Ζούζουλας (AXIA): Aλλάζει το μείγμα των χαρτοφυλακίων που επενδύουν στη χώρα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ζούζουλας (AXIA): Aλλάζει το μείγμα των χαρτοφυλακίων που επενδύουν στη χώρα
«Η ελληνική οικονομία θα εκπλήξει θετικά», αναφέρει στο insider.gr ο Κων/νος Ζούζουλας, υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Axia Ventures.

Με «όχημα» τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο και την ισχυροποίηση των ισολογισμών τραπεζών αλλάζει η δυναμική της ελληνικής οικονομίας, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Ζούζουλας, υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Axia Ventures.

Μιλώντας στο insider.gr ο κ. Ζούζουλας εστιάζει στην αλλαγή που παρατηρείται στο μείγμα των χαρτοφυλακίων που επενδύουν στη χώρα, από funds με βραχυπρόθεσμο/μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (hedge funds) σε χαρτοφυλάκια με ποιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, κάτι που θα συνεχίσει να δρα θετικά στις αποτιμήσεις, αναλύει τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς και του τραπεζικού συστήματος, ενώ επισημαίνει και τον καταλυτικό ρόλο που θα διαδραματίσει η επίτευξη του investment grade για τα διεθνή επενδυτικά «ραντάρ».

  • Ποιες είναι οι προοπτικές της εγχώριας αγοράς μεσοπρόθεσμα, με βάση το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τις εν αναμονή εισροές των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε τι ένταση θεωρείτε ότι έχει προεξοφληθεί αυτό το τρίπτυχο και εάν έχει γίνει ένα σωστό pricing, από τη στιγμή που ακόμη ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι, όπως είναι ο αστάθμητος παράγοντας της πανδημίας, η πορεία των «κόκκινων» δανείων μετά την άρση των μορατόριουμ, η επόμενη ημέρα Ευρωζώνης και ο αυξημένος κίνδυνος για ένα «κύμα» χρεοκοπιών στις χώρες του Νότου μετά την άρση των μέτρων στήριξης που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας.

Θεωρούμε ότι η Ελλάδα εισέρχεται πλέον σε ένα ισχυρό, πολυετή κύκλο ανάπτυξης ο οποίος στηρίζεται στην αναδιάρθρωση της οικονομίας οδηγούμενη από τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και γίνονται, τις εισροές των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την ισχυροποίηση την ισολογισμών των τραπεζών. Αυτό το τρίπτυχο ήδη δίνει ώθηση στις επενδύσεις και δημιουργεί μια δυναμική που αναμένεται να τοποθετήσει την χώρα και την προοπτική της σε διαφορετική βάση. Υπό αυτό το πρίσμα πιστεύουμε ότι είμαστε μόλις στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου που θα οδηγήσει σε σημαντικό repricing των αξιών στην χώρα μεσοπρόθεσμα, το μέγεθος και η διάρκεια του οποίου θεωρούμε ότι δεν έχει σε καμία περίπτωση αποτυπωθεί ακόμα στην αγορά.

Είναι εμφανές ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένους κλάδους αλλά η δυναμική που περιγράφουμε μαζί με την γρήγορη επιστροφή του τουρισμού στα προ-κρίσης επίπεδα πιστεύουμε ότι θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία να ξεπεράσει όσο πιο ομαλά γίνεται τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αλλά και τα απόνερα που θα δημιουργήσει η άρση των μέτρων στήριξης.

  • Με τα ισχυρά χαρτοφυλάκια παγκοσμίως να αναπροσαρμόζουν τις επενδυτικές τους στρατηγικές πραγματοποιώντας μια ευρεία «στροφή» προς τα small και mid caps με έμφαση στη διαφοροποίηση, «βολιδοσκοπώντας» τις αναδυόμενες αγορές, τι ευκαιρίες εντοπίζεται σε κλάδους και μετοχές που μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς «οδηγούς» στο Χρηματιστήριο;

Καταρχάς να αναφέρουμε ότι η πολυετή κρίση έχει οδηγήσει τις κεφαλαιοποιήσεις στο Χρηματιστήριο σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται περί του 27% σε σχέση με το 78% που βρέθηκε λίγο πριν την οικονομική κρίση, το 2007. Ως αποτέλεσμα, ακόμα και οι μεγάλης κεφαλαιοποίησης εταιρείες για το Χρηματιστήριο να θεωρούνται για τα παγκόσμια χαρτοφυλάκια mid και small caps. Αν και έχουμε δει χαρτοφυλάκια να τοποθετούνται σε συγκεκριμένους κλάδους across markets (ανανεώσιμη ενέργεια) πιστεύουμε ότι η προοπτική δυναμικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι αυτή που καταρχήν δημιουργεί το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα αυτή την χρονική περίοδο. Ταυτόχρονα, η μείωση του επενδυτικού ρίσκου επιτρέπει σε περισσότερους επενδυτές να «κοιτάξουν» τη χώρα και να εκτιμήσουν ευκαιρίες σε διάφορους κλάδους. Αυτό ισχύει περισσότερο για τους πιο μακροχρόνιους επενδυτές. Φυσικά η απόφαση για το εάν θα τοποθετούν ή όχι αυτά τα χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα έγκεινται στα επιχειρηματικά σχέδια και στις προοπτικές κερδοφορίας που θα τους παρουσιαστούν. Πάνω σε αυτό έχουμε δει έναν αυξανόμενο αριθμό εταιρειών το τελευταίο διάστημα να παρουσιάζουν δυναμικά business plans με σκοπό να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και ισχυρά χαρτοφυλάκια να τοποθετούνται σε αυτές τις εταιρείες. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια τάση που θα συνεχιστεί και είναι αυτή που θα δώσει το «καύσιμο» στο Χρηματιστήριο να προχωρήσει ανοδικά μεσοπρόθεσμα.

  • Που θέτετε τον «πήχη» για τις φετινές διανομές μερισμάτων και τις επιστροφές κεφαλαίων; Εκτιμάτε πως θα υπάρξουν ευχάριστες εκπλήξεις από εισηγμένες με ένα ισχυρό cash flow;

Μετά από μια δύσκολη χρονιά όπως ήταν το 2020, για το 2021 θα περιμέναμε την κερδοφορία και τα cash flow των περισσοτέρων εταιρειών να αυξηθούν. Αυτό θα βοηθήσει τις εταιρείες με παραδοσιακά πλούσια μερισματική πολιτική που ίσως την είχαν περιορίσει/αναστείλει το 2020 ώστε να υποστηρίξουν την ρευστότητα τους. Από μια διαφορετική σκοπιά όμως, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι φετινές διανομές μερισμάτων θα αυξηθούν. Αυτό θα καθοριστεί από την στρατηγική των εταιρειών και συγκεκριμένα, από το κατά πόσο η διοίκησή τους πιστεύει ότι υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης που θα πρέπει να αδράξουν αλλά και από τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθεί αυτή η ανάπτυξη. Χρησιμοποιώντας μέρος των cash flow αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το ύψος διανομής μερισμάτων ή/και τα επόμενα χρόνια αλλά με την προοπτική ισχυρότερης διανομής μεσοπρόθεσμα.

  • Κρίσιμη για την διατήρηση της ανοδικής τάσης της εγχώριας αγοράς είναι η πορεία του τραπεζικού κλάδου. Όντως έχουν γίνει βήματα προόδου, όπως επισημαίνουν και οι οίκοι αξιολόγησης, αλλά ακόμη παραμένει το ερωτηματικό από τα δάνεια σε αναστολή λόγω πανδημίας. Ποια εκτιμάτε πως θα είναι η πορεία των τραπεζικών τίτλων το επόμενο διάστημα; Θεωρείτε πως έχει ανοίξει ο κύκλος των αυξήσεων τράπεζες με αφορμή την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς και εν συνεχεία τις κινήσεις της Alpha Bank, έχοντας ως βάση τη σταδιακή «απαγκίστρωση» του ΤΧΣ, το DTC και την κεφαλαιακή ενδυνάμωση.

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς με την αυξημένη ζήτηση έδωσε ένα ισχυρό σήμα στην αγορά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Εστιάζουμε στο μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια που είναι μακροχρόνιοι επενδυτές. Πιστεύουμε ότι το ενδιαφέρον από αυτά τα χαρτοφυλάκια για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα συνεχιστεί.

Η ανακοίνωση της ΑΜΚ της Alpha Bank γίνεται με μια διαφορετική πρόταση από την διοίκηση: αυτή του να ενισχυθούν τα κεφάλαια για να μπορέσει η τράπεζα να εκμεταλλευτεί την δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας. Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η προοπτική που θα οδηγήσει την στρατηγική των τραπεζών, αλλά και το ενδιαφέρον των επενδυτών, από εδώ και πέρα. Αυτή η προοπτική γίνεται τώρα εφικτή καθώς η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας συμπίπτει με την περίοδο που οι τράπεζες έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν σημαντικά βήματα για την μείωση των ΜΕΔ τα οποία (για το σύστημα) αναμένεται να κινηθούν σε μονοψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του 2022. Το «καθάρισμα» των ισολογισμών και η εταιρική αναπτυξιακή στρατηγική θα καθορίσει την πορεία των τραπεζικών τίτλων το επόμενο διάστημα. Όπως και να έχει, η σταθεροποίηση / αύξηση των εσόδων καθώς και η μείωση τόσο των λειτουργικών εξόδων όσο και των προβλέψεων, δημιουργεί την προσδοκία, ανάλογα με την τράπεζα, για σημαντικά αυξημένη κερδοφορία τα επόμενα χρόνια. Θα περιμέναμε για το 2023 το RoTE των περισσοτέρων τραπεζών να είναι κοντά στο 10%, που είναι στα επίπεδα των ισχυρών τραπεζικών ομίλων της Ευρώπης. Αυτές οι αποδόσεις μαζί με το μειωμένο ρίσκο της αγοράς θα βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες να διαπραγματευτούν πιο κοντά στα επίπεδα των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών που είναι σήμερα σημαντικά υψηλότερα από αυτά των ελληνικών.

  • Εκτιμάτε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση ισχυρών ξένων επενδυτών και funds με μακρά τοποθέτηση, από ένα ευρύ φάσμα εισηγμένων, που θα επιδράσει καθοριστικά στα μεγέθη ολόκληρης της εγχώριας αγοράς (θεμελιώδη, αποτιμήσεις, τζίρους).

Πιστεύουμε ότι η προοπτική από το Ταμείο Ανάκαμψης παίζει ήδη καταλυτικό ρόλο στη προσέλκυση επενδυτών που βλέπουν τις ευκαιρίες που αυτό δημιουργεί για την οικονομία και για τις επιχειρήσεις που είναι σε θέση να επωφεληθούν. Αυτό θέτει τις βάσεις για επενδύσεις σε συγκεκριμένους κλάδους/εταιρείες τόσο σε debt όσο και σε equity που βοηθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των εταιρειών για ανάπτυξη και φυσικά επιδρά καθοριστικά στα μεγέθη της αγοράς. Σημαντικό όμως είναι και το ποιοι επενδύουν. Δεδομένων των χαρακτηριστικών των επενδύσεων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και σε συνδυασμό με τη μείωση του ρίσκου τις χώρας, βλέπουμε ήδη να αλλάζει το μείγμα των χαρτοφυλακίων που επενδύουν: από funds με βραχυπρόθεσμο/μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (hedge funds) σε χαρτοφυλάκια με ποιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτή από μόνη της είναι μια σημαντική αλλαγή για τη χώρα και για το Χρηματιστήριο που δρα και θα συνεχίσει να δρα θετικά στις αποτιμήσεις.

  • «Αγκάθι» στη μετέπειτα πορεία της ελληνικής οικονομίας, με αντίκτυπο φυσικά και στο Χρηματιστήριο, αποτελεί η έλλειψη του investment grade. Επιπλέον καθώς τα προγράμματα εμβολιασμών επιταχύνονται και τα «σύννεφα» της πανδημίας σταδιακά απομακρύνονται, η ΕΚΤ όπως και οι υπόλοιπες ισχυρές κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αλλάζουν ταχύτητα και ρυθμό, με το παιχνίδι πιθανώς να διαφοροποιείται. Πότε θα μπορούσε να επιτευχθεί το ορόσημο του investment grade και ποια θα ήταν η επίδραση στην εγχώρια αγορά;

Ως ΑΧΙΑ, η άποψή μας, είναι ότι η ελληνική οικονομία θα εκπλήξει θετικά με την δυναμική της καταγράφοντας αύξηση του ΑΕΠ το 2022 σημαντικά υψηλότερη του 6% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν θα διαφοροποιηθούμε από αυτό που έχει πει ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας σχετικά με το πότε θα μπορούσε η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα. Κατανοούμε από τις συζητήσεις μας με τα rating agencies ότι πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να γυρίσει στο investment grade νωρίς το 2023. Από την άλλη, θεωρούμε απολύτως εφικτό ο συνδυασμός μιας πιο δυναμικής αύξησης του ΑΕΠ και ταυτόχρονα μια πιο γρήγορης μείωσης των ΜΕΔ των τραπεζών να προτρέψει τα rating agencies να προβούν σε αναβάθμιση της Ελλάδας νωρίτερα, προς το τέλος του 2022. Το investment grade θα είναι καταλυτικό, για την ελληνική οικονομία και την αγορά καθώς το μειωμένο ρίσκο θα επιτρέψει σε περισσότερα χαρτοφυλάκια να «δουν» και να επενδύσουν στην χώρα και ταυτόχρονα θα βοηθήσει να οδηγήσει τις αποτιμήσεις υψηλότερα. Μια τέτοια κίνηση θα δώσει περαιτέρω ώθηση στον ενάρετο κύκλο στον οποίο μπαίνει τώρα η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider