Μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί, Σχέδια Ανάκαμψης και εμβολιασμοί το αντίδοτο της Κομισιόν στην πανδημία

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί, Σχέδια Ανάκαμψης και εμβολιασμοί το αντίδοτο της Κομισιόν στην πανδημία
Καμπανάκι κινδύνου για τις πληθωριστικές πιέσεις. Το «άνοιγμα» της οικονομίας έφερε την ανάπτυξη αλλά και τους φόβους για την εξάπλωση της Δέλτα.

Τα μέτρα στήριξης στις ευρωπαϊκές οικονομίες θα συνεχιστούν για όσο χρειάζονται, προτού περάσουμε σε επί μέρους δημοσιονομικές προσεγγίσεις, σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο επίτροπος Βλάντις Ντομπρόβσκις επεσήμανε πως παρά το αισιόδοξο οutlook για EE και Ευρωζώνη, με θεμέλιο λίθο τα ευρωπαϊκά σχέδια ανάκαμψης και τους εμβολιασμούς, παρατηρούνται ανισομέρειες στις προοπτικές ανάπτυξης των κρατών-μελών: «Σε ορισμένα κράτη μέλη, η οικονομική παραγωγή θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2021, κάτι που συνιστά πραγματική επιτυχία, ενώ άλλα θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο. Οι υποστηρικτικές πολιτικές πρέπει να συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειάζεται και οι χώρες θα πρέπει σταδιακά να υιοθετήσουν πιο διαφοροποιημένες δημοσιονομικές προσεγγίσεις».

Επιπλέον, αναφέρει η Κομισιόν, εκτιμά πως η πολιτική της ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνει προσαρμοστική στις ανάγκες το επόμενο διάστημα, με τον στόχο της στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης, ενώ διαφυλάσσει τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών.

Οι θερινές ενδιάμεσες προβλέψεις της Κομισιόν αναβάθμισαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην ΕΕ, στηριγμένες στο γεγονός ότι στο α’ τρίμηνο του 2021 η οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες και η ομαλοποίηση της υγειονομικής κατάστασης της ηπείρου, μαζί με την άρση των περιορισμών, έδωσαν ώθηση στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Βάσει των θερινών οικονομικών προβλέψεων 2021, η οικονομία στην ΕΕ αναμένεται να αναπτυχθεί 4,8% εφέτος και 4,5% το 2022, μια αναβάθμιση σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις κατά 0,6% για την ΕΕ και 0,5% για την Ευρωζώνη για το 2021, και κατά 0,1% αμφότερες για το 2022.

Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να επανέλθει στα προ-πανδημικά του επίπεδα στο δ’ τρίμηνο του 2021, και για τις δύο περιοχές, κατά ένα τρίμηνο νωρίτερα συγκριτικά με τις εαρινές προβλέψεις.

Όσον αφορά τις ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης, η Κομισιόν αναβαθμίζει και πάλι τις προβλέψεις της σε σχέση με την άνοιξη.

Για την Γερμανία προβλέπει ανάπτυξη 3,5% το 2021 και 3,4% το 2022, για την Γαλλία 6% και 4,2% αντίστοιχα, για την Ιταλία 5% και 4,2%, για την Ισπανία 6,2% και 6,3% και για την Πολωνία 4,8% και 5,2%.

Τα Σχέδια Ανάκαμψης

Με την προώθηση των σχεδίων ανάκαμψης, η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και η –ενισχυμένη από την οικονομική «επανεκκίνηση»- απασχόληση αναμένεται να αποτελέσουν τους «οδηγούς» της ανάπτυξης, με την ανάκαμψη και στις διεθνείς αγορές και του διεθνούς εμπορίου να συμβάλλουν θετικά στις εξαγωγές προϊόντων από την ΕΕ (πρόβλεψη παγκόσμιου ΑΕΠ πλην ΕΕ στο 5,9% το 2021 και 4,2% το 2022).

Αναλυτικά, ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) πρόκειται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη, καθώς ο συνολικός πλούτος που θα παραχθεί κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1,2% του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΕ για το 2019. Δεν υπάρχουν μεταβολές σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, καθώς τα στοιχεία από τα σχέδια ανάκαμψης που υποβλήθηκαν επισήμως τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές την εκτίμηση της άνοιξης.

Το «άνοιγμα» της οικονομίας και οι κίνδυνοι από τις νέες μεταλλάξεις

Η βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση ώθησε στην άρση των περιορισμών στα κράτη-μέλη κατά το β’ τρίμηνο, με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ότι αναμενόταν την άνοιξη, στηριγμένα στο γεγονός ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν ικανοποιητικά, με το 60% των ευρωπαίων να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Στην εξέλιξη του β’ τριμήνου, αναμένεται τα μέτρα να χαλαρώσουν περαιτέρω.

Ωστόσο η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της ετερογένειας στην αντιμετώπιση της πανδημίας στα διάφορα σημεία του πλανήτη, με τις πιο φτωχές περιοχές να παραμένουν πίσω στους εμβολιασμούς, και με τα νέα στελέχη να αποτελούν κίνδυνο για την ζωή των πολιτών και την οικονομία. Ο «τόνος» στις ανακοινώσεις κάνει σαφές πως «δεν έχουμε τελειώσει» με την πανδημία, παρά το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις, εξομάλυνση το 2022

Αναβάθμιση, ωστόσο, καταγράφεται και για τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό εφέτος. Οι αυξήσεις στις τιμές σε ενέργεια και εμπορεύματα, όπως επίσης ελλείψεις και ανωμαλίες στην παραγωγική διαδικασία και στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αναμένεται να ασκήσουν ανοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή στο 2021, οι οποίες ωστόσο πρόκειται να εξισορροπήσουν στο 2022, όσο τα προβλήματα στις προμήθειες των προϊόντων σταδιακά θα λύνονται. Η Κομισιόν ωστόσο, παρά τον καθησυχαστικό τόνο του Πάολο Τζεντιλόνι, δεν παραλείπει να αναφέρει το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να ξεπεράσει τις τρέχουσες προβλέψεις ασκώντας περαιτέρω πίεση στις τιμές.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην ΕΕ προβλέπεται στο 2,2% για το εφετινό έτος (αύξηση 0,3% σε σχέση με την άνοιξη) και 1,6% για το 2022 (αύξηση 0,1%). Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός προβλέπεται 1,9% για το 2021 (αύξηση 0,2% σε σχέση με την άνοιξη) και 1,4% στο 2022 (0,1%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Tο άνοιγμα της οικονομίας δίνει ώθηση στην ανάκαμψη

Κομισιόν: Ταχύτερη ανάκαμψη της Ελλάδας κατά 4,3% φέτος, επιτυχή τα μέτρα στήριξης – Παραμένουν κίνδυνοι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider