Στο μεξικάνικο εστιατόριο Oyamel Cocina στην Ουάσινγκτον μεταλλικές πεταλούδες κρέμονται από το ταβάνι και στο μενού υπάρχουν ζωύφια τα οποία μπορούν να σερβιριστούν στο πιάτο ως γεύμα. Μια τέτοια επιλογή είναι και τα taco με γέμιση από ψητές ακρίδες, οι οποίες έχουν το μέγεθος του αντίχειρα, πιάτο το οποίο αποτελεί μια από τις σπεσιαλιτέ του σεφ Colin King ο οποίος το μαγειρεύει με τεκίλα και σερβίρεται με πουρέ chipotle (ξηρό πικάντικο πιπέρι τσίλι) και κρεμμύδια εσαλότ (shallots).
«Το θέμα είναι να γίνει η αρχή και να τα δοκιμάσει ο κόσμος. Έτσι και γίνει αυτό και κάποιος ξεπεράσει την ιδέα ότι πρόκειται για έντομα, θα καταλήξει να του αρέσει αυτό το είδος του φαγητού. Το γνωρίζω και εγώ από ιδία πείρα», αναφέρει ο King.
Όσοι γνωρίζουν από το συγκεκριμένο είδος φαγητού, υποστηρίζουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν αυτά τα πιάτα τα οποία αποτελούν μεταξύ άλλων και σημαντική πηγή πρωτεϊνών. Φυσικά, στην αυξανόμενη ζήτηση ανταποκρίνεται και η βιομηχανία της εστίασης, η οποία οργανώνεται καλύτερα προκειμένου να προωθήσει αυτό το είδος φαγητού αλλά και να ενισχύσει τα επίπεδα αποδοχής του από τον κόσμο.
Με βάση αυτή τη λογική, πολλοί υποστηρικτές της εντομοφαγίας μιλούν για ιδιαίτερη κατηγορία φαγητού όπως είναι για παράδειγμα τα θαλασσινά.
Όπως αναφέρει ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ένα πράγμα το οποίο σίγουρα κάνει καλά η ομάδα των ατόμων που αγαπούν την εντομοφαγία είναι να προτάσσει σωστά επιχειρήματα για την ασφάλεια αυτού του είδους της διατροφής και με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύεται και το κοινό. Άλλωστε ο FDA επιτρέπει την πώληση ζωυφίων με σκοπό την κατανάλωσή τους ως τρόφιμα υπό την προϋπόθεση ότι αυτά έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να διατεθούν για το συγκεκριμένο σκοπό.
Διάφορα έντομα ή μέλη αυτών διατίθενται σε εξειδικευμένα καταστήματα αλλά τεχνικά δεν έχουν καταταχθεί στη λίστα των προϊόντων-συστατικών που θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση καθώς έχουν εξαιρεθεί από τη λίστα GRAS.
Όπως αναφέρει ο Sonny Ramaswamy, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Τροφίμων και Γεωργίας (USDA), η βιομηχανία «των εντόμων» θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του αντίστοιχου κλάδου των θαλασσινών και να αναπτυχθεί μέσω καναλιών διανομής παγκοσμίως ενώ θα έπρεπε να υιοθετήσει πιο «στιβαρούς» κανονισμούς. Παράλληλα, πρότεινε να ξεκινήσει η διαδικασία του lobbying μέσω του φορέα που υπάρχει για την εντομοφαγία.
«Άλλωστε», όπως αναφέρει, «50 χρόνια νωρίτερα κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα τρώγαμε γαρίδες, ειδικά ο κόσμος που κατοικεί μακριά από τις ακτές».
«Τώρα, υπάρχει κόσμος στην Αϊόβα που τρώει αστακούς από το Mέιν. Πρέπει κάνει να παρατηρήσει πόσο έχει αναπτυχθεί η βιομηχανία των θαλασσινών και να αναγνωρίσει τις αντίστοιχες ευκαιρίες», προσθέτει.