Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς στις αρχές Αυγούστου ολοκληρώνεται η διαβούλευση επί του σχεδίου της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Μετά τη δεκαπενθήμερη παράταση που ζήτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το 70 σελίδων πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής θα αποτελέσει τον κορμό για την προετοιμασία του νέου νόμου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέσα στον Αύγουστο, προκειμένου αυτός να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο.
Όπως έχει γράψει το insider.gr, ο νέος νόμος θα επιφέρει ριζικές τομές στη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με τον λειτουργικό της διαχωρισμό σε προληπτική και κατασταλτική εποπτεία. Διπλός στόχος του διαχωρισμού αυτού είναι η διασφάλιση του χρηματοοικονομικού συστήματος και η προστασία των καταναλωτών/επενδυτών, μέσω της τροποποίησης και ενίσχυσης των εσωτερικών διαδικασιών και της οργάνωσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Σημειώνεται ότι ο νέος νόμος για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα «σηκώσει» την αυλαία των μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τις οποίες αξιολόγησε θετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εγκρίνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και να δώσει το «πράσινο φως» για την εισροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) στη χώρα.
Η αναβάθμιση και θωράκιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς με τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της εποπτικής αρχής (δηλ. της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) αποτελεί και προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς πληθαίνουν όχι μόνο οι νέες αναγκαιότητες εποπτείας στο πολύπλοκο χρηματοοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, αλλά και τα «καμπανάκια» ανά την Ε.Ε. για τα επικίνδυνα ελλείμματα εποπτείας στις εθνικές Επιτροπές Κεφαλαιαγορών.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά τον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2020, με τον νόμο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει σε λειτουργία και την δεύτερη «τούρμπο μηχανή» της οικονομίας, η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει αξιόπιστα, συμπληρωματικά και εναλλακτικά της τραπεζικής «τούρμπο μηχανής» για τη χρηματοδότηση και ανάκαμψη της οικονομίας.
Οι κατευθύνσεις των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναθεώρηση του νόμου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν εστιάσει στη συνολική αναβάθμιση του θεσμού, στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της επενδυτικής εμπιστοσύνης μέσω έγκαιρου ελέγχου και αποτελεσματικής αξιοποίησης κρίσιμων πληροφοριών και στον εκσυγχρονισμό όσον αφορά τις εξουσίες, την οργάνωση και την διοικητική λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Πέραν της δημιουργίας δύο ανεξάρτητων οργάνων για πρόληψη και καταστολή, το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προβλέπει, μεταξύ άλλων, ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης εντός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με νέο πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας, ενίσχυση της συνεργασίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), εκσυγχρονισμό της οργανωτικής και διοικητικής δομής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναθεώρηση του πλαισίου για τη στελέχωση και την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας και αξιολόγησης των στελεχών της, αναδιάρθρωση των μηχανισμών ελέγχων και λειτουργίας, με ενίσχυση των εποπτικών εργαλείων και αρμοδιοτήτων. Επίσης, ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως εποπτική αρχή, βάσει των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν για τις ανεξάρτητες αρχές στην Ε.Ε. και διεθνώς, ψηφιακό μετασχηματισμό και ψηφιακά εργαλεία παρακολούθησης για την πρόληψη και για την τεκμηρίωση ελέγχων και κατασταλτικών μέτρων και ενσωμάτωση όλων των σχετικών κοινοτικών οδηγιών και των ευρωπαϊκών προτύπων που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως εποπτεύουσα αρχή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, υπαγορεύονται από την επιτάχυνση της ενοποίησης των Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση των Κεφαλαιαγορών θα αποτελεί το «λάστιχο ρεζέρβα» της τραπεζικής ένωσης σε περίπτωση που αυτή αντιμετωπίσει προβλήματα στο μέλλον, ενώ θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για την ανάπτυξη στην μετά-Covid περίοδο. Η μετά-Covid ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας χρειάζεται πλήρως λειτουργούσες Ευρωπαϊκές Κεφαλαιαγορές, καθώς σε αυτές θα γίνει έκδοση ομολόγων από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκεί θα πρέπει να προσφύγουν και οι επιχειρήσεις για διευρυμένη πρόσβαση στα επενδυτικά κεφάλαια, μειώνοντας και την εξάρτηση/πίεσή τους από τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος έχει επιφορτιστεί και με το μεγάλο τμήμα των χρηματοδοτήσεων.
Σημειώνεται ότι τις θετικές επιδράσεις στην πραγματική οικονομία από την εφαρμογή δέσμης κινήτρων για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για να αυξηθεί η ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, αποτύπωσε μελέτη του ΙΟΒΕ που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι θετικές οικονομικές επιδράσεις που δημιουργούνται μέσα από στοχευμένα κίνητρα για την ενδυνάμωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς είναι σημαντικά υψηλότερες του δημοσιονομικού κόστους που προκαλούν. Ενδεικτικά, με σωρευτικό δημοσιονομικό κόστος περί το 0,5 δισ. ευρώ στην 5ετία, δημιουργούνται στο ίδιο διάστημα νέες επενδύσεις έως και 1,6 δισ. ευρώ και σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πραγματική οικονομία σε όρους ΑΕΠ και απασχόλησης σε βάθος 20ετίας.