Η Ελλάδα εισήλθε στην πανδημία του κορονοϊού με μία ανάκαμψη που δεν είχε ολοκληρωθεί, όμως η χώρα έχει δείξει ανθεκτικότητα απέναντι στην κρίση του Covid, αναφέρει σε report για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020, σημειώνοντας μικρότερη ύφεση από το αναμενόμενο, δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό, σε συνδυασμό με τις προϋπάρχουσες αδυναμίες.
Ενώ, αναμένεται να ανακάμψει τόσο το 2021, όσο και το 2022, με ώθηση από την επανεκκίνηση της τουριστικής κίνησης, την αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας και τις επενδύσεις μέσα από το πρόγραμμα Next Generation EU (NGEU), με το ΔΝΤ να προβλέπει πως η ανάπτυξη θα αγγίξει το 3,3% το 2020 και θα φτάσει το 5,4% το 2021. Η μόνιμη απώλεια λόγω της πανδημίας εκτιμάται πως θα φτάσει το 3%, υποδεικνύοντας πως οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διευκόλυνση της ρύθμισης του χρέους, και στην ανακατανομή των πόρων.
Όπως αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, η κυνέρνηση παρείχε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα οικονομικής βοήθειας, μεταξύ των χωρών τις ευρωζώνης. Με τον τραπεζικό κλάδο και τις δανειακές υποχρεώσεις να προστατεύθηκαν, τόσο από την εποπτεία, όσο και από τη βοήθεια που πρόσφερε το πρόγραμμα της ΕΚΤ. Παρά την πανδημία, οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν σε αρκετούς τομείς, αν και σε χαμηλότερο ρυθμό από τα πρόσφατα χρόνια.
To report του ΔΝΤ αναφέρει πως παρότι οι εμβολιασμοί κατά του covid προχωρούν σε ταχύτερο ρυθμό από το μέσο όρο της Ευρώπης, μία παρατεταμένη πανδημική περίοδος θα μπορούσε να προσθέσει πρωτόγνωρη αβεβαιότητα και ρίσκα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Τα επίπεδα του δημόσιου χρέους εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν μείωση το μεσοδιάστημα και οι συνολικές οικονομικές ανάγκες σε συνδυασμό με την ικανότητα αποπληρωμής του ΔΝΤ παραμένουν επαρκείς, υπό πίεση, όμως η αβεβαιότητα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα για να εξαχθούν αμετάκλητα συμπεράσματα στη βιωσιμότητα του μακροχρόνιου χρέους.
Οι εξωτερικοί παράγοντες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι σημαντικοί και η πανδημία έχει τη δυνατότητα να προσθέσει περαιτέρω στρες στους ήδη επιβαρυμένους τραπεζικούς και εταιρικούς ισολογισμούς.