Τις τρεις βασικές προκλήσεις για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας παραθέτει η Societe Generale, τονίζοντας σε report της πως η χρήση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι το «κλειδί».
Αναλυτικότερα, οι προκλήσεις είναι τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, το αυξημένο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και η δυνάμει παρατεταμένη διάρκεια των επιπτώσεων της πανδημίας. Ο οίκος επισημαίνει, ωστόσο, πως τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα βοηθήσουν την Ελλάδα να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα λάβει τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ σε προχρηματοδότηση από το Ταμείο το 2021 και της αναλογούν συνολικά 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια την περίοδο 2021-2026.
Δεν αναμένεται αλλαγή από την Fitch
Αναφερόμενη στη σημερινή αξιολόγηση για το αξιόχρεο της Ελλάδας από την Fitch Ratings, η Societe Generale αναμένει ότι ο οίκος θα διατηρήσει τη διαβάθμιση ΒΒ, με outlook σταθερό.
«Δεν αναμένουμε από την Fitch να αλλάξει τη διαβάθμιση της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι θα περιμένει να δει πόσο αποτελεσματικά θα αξιοποιήσει η χώρα τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και για περισσότερη ορατότητα στις αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ», σημειώνεται στο report.
Σημειώνεται ότι η χώρα αξιολογείται επίσης με Baa3 και outlook σταθερό από την Moody's και με BB και outlook θετικό από την Standard& Poor's. Η S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας τον Απρίλιο από ΒΒ-/Σταθερό σε ΒΒ/Θετικό επικαλούμενη τη «βελτίωση στην οικονομική και δημοσιονομική απόδοση καθώς υποχωρούν οι επιπτώσεις της covid-19» αλλά και την αναμενόμενη περαιτέρω πρόοδο που συνδέεται με τις κυβερνητικές πολιτικές και τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μπορεί να επηρεάσει η ΕΚΤ
Τα κόστη χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι χαμηλά, χάρη στη στήριξη που παρέχουν οι αγορές ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του PEPP. Η ΕΚΤ είχε πραγματοποιήσει καθαρές αγορές ελληνικών ομολόγων αξίας 25,6 δισ. ευρώ έως τα τέλη Μαΐου, ήτοι περίπου το 1/3 των υφιστάμενων ελληνικών ομολόγων. Αυτή η πηγή χρηματοδοτικής ευελιξίας αναμένεται να διατηρήσει τα κόστη χρηματοδότησης της Ελλάδας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο του 2022, σημειώνει η Societe Generale. Από εκεί και έπειτα, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι επισήμως επιλέξιμα για τις αγορές της ΕΚΤ και η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει κάποια ευελιξία στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να επηρεάσει το κόστος χρηματοδότησης της χώρας και τις αξιολογήσεις.