Σε πλήρη ταχύτητα προχωρούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του νέου νόμου για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας, με το βάρος να μετατοπίζεται στη δημιουργία του Φορέα για την απόκτηση των ακινήτων των αδύναμων οφειλετών που θα πτωχεύουν.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, διενεργούνται παράλληλα επαφές με δυνητικούς επενδυτές για τον Φορέα προκειμένου σύντομα να ανοίξει και η διαδικασία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στις αρχές Αυγούστου αναμένεται η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές με προοπτική την εκδήλωση ενδιαφέροντος στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι συζητήσεις με τους επενδυτές θα διαρκέσουν από τον Οκτώβριο μέχρι το Ιανουάριο και στη συνέχεια θα προκηρυχθεί ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός. Όπως εκτιμάται, ο Φορέας θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει στα τέλη του α΄ εξαμήνου 2022.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ζητήματα που προκύπτουν μέχρι στιγμής από τη διαβούλευση του σχεδίου έχουν να κάνουν πρωτίστως με το εάν το Δημόσιο θα εγγυηθεί ή όχι τη λειτουργία του Φορέα, αναλαμβάνοντας ένα επίπεδο κινδύνου, καθώς και με το πώς ο επενδυτής θα αποδείξει ότι έχει τα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τον Φορέα. Άλλα θέματα που θα παίξουν ρόλο στις συζητήσεις και στην επιλογή του προτιμητέου επενδυτή για την ανάληψη του Φορέα είναι καταρχάς το ύψος της έκπτωσης που αυτός θα προσφέρει στον ευάλωτο οφειλέτη για να επαναγοράσει την κατοικία του στο τέλος της 12ετούς περιόδου μίσθωσης της κατοικίας. Παράλληλα, η δυνατότητα του επενδυτή να προσφέρει επέκταση της περιόδου μίσθωσης της κατοικίας στον οφειλέτη, στην περίπτωση που ο τελευταίος δεν επαναγοράσει το ακίνητο στη λήξη της δωδεκαετίας και επιθυμεί να παραμείνει ως μισθωτής. Επιπρόσθετα δε, η πρόθεση του επενδυτή να επιδείξει μεγαλύτερη ανοχή, από την προβλεπόμενη στον πτωχευτικό Σνόμο (4738/2020) στους οφειλέτες που θα είναι εξυπηρετούν τις καταβολές του ενοικίου.
Στόχος είναι να διασφαλιστεί η μέγιστη προστασία στην πρώτη κατοικία των ευάλωτων οφειλετών. Όπως έχει γράψει το insider.gr, οι ευάλωτοι οφειλέτες θα μπορούν από τις 15 Ιουλίου να υποβάλλουν αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση των οφειλών τους και τη λήψη στεγαστικού επιδόματος για την αποπληρωμή των δόσεων, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό.
«Καλπάζουν» οι αιτήσεις στην πλατφόρμα για ρύθμιση οφειλών
Εντωμεταξύ, η προσέλευση οφειλετών στην πλατφόρμα της 2ης ευκαιρίας «καλπάζει». Όπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παραθέτοντας στοιχεία μέχρι τις 7 Ιουλίου, 25.535 μοναδικά ΑΦΜ έχουν ενεργή αίτηση στην πλατφόρμα. Από αυτούς τους ΑΦΜ, 17.339 μοναδικοί αριθμοί (15.644 φυσικά πρόσωπα και 1.695 νομικά πρόσωπα) έχουν ενεργή οριστικοποιημένη αίτηση και αναμένουν τα στοιχεία των πιστωτών. «Κάθε μέρα γίνονται περίπου 500 με 1.000 νέες αιτήσεις. Αυτός ο αριθμός που έχει συγκεντρωθεί μέχρι τώρα υπερβαίνει κατά πολύ τις εκτιμήσεις όλων μας. Και αν λάβουμε υπ’ όψιν τα προηγούμενα σχήματα που λειτουργούσαν επί πολλούς μήνες από πολλές διαφορετικές κυβερνήσεις, εδώ μιλάμε για μια πρωτοφανή επιτυχία ως προς την, καταρχήν, συμμετοχή της κοινωνίας για να μπει στην πλατφόρμα Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι στη Βουλή συζητούνται τροποποιήσεις στον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού πλαισίου προς όφελος των οφειλετών και την επίλυση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους.
Οι προς ψήφιση βελτιώσεις αφορούν:
- Στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Νοικοκυριών και Μικρών Επιχειρήσεων, η παροχή δυνατότητας ρύθμισης των δανείων στα οποία έχει παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως πυρόπληκτα και σεισμόπληκτα δάνεια.
Προβλέπονται:
- Η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών και από εγγυητές των πρωτοφειλετών μέσω της υποβολής των στοιχείων τους στην αίτηση του πρωτοφειλέτη.
- Η δυνατότητα υποβολής αίτησης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών και στην περίπτωση της διακοπής της έγγαμη συμβίωσης.
- Η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ακόμα και μέσω της αντιπρότασης που δύναται να καταθέσουν τα τραπεζικά ιδρύματα.
- Δικλείδες ασφαλείας, ώστε να είναι δυνατή η ρύθμιση των οφειλών που προέκυψαν από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης ή πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων.
- Στη διαδικασία της εξυγίανσης οφειλών μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, μπορεί πλέον ένα νομικό πρόσωπο που αποτελεί ελεγκτική, συμβουλευτική εταιρεία να αποκτήσει την πιστοποίηση του εμπειρογνώμονα, εφόσον απασχολεί, τουλάχιστον, ένα φυσικό πρόσωπο που είναι μέλος του Μητρώου Εμπειρογνωμόνων Εξυγίανσης.
- Στη διαδικασία της πτώχευσης, διαγραφής οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων - ενστάσεων του οφειλέτη εναντίον της αίτησης πτώχευσης από τον πιστωτή. Αποσαφηνίζεται ότι το ποσοτικό τεκμήριο της παύσης πληρωμών είναι μαχητό. Δηλαδή, ο οφειλέτης μπορεί να προβάλλει κατ’ αυτού ενστάσεις.