Στο πρότζεκτ της Δ' Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το «Ελλάδα 2.0», αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε το ενεργειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0» λίγα μέτρα μακριά από τον υποσταθμό υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Λαύριο, στον οποίο θα καταλήγει το νέο υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που θα κατασκευαστεί για το έργο.
«Από το "Ελλάδα 2.0" προβλέπονται 195 εκατ. ευρώ για το πρότζεκτ, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου είναι 400 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη.
Στο πλαίσιο της Δ' Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων, θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο η Σαντορίνη, η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τα έργα διασύνδεσης της Σαντορίνης, ενώ εντός του έτους θα προχωρήσουν και τα έργα για τα υπόλοιπα νησιά, με τις σχετικές προκηρύξεις. Η Σαντορίνη θα ενταχθεί στο ηπειρωτικό δίκτυο το 2023, με τα υπόλοιπα νησιά να ακολουθούν ένα χρόνο αργότερα.
Όπως συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας, με τη διασύνδεση των νησιών, θα αποσυρθούν όλες οι πετρελαϊκές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι εκλύουν ετησίως 175.000 τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα. «Παράλληλα, θα υπάρξει μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους Έλληνες καταναλωτές, ενώ θα ενισχυθεί και η ασφάλεια τροφοδοσίας των νησιών», τόνισε.
Ο κ. Σκρέκας επισήμανε πως έως το 2030 πρόκειται να διασυνδεθεί το σύνολο των ελληνικών νησιών, ενώ προβλέπεται να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου, ώστε να υποστηριχθεί ο στόχος για ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ πάνω από 65% στο εγχώριο μίγμα.
«Με σκοπό την υποστήριξη των ΑΠΕ, επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται 450 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1,2 GW», επισήμανε. Σύμφωνα με τον υπουργό, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις 44 δισ. ευρώ, για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει για τη μείωση των εθνικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι επενδύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 150.000 θέσεις εργασίας.