Τα πέντε κρίσιμα στοιχήματα του Σεπτεμβρίου για το νέο πακέτο ελαφρύνσεων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα πέντε κρίσιμα στοιχήματα του Σεπτεμβρίου για το νέο πακέτο ελαφρύνσεων
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, και για την πορεία του τουρισμού και των κρατικών εσόδων. Ο απολογισμός του πλήγματος από τις πυρκαγιές και η εκτίμηση για το όφελος από το Ελλάδα 2.0 και από το ΕΣΠΑ.

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022, μαζί με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 22% παραμένει στο τραπέζι. Μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για το Δημόσιο/ συνταξιούχους.

Ωστόσο, το δημοσιονομικό περιθώριο που θα υπάρχει τους επόμενους μήνες ούτως ώστε οι μόνιμες αυτές ελαφρύνσεις να τεθούν σε ισχύ σταδιακά από τον επόμενο χρόνο δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Το πακέτο συζητείται ήδη στους κυβερνητικούς κύκλους εν όψει των ανακοινώσεων που θα πρέπει να κάνει ο Πρωθυπουργός από το Βήμα της ΔΕΘ. Αλλά και εν όψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού για το 2022 (σ.σ. το προσχέδιο του οποίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή την 1η Δευτέρα του Οκτωβρίου). Συζητείται και με τους θεσμούς στο πλαίσιο της αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας (σ.σ. με την επόμενη έκθεση να αναμένεται το Σεπτέμβριο, αλλά με το κρίσιμο πόρισμα που θα εμπεριέχει δημοσιονομικά χαρακτηριστικά να ακολουθεί αμέσως μετά).

Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν πως οι παράμετροι που θα καθορίσουν τον τελικό δημοσιονομικό «χώρο», θα φανούν σε μία πρώτη φάση το Σεπτέμβριο. Συνδέονται με την πορεία του ΑΕΠ, με τον πληθωρισμό με την πορεία του τουρισμού και του αντίκτυπου που θα έχει στα κρατικά έσοδα, αλλά και με το κόστος της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας, καθώς και με την ταχύτητα της αναπτυξιακής αντίδρασης (με όχημα το νέο πακέτο επενδύσεων – μεταρρυθμίσεων):

* Στις 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται η ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το 2ο τρίμηνο. Το ζητούμενο είναι σε ποιο βαθμό η Ελλάδα ακολουθεί τα υπόλοιπα κράτη-μέλη που καταγράφουν ήδη επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης ( σ.σ. με βάση τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat αλλά δεν ανακοινώνονται στην Ελλάδα). Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τα πρώτα στοιχεία είναι θετικά, όπως αποτυπώνονται και στο δείκτη οικονομικής συγκυρίας αλλά και στο τζίρο, στη βιομηχανική παραγωγή και στις εξαγωγές.

*Το ΑΕΠ ωστόσο συνδέεται καίρια και με τον τουρισμό, η πορεία του οποίου μέχρι στιγμής είναι καλύτερη από τις προσδοκίες. Ωστόσο επισημαίνεται αρμοδίως κατ επανάληψη πως κανείς δεν έχει ακόμα πλήρη εικόνα. Και τούτο καθώς απομένουν ακόμη δυόμιση μήνες τουριστικής περιόδου η πορεία της οποίας συνδέεται με τους δυνητικούς περιορισμούς εντός και εκτός συνόρων. Ο τουρισμός και οι περιορισμοί επηρεάζουν με τη σειρά τους την πορεία των κρατικών εσόδων και τις ανάγκες για δαπάνες. Άρα και το περιθώριο που υπάρχει για μόνιμες ελαφρύνσεις που θα ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες.

* Ο παράγοντας φυσικών καταστροφών πλέον συνιστά ένα ακόμα μεγάλο άγνωστο «Χ». Η πρώτη εκτίμηση για κόστος 500 εκατομμυρίων ευρώ από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού μένει να οριστικοποιηθεί (σ.σ. καθώς δυστυχώς οι καταστροφές συνεχίζονται, το ίδιο και η καταμέτρηση). Επίσης έχει γίνει σαφές ότι οι επόμενοι μήνες μπορεί να συνδεθούν με πλημμύρες και άλλα φυσικά φαινόμενα τα οποία θα απαιτούν ένα δημοσιονομικό «μαξιλάρι» ασφαλείας για περίπτωση ανάγκης. Το ίδιο ισχύει και για την Πανδημία, με το φαινόμενο να μην έχει λήξει παγκοσμίως και, κατά συνέπεια, να υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος μία νέα μετάλλαξη να οδηγήσει σε νέους περιορισμούς τους επόμενους μήνες αυξάνοντας το λογαριασμό των μέτρων στήριξης πέρα από τα 40 δισ. ευρώ.

*Το φάντασμα του πληθωρισμού πλανάται επίσης με τα επόμενα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου. Συνιστούν ένα ακόμα στοιχείο ασάφειας, με τα δεδομένα πλέον να δείχνουν ότι λαμβάνει μονιμότερα χαρακτηριστικά. Αυξάνοντας έτσι τις πιέσεις και στο κόστος παραγωγής και στις τιμές λιανικής, με πολλές επιπτώσεις και στην κατανάλωση και στο διαθέσιμο εισόδημα.

*Το άλλο μεγάλο αντιστάθμισμα σε όλα αυτά είναι οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης των 30,5 δις ευρώ που επιχειρείται να «ανεβάσει στροφές» τις επόμενες μέρες, με την επιστροφή και των κυβερνητικών στελεχών αλλά και των Θεσμών από τις θερινές διακοπές. Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την πρώτη δόση, αλλά και η ενεργοποίηση του σκέλους των δανείων, μαζί με ένα νέο πακέτο εγκρίσεων επενδύσεων στο σκέλος των επιδοτήσεων αποτελεί το επόμενο βήμα. Παράλληλα βρίσκεται στην τελική ευθεία η κατάθεση των επιχειρησιακών σχεδίων του νέου ΕΣΠΑ στην Κομισιόν (προκειμένου να εγκριθούν και να ενταχθούν έργα), αλλά και οι παρεμβάσεις στον αναπτυξιακό νόμο, στις στρατηγικές επενδύσεις και σε άλλα πεδία που συνδέονται με την προσέλκυση κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μόνιμη πληγή στα κρατικά ταμεία από την κλιματική αλλαγή – Ο πρώτος απολογισμός των πυρκαγιών

Σε πίεση τα κρατικά ταμεία - Νέο πλήγμα από τις καταστροφικές πυρκαγιές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider