Τράπεζες: Ο Σεπτέμβριος ανοίγει τους «κρουνούς» των ρυθμίσεων δανείων 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Ο Σεπτέμβριος ανοίγει τους «κρουνούς» των ρυθμίσεων δανείων 
Έρχονται οι πρώτες ρυθμίσεις για 25.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί τον Ιούνιο, εγκαινιάζοντας την πλατφόρμα της 2ης ευκαιρίας του νέου πτωχευτικού νόμου. Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τα μέτρα αρωγής στους πυρόπληκτους.

Καταιγισμό ρυθμίσεων δανείων από τις τράπεζες, στις οποίες έρχονται να προστεθούν οι αναστολές πληρωμών δανείων και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για τους πυρόπληκτους, θα δρομολογήσει ο Σεπτέμβριος.

Με την πύρινη λαίλαπα να μην έχει κοπάσει στη χώρα, οι πληττόμενοι από τις πυρκαγιές δανειολήπτες βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς αύριο 18 Αυγούστου ανοίγει και η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποδοχή αιτήσεων πυρόπληκτων. Ειδικότερα, μέσω της διαδικτυακής πύλης “arogi.gov.gr”, οι πυρόπληκτοι πολίτες θα καταθέτουν, με υπεύθυνη δήλωσή τους, για κάθε ακίνητο, την έκταση της ζημίας που έχει υποστεί και θα μπορούν να λάβουν τη Στεγαστική Συνδρομή που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Με τη δήλωση αυτή θα απευθύνονται στην Τράπεζα με την οποία συνεργάζονται – και αντίστοιχα με την Εταιρεία Διαχείρισης στην οποία βρίσκεται το δάνειό τους – για να υποβάλουν αίτημα ένταξής τους στα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης.

Οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει:

α) Για τους μεν ενήμερους δανειολήπτες, νέα προγράμματα αναστολής πληρωμών των δόσεων των δανείων τους (moratoria). Στα προγράμματα αυτά θα συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοτικό).

β) Για τους οφειλέτες με δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, «πάγωμα» κάθε μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης και ειδικότερα κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι εταιρείες διαχείρισης που ούτως ή άλλως ασχολούνται με ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα προβούν άμεσα σε αναστολή για έξι μήνες, κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης που αφορά οφειλέτες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, καθώς και σε αναστολή ενεργειών τηλεφωνικής όχλησης των οφειλετών αυτών. Επίσης, θα προτείνουν νέες εξατομικευμένες λύσεις διευκόλυνσης των δανειοληπτών, είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για επιχειρήσεις, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν χωριστά από κάθε εταιρεία.

Ειδικά για τους πυρόπληκτους, όπως έγραψε το insider.gr, η βεντάλια των ρυθμίσεων των τραπεζών αναμένεται να εμπλουτιστεί στην πορεία, καθώς οι τράπεζες εξετάζουν τη δημιουργία προϊόντων τύπου balloon, ειδικά για την περίοδο μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής πληρωμών. Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο «κουρεμάτων» οφειλών, ενώ οι τράπεζες δημιουργούν και νέα στεγαστικά δάνεια με προνομιακό επιτόκιο για επισκευή ζημιών.

Οι πρώτες ρυθμίσεις από την πλατφόρμα της 2ης ευκαιρίας

Την ίδια στιγμή που έχει ανακύψει η επείγουσα ανάγκη ανακούφισης των πυρόπληκτων, μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένονται οι πρώτες ρυθμίσεις μέσω της πλατφόρμας του νέου πτωχευτικού νόμου. Πρόκειται για τις πρώτες 25.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, εγκαινιάζοντας την πλατφόρμα της 2ης ευκαιρίας και οι οποίες θα αποδώσουν τις πρώτες ρυθμίσεις από τις τράπεζες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα του νέου πτωχευτικού νόμου, μέσω της οποίας θα γίνεται και η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ τραπεζών – οφειλετών για τις διμερείς ρυθμίσεις μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, παρέχει ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο σε έως 240 δόσεις και σε τράπεζες έως 420 δόσεις. Μέσω αυτής, ο οφειλέτης μπορεί να ρυθμίζει με μία αίτηση και με ελάχιστη δόση 50 ευρώ μηνιαίως όλα τα χρέη προς τράπεζες, funds, ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και ΟΤΑ.

Για να ρυθμίσει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο οφειλέτης πρέπει να έχει συνολικά χρέη προς όλους άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Για χρέη επιχειρήσεων πάνω από 1 εκατ. ευρώ απαιτείται η υποβολή business plan για την επίτευξη ρύθμισης.

Ο οφειλέτης που απευθύνεται για ρύθμιση χρεών στην πλατφόρμα δεν μπορεί να χρωστάει μόνο σε μία τράπεζα (διότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ρυθμίσει διμερώς το χρέος του). Χρειάζεται να χρωστάει τουλάχιστον σε δύο τράπεζες και μάλιστα, η μία να μην έχει πάνω από το 90% του συνολικού χρέους.

Ο οφειλέτης, ωστόσο, γίνεται να χρωστάει μόνο στο Δημόσιο (ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ) και να ρυθμίσει την οφειλή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι οφειλέτες θα μπορούν να επιτύχουν «κούρεμα» προσαυξήσεων έως 85% σε ασφαλιστικά ταμεία, 95% σε εφορία, 100% σε τράπεζες και «κούρεμα» στο κεφάλαιο της οφειλής έως 75% στο Δημόσιο και 80% στις τράπεζες.

Όσον αφορά το «κούρεμα» προς το Δημόσιο, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 95% για τα πρόστιμα, 85% για προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και 75% για το κεφάλαιο. Δεν γίνεται καθόλου κούρεμα κεφαλαίου σε παρακρατούμενους φόρους όπως ΦΠΑ, ΦΜΥ.

Όσον αφορά το «κούρεμα» προς τράπεζες δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 80% του κεφαλαίου. Δεν υπάρχει όριο μέγιστου «κουρέματος» για τόκους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider