Συνολικά 130 χώρες έχουν συμφωνήσει στην πρόταση για την καθιέρωση ενός παγκόσμιου, ελάχιστου φορολογικού συντελεστή (GMT) τουλάχιστον 15%. Πρόκειται για μια «ιστορική» συμφωνία που διαπραγματεύονταν υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ.
Εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία και η Ουγγαρία, εμφανίστηκαν πολύ επιφυλακτικές στις προτάσεις που είχαν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν υπέγραψαν την κοινή διακήρυξη.
Αν εφαρμοστεί σε ευρύτερο επίπεδο, ο GMT θα μπορούσε να βάλει τέλος στην πρακτική εταιρειών - κολοσσών να μεταφέρουν την έδρα τους σε «φορολογικούς παραδείσους», όπως είναι η Ιρλανδία και οι Παρθένοι Νήσοι, παρότι λειτουργούν και συναλλάσονται σε άλλες χώρες. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα κανονιστικό πλαίσιο που έχει στόχο να βάλει τέλος στον Φόρο Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (DST), φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίες των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το CNBC, οι υπουργοί Οικονομίας, των 130 χωρών έχουν συμφωνήσει σε ένα νέο φορολογικό πλάνο που θα συνδέει τον τόπο φορολόγησης με τον τόπο της πραγματικής λειτουργίας των πολυεθνικών εταιρειών.
Κατά τις σημερινές δηλώσεις της, η υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, Tζάνετ Γιέλεν, δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον συνελεστή, όμως η κυβέρνηση του Μπάιντεν προωθεί την πρόταση για έναν GMT τουλάχιστον στο 15%, επί των κερδών.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έκανε λόγο για «μια ιστορική ημέρα για την οικονομική διπλωματία», ενώ ο Γερμανός ομόλογός της Όλαφ Σολτς σχολίασε ότι πρόκειται για «ένα κολοσσιαίο βήμα προς τη δικαιότερη φορολόγηση» που «θα αλλάξει τα πάντα». Όπως υποστήριξε, η συμφωνία θα βοηθήσει τις χώρες να διασφαλίσουν ότι θα έχουν περισσότερους πόρους για να καλύψουν τις «σημαντικές προτεραιότητες», όπως είναι οι υποδομές και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τον Σολτς, οι 130 χώρες αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ και η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν η Γερμανία και άλλες χώρες για να διασφαλίσουν τη δίκαιη φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Amazon. Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι να διασφαλιστεί ότι η G20 (οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου) θα υιοθετήσει το σχέδιο αυτό στη σύνοδο που θα διεξαχθεί στη Βενετία στις 9-10 Ιουλίου.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι αυτή η «Λύση των δύο πυλώνων για την αντιμετώπιση των φορολογικών προκλήσεων που εγείρονται από την ψηφιοποίηση της οικονομίας», όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του ΟΟΣΑ, είναι «η σημαντικότερη διεθνής φορολογική συμφωνία που έχει επιτευχθεί εδώ και έναν αιώνα».
«Αυτό το σχέδιο των δύο πυλώνων θα αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια για τις χώρες που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τα φορολογικά έσοδά τους για να εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς και τα δημόσια οικονομικά τους, επενδύοντας ταυτόχρονα στις αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες, τις υποδομές και τα μέτρα που απαιτούνται ώστε η ανάκαμψη μετά την Covid-19 να είναι ισχυρή και βιώσιμη», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ στην ανακοίνωσή του.
Οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις έχουν διορία μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο ώστε «να ολοκληρώσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες» και να προετοιμάσουν ένα σχέδιο υλοποίησης της συμφωνίας μέχρι το 2023.
Οι ΥΠΟΙΚ της G-20 και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να συναντηθούν στο τέλος του Ιουλίου, στην Ιταλία, με τον ελάχιστο φορολογικό συνελεστή να βρίσκεται ήδη ψηλά στην ατζέντα.
Με πληροφορίες από το CNBC και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.