Η ώρα του απολογισμού για τις καταστροφές που προκαλεί η πύρινη λαίλαπα προφανώς δεν έχει έρθει, με το οικονομικό επιτελείο να ανακοινώνει ένα πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης και την κυβέρνηση να στρέφει τις δυνάμεις της στη διαχείριση της νέας αυτής κρίσης. Ωστόσο, αυτό που ήδη γίνεται σαφές, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, είναι πως η ζημιά είναι ήδη μεγάλη και στην οικονομία, ειδικά εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Το «μεικτό» ποσό που έχει ήδη διατεθεί από την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες φυσικές καταστροφές των τελευταίων μηνών φτάνει στα 1,1 δισ. ευρώ, με το καθαρό κόστος για τον προϋπολογισμό να ξεπερνά κατά πολύ τα 500 εκατ ευρώ (σ.σ. πολλές αποζημιώσεις καλύπτονται από την ΕΕ). Το ζήτημα είναι πως η εικόνα στα κρατικά ταμεία είναι ήδη βεβαρυμένη από την πανδημία. Το νέο πακέτο μέτρων για τους πυρόπληκτους που ανακοινώθηκε από το ΥΠΟΙΚ προστίθεται σε όσα έχουν ήδη σχεδιασθεί και υλοποιούνται για τις καταστροφές που προηγήθηκαν: από τον Ιανό, έως τον χιονιά, τον παγετό και τις υπόλοιπες φυσικές καταστροφές του προηγούμενου χρόνου.
Υπάρχει όμως και η πανδημία. Που έχει αφήσει το αποτύπωμά της στα κρατικά ταμεία. Τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν για τον μήνα Ιούνιο επιβεβαιώνουν πως τα φορολογικά έσοδα συντηρούνται σε επίπεδα υψηλότερα του 2019 για όλο το πρώτο εξάμηνο. Αλλά οι πιέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία είναι πιο έντονες. Και τούτο σε συνδυασμό με τις σημαντικές δαπάνες για μέτρα στήριξης οδηγεί σε άνοδο του ελλείμματος.
Τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δείχνουν πως το Πρωτογενές Έλλειμμα Γενικής κυβέρνησης διευρύνθηκε το 1ο εξάμηνο του 2021 σε 8,92 δισ. ευρώ από 5,3 δισ. ευρώ την ανάλογη περίοδο του 2020. Σε επίπεδο Κεντρικής διοίκησης η άνοδος είναι επίσης μεγάλη (στα 9,1 δισ. ευρώ από 5,9 δισ. ευρώ), αλλά έχει σημασία πως και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης το άνοιγμα έφτασε στα 778 εκατ. ευρώ από 425 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.
Τα έσοδα από φόρους διαμορφώθηκαν πάντως στα 35,48 δις ευρώ (από 32,29 δις ευρώ το 2020) δικαιολογώντας την συγκρατημένη αισιοδοξία του ΥΠΟΙΚ για περιθώριο νέων παροχών. Η άνοδος στις ασφαλιστικές εισφορές είναι οριακή σε σχέση με πέρυσι (στα 10,36 δισ. ευρώ φέτος έναντι 10,18 δισ. ευρώ το πρώτο 6μηνο του 2020 με το μεγάλο lockdown). Πιο πολλές είναι οι μεταβιβάσεις λόγω των μέτρων στήριξης (6,09 δισ. ευρώ φέτος έναντι 2,708 το 2020).
Το ζήτημα είναι πως είναι συγκοινωνούντα δοχεία όλα τα μέτρα στήριξης είτε είναι για την πανδημία, είτε για τις καταστροφές, είτε για την ελάφρυνση πολιτών και επιχειρήσεων. Και κάθε καταστροφή προφανώς δυσκολεύει την κατάσταση ακόμη πιο πολύ.