Έρχεται νέα διαπραγμάτευση κυβέρνησης – θεσμών για μείωση φόρων, εισφορών & «δόση»

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχεται νέα διαπραγμάτευση κυβέρνησης – θεσμών για μείωση φόρων, εισφορών & «δόση»
Η νέα αξιολόγηση αρχίζει παράλληλα με την κατάθεση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή. Στις 22/9 τα αποκαλυπτήρια για την τρέχουσα 11η αξιολόγηση. Το χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς.

Σε διαδοχικά κύματα αναμένεται να μεταφερθούν σε επόμενες μέρες τα μηνύματα των Θεσμών για τα περιθώρια τα οποία θα μπορεί να έχει η κυβέρνηση για περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών την προσεχή 2ετία. Η διεργασίες περιλαμβάνουν πορίσματα, νέα «κάθοδο» για αξιολόγηση, αλλά και συζητήσεις σε επίπεδο Eurogroup.

Μία πρώτη ένδειξη αναμένεται στις 22 Σεπτεμβρίου, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί η έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία πλαίσιο της τρέχουσας (ενδεκάτης) αξιολόγησης των Θεσμών. Η εν λόγω έκθεση ωστόσο δεν συνδέεται με πακέτο «δόσεων» και έτσι ειδικό βάρος θα έχει ο επόμενος κύκλος της 12ης αξιολόγησης που ξεκινάει άμεσα: με διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στις αρχές Οκτωβρίου και σε επίπεδο επικεφαλής στα μέσα Οκτωβρίου.

Η σημασία του νέου αυτού κύκλου διαβουλεύσεων είναι διπλή:

1. Η επόμενη αυτή η αξιολόγηση θα οδηγήσει στην αποδέσμευση του επόμενου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος. Δηλαδή κερδών ομολόγων 650 εκατ. ευρώ περίπου που εμμέσως στηρίζουν τα κρατικά διαθέσιμα, αλλά και στη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του 2ου δανείου.

2. Ουσιαστικά η εν λόγω αξιολόγηση συνδέεται με το «κλείδωμα» και με την ανακοίνωση του νέου Προϋπολογισμού για το 2022. Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο Προϋπολογισμού (το οποίο θα καταγράψει και τις πρώτες σκέψεις της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών θα κατατεθεί στη Βουλή με βάση τη σχετική Συνταγματική υποχρέωση την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 4/10). Η δε έκθεση των θεσμών θα συνδυαστεί χρονικά με το πόρισμα της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τα δημοσιονομικά περιθώρια λήψης μέτρων στήριξης.

Η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως μεταφέρθηκε χθες από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα είναι, πέρα από τη διατήρηση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, της μείωσης κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και της μείωσης της φορολογίας επιχειρήσεων επιχειρήσεων (σ.σ. τρεις κινήσεις για τις οποίες υπάρχει ήδη η δέσμευση του Πρωθυπουργού), να προχωρήσει η κυβέρνηση και σε άλλες μειώσεις φόρων και εισφορών την προσεχή διετία.

Υπάρχει ήδη στο τραπέζι η πρόταση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους, καθώς και για άλλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης.

Πρώτο βήμα θα είναι η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε κυβερνητικό επίπεδο, η συζήτηση για το «πακέτο» της ΔΕΘ αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες. Και τούτο αφού προς το παρόν τα «φώτα» των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών είναι στραμμένα στις πυρκαγιές αλλά και στις δαπάνες που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα για έργα αποκατάστασης και πρόληψης από φαινόμενα πλημμυρών και άλλων έκτακτων φαινομένων που μπορεί να ακολουθήσουν.

Σημείο κλειδί θα είναι πέρα από τα νέα στοιχεία για την «ανθεκτικότητα» της οικονομίας και των κρατικών ταμείων που αναμένονται το επόμενο διάστημα και οι προβλέψεις που θα πρέπει να υπάρξουν για «αποθεματικό». Δηλαδή για έναν «κουμπαρά» ασφαλείας έναντι τόσο της κλιματικής αλλαγής όσο και άλλων αναταράξεων λόγω της πανδημίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε προσφάτως ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία θα αντέξει, αλλά αυτό δεν αναιρεί την ένταση των κρίσεων που βιώνουμε, όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική κρίση», εξηγώντας πως «το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει χρήματα για επενδύσεις και αναδιάρθρωση καλλιεργειών, όχι για τις αποζημιώσεις» αλλά υπάρχουν και άλλα κονδύλια από την ΕΕ και έτσι «έχουμε τους πόρους να διαχειριστούμε αυτά που έρχονται τα επόμενα χρόνια και καλούμαστε να τα διαχειριστούμε με σωφροσύνη».

Μία άλλη παράμετρος, την οποία έθιξε επίσης χθες ο υπουργός Οικονομικών, είναι η στάση των Θεσμών και – κυρίως – των κρατών αναφορικά με τους μελλοντικούς δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και τα περιθώρια που αυτοί θα δίνουν στην Ελλάδα για την εφαρμογή μόνιμων μέτρων δημοσιονομικής ελάφρυνσης. Οι πρώτες επίσημες προτάσεις αναμένονται μετά τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου.

Ωστόσο μία πρώτη ένδειξη προθέσεων ενδεχομένως να αποκαλυφθεί στα επόμενα επίσημα ραντεβού των υπουργών οικονομικών. Η επόμενη σύνοδος του Eurogroup έχει προσδιοριστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 4 Οκτωβρίου λαμβάνει χώρα μία Σύνοδος που έχει ειδική σημασία για την Ελλάδα, αφού σε αυτή θα εγκριθεί το κείμενο της ενισχυμένης εποπτείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μόνιμη πληγή στα κρατικά ταμεία από την κλιματική αλλαγή – Ο πρώτος απολογισμός των πυρκαγιών

Τα πέντε κρίσιμα στοιχήματα του Σεπτεμβρίου για το νέο πακέτο ελαφρύνσεων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider