνυμα πως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων επιταχύνεται η μεταρρυθμιστική διαδικασία αλλά και οι παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η χώρα για να προσελκύσει ξένα κεφάλαια.
Επιπλέον, όπως τόνισε σήμερα και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, διασφαλίζουν πως η ανάπτυξη θα είναι διατηρήσιμη και έτσι το χρέος βιώσιμο. Ο επικεφαλής του ESM πρόσθεσε μάλιστα στις παρεμβάσεις της 10ης αξιολόγησης και το θέμα του φορολογικού συστήματος αλλά και της εκπαίδευσης.
Το πακέτο του Σχεδίου Ανάκαμψης
Υπάρχει και ένα ακόμη πακέτο μεταρρυθμίσεων που ενσωματώνονται στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 που έχει σταλεί (Σχέδιο Ανάκαμψης: Όλη η λίστα με τις επενδύσεις-μεταρρυθμίσεις ) προς αξιολόγηση στις κοινοτικές υπηρεσίες. Η πρώτη αποτίμηση είναι θετική, αναγνωρίζοντας στην ελληνική πλευρά ωριμότητα στον σχεδιασμό των έργων και των επενδύσεων με τις οποίες συνδέονται οι μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, στο μικροσκόπιο των Θεσμών είναι το πώς θα γίνει η αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στην επιτήρηση που γίνεται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας (και στόχος είναι να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022), και στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που θα ακολουθούν τη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έως το 2026 με άλλη μορφή: όχι αυτή της επιτήρησης αλλά της σύνδεσης της επιτυχίας των στόχων που θέτει η Ελληνική πλευρά από μόνη της με τις εκταμιεύσεις των δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Σήμερα, τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δίνει προτεραιότητα η κυβέρνηση περιέγραψε και ο επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Περιλαμβάνονται, όπως είπε ο κ. Πατέλης, η διευκόλυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η εταιρική διακυβέρνηση, το νέο πτωχευτικό Πλαίσιο, η ψηφιοποίηση και το νέο εργασιακό, αλλά και οι 58 μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης.
Μεταξύ των 58 μεταρρυθμίσεων του Σχεδίου περιλαμβάνονται και οι εξής:
- Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης για ΑΠΕ
- Προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου
- Υλοποίηση της μεταρρύθμισης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού
- Υποδομές επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς των 2000 κατοίκων σε τουριστικές περιοχές
- Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης για την παροχή «πελατοκεντρικών» ψηφιακών υπηρεσιών από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης
- Μετάβαση στην τεχνολογία 5G και διευκόλυνση της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών
- Προώθηση της μετάβασης σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις
- Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ
- Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση του επιχειρείν και την υποστήριξη των επενδύσεων.
- Αναβάθμιση ερευνητικών κέντρων της χώρας
- Ριζική αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του συστήματος αναβάθμισης δεξιοτήτων του ενεργού πληθυσμού
- Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση)
- Μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης
- Ψηφιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού και περιεχομένου
- Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ψηφιακή εξυπηρέτηση για τηλεϊατρική
- Μηχανισμός αξιολόγησης ισότητας και διακρίσεων στους χώρους εργασίας
- Ενίσχυση βρεφονηπιακών σταθμών σε επιχειρήσεις
- Κίνητρα για την αύξηση της δηλωμένης εργασίας στον χώρο του πολιτισμού και καταπολέμηση της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών.