Αισιοδοξία για ανάκαμψη της Ευρωζώνης στο β' εξάμηνο του 2021 αλλά και προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού που δεν είναι ακόμα εμφανείς στην πορεία του ΑΕΠ εξέφρασαν τα κορυφαία στελέχη της ΕΕ, μιλώντας μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.
Εξάλλου, οι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στο έγγραφο της Κομισιόν, στο οποίο επισημαίνεται ο κίνδυνος η πανδημία να αφήσει μόνιμες «ουλές» στην οικονομία, παρά την ισχυρή στήριξη που παρέχουν τα κράτη και η ΕΕ. Τα εν λόγω «σημάδια» από την πανδημία θα φανούν στις επιχειρήσεις (σε κλάδους που είναι ευάλωτοι όπως ο τουρισμός, η ψυχαγωγία και κλάδοι του λιανεμπορίου), στους εργαζομένους, αλλά και στους μαθητές, λόγω των συνεπειών στη τηλεργασία και των ελλείψεων που θα προκαλέσει ειδικά σε ευάλωτες ομάδες που δεν μπορούν να στηρίξουν επαρκώς τα παιδιά τους.
Στο κείμενο συμπερασμάτων των υπουργών, σημειώνεται πως η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων πρέπει να διατηρηθεί και για το 2022, ενώ τονίζεται η ανάγκη για ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης και για έγκαιρη ολοκλήρωση των προγραμμάτων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνιαχου, ανέφερε πως «ο κίνδυνος για την οικονομία παραμένει σοβαρός και αληθινός», για να συμπληρώσει πως «θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε στρατηγικές που θα ωφελούν τις οικονομίες μας». «Η ανάκαμψη έχει αρχίσει και γίνεται αισθητή. Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς ξέρουμε ποια είναι τα ρίσκα. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα», δήλωσε ο Ιρλανδός αξιωματούχος.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, υποστήριξε ότι «καθώς οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού επιταχύνονται και καθώς επανεκκινούν οι οικονομικές δραστηριότητες, μπορούμε να περιμένουμε μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2021 και για το 2022».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε την ανάγκη για τη διεύρυνση των υπό συζήτηση εργαλείων για την κοινή διαχείριση κινδύνων στο επίπεδο της Ευρωζώνης, μεταξύ άλλων με την ολοκλήρωση του backstop για το ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών και της ένωσης κεφαλαιαγορών.
Λαγκάρντ: Τα υποστηρικτικά μέτρα της ΕΚΤ θα παραμείνουν για τους επόμενους μήνες
Την ανάγκη διατήρησης των υποστηρικτικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομία της Ευρωζώνης υπογράμμισε, εξάλλου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας μετά από το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup στη Λισαβόνα, η Γαλλίδα αξιωματούχος ανέφερε πως «δεδομένης της αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας στην αγορά, οι πολιτικές υποστήριξης πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για τους επόμενους μήνες». Ακόμα, τόνισε πως η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι παροδική και πως αναμένεται να υποχωρήσει από το 2022 και μετά.